Fotograma d'un vídeo que mostra la policia britànica arrestant Julian Assange a l'ambaixada equatoriana
La policia britànica arrestant Julian Assange a l'ambaixada equatoriana
Londres

El govern del Regne Unit firma l'extradició d'Assange als Estats Units

Els tribunals tenen aquest divendres l'última paraula

Actualitzat

El govern britànic ha signat l'ordre d'extradició de Julian Assange als Estats Units. El ministre de l'Interior del Regne Unit, Sajid Javid, ha firmat l'ordre perquè el fundador de Wikileaks està reclamat per delicte d'espionatge i de conspiració per la publicació de documents altament classificats el 2010. La decisió arriba una setmana després de la vista de Trump a Londres.

El ministre ho ha confirmat aquest dijous en una entrevista de ràdio a la BBC. Els tribunals tindran divendres l'última paraula, a la vista que s'ha de celebrar per examinar la petició nord-americana.

"La decisió correspon als tribunals, però hi ha una part molt important que depèn del Ministeri de l'Interior, i jo vull que es faci justícia sempre, i tenim una petició d'extradició legítima, així que l'he signada."

Els EUA van fer la petició formal d'extradició la setmana passada, poc abans que es complís el termini per fer-ho.
 

Protestes de seguidors i caps de Wikileaks davant el Tribunal de Westminster (Reuter)

 

La salut d'Assange no va permetre que declarés en l'anterior vista a la Cort de Magistrats de Westminster, i es va ajornar la compareixença fins aquest divendres, quan s'espera que el tribunal es pronunciï.

Assange, a la presó de Belmarsh

Julian Assange, de 47 anys i d'origen australià, va estar gairebé 7 anys refugiat a l'ambaixada de l'Equador, des del 2012. Fins que l'11 d' abril va ser detingut després que el govern de l'Equador li retirés la immunitat i permetés actuar a la policia britànica.

Des d'aleshores es troba detingut al Regne Unit, a la presó de Belmarsh, on compleix la condemna de gairebé un any per haver violat la llibertat condicional quan va entrar a la seu diplomàtica equatoriana el 2012.

En aquest sentit, el tribunal també haurà de decidir si Assange ha de complir aquesta condemna al Regne Unit abans de fer efectiva l'extradició.
 

Julian Assange, traslladat per la policia britànica després de la seva detenció


Cadena perpètua o pena de mort

Als EUA Assange s'enfronta a un procés en un tribunal federal de l'estat de Virgínia. Un jurat el podria condemnar com a responsable de difondre milers de documents classificats l'any 2010: 90.000 documents classificats relacionats amb accions militars dels Estats Units a l'Afganistan, i prop de 400.000 documents secrets sobre la guerra de l'Iraq. Assange també va difondre 250.000 comunicacions diplomàtiques del Departament d'Estat nord-americà.

En total se li imputen 17 càrrecs per violació de les lleis d'espionatge i conspiració contra els Estats Units que podrien suposar una pena de fins a 175 anys de reclusió, cadena perpètua o pena de mort.

Suècia finalment no reclama Assange

Assange havia estat reclamat a Suècia per un cas de violació i tres d'assetjament sexual. Aquest va ser un dels motius per demanar asil a la diplomàcia equatoriana l'any 2012. La Fiscalia sueca va tancar els casos d'assetjament sexual per prescripció el 2015, i el de violació el 2017 per la impossibilitat de jutjar Assange. A partir de la detenció, la Fiscalia va voler tornar a obrir el cas de violació però la justícia sueca va rebutjar emetre una ordre de detenció.

 

Durant l'asil, Assange va defugir la justícia sueca, que el perseguia per un cas de violació i tres d'assetjament sexual

 

ARXIVAT A:
Julian Assange
Anar al contingut