Treuen la cria d'elefant, una femella d'un any, amb l'ajuda d'una grua ( EFE Thanachai Sangarattanapiman)

Una cria d'elefant i la seva mare, rescatades d'un forat de dos metres a Tailàndia

Han trigat 3 hores a treure-les de la rasa, i a la mare l'han hagut de reanimar perquè se li ha parat el cor quan hi ha caigut intentant salvar la seva cria

Dues elefantes, una cria i la seva mare, han hagut de ser rescatades d'un forat de més de dos metres de profunditat, prop del parc nacional de Khao Yai, a Tailàndia, a uns 200 quilòmetres de Bangkok.

Una desena de persones han trigat tres hores a treure els animals, en una operació delicada per a la qual han necessitat una grua per hissar els paquiderms.

La veterinària que participava en l'operació de rescat, Chanannya Karnjanasaka, ha hagut de reanimar la mare elefant, a la qual, mentre intentava rescatar la seva cria, se li ha aturat el cor en caure a la rasa. Segons Karnjanasaka, la cria, d'un any, ha caigut en un tub de drenatge d'un complex hoteler que es troba prop del parc nacional, on viuen gairebé 3.000 elefants salvatges, amenaçats per la desforestació.

En veure la seva cria atrapada, la mare, un elefant de 10 anys, s'ha posat "histèrica", segons ha explicat la veterinària. L'animal ha hagut de ser sedat, però, a causa de les condicions meteorològiques que han deixat el terreny relliscós, també ha caigut dins del forat de dos metres de fondària per tres d'amplada.

A causa de l'impacte l'elefanta ha deixat de respirar i la veterinària li ha hagut de fer "massatges cardíacs", però també ha estat ajudada pel nadó. "Ha recuperat la consciència després que fos estimulada tant per mi com pel nadó, que insistia a succionar-li els pits", ha explicat.

Massatges al cor per reanimar la mare, mentre la cria també l'estimula mamant (EFE Thanachai Sangarattanapiman)

En el rescat hi han participat des d'agents del parc nacional i equips del complex hoteler fins a líders comunitaris. Un cop recuperades la mare i la cria, les autoritats del parc les han alliberat perquè tornessin al bosc tropical on viuen.

"Estem contents que mare i nadó estiguin fora de perill. Aquest és el resultat de l'àrdua feina de totes les parts involucrades en el rescat", ha celebrat Karnjanasaka.

De 300.000 a 3.000 elefants salvatges en un segle

El 2019, onze elefants van morir en estimbar-se per una cascada a Khao Yai, també per salvar una cria, un incident que alguns activistes van atribuir a la pèrdua d'hàbitat dels paquiderms per la desforestació causada per l'acció humana.

Segons agrupacions de protecció dels animals, actualment, només uns tres mil elefants salvatges viuen als boscos de Tailàndia, dels 300.000 paquiderms que poblaven el país fa més d'un segle. Antigament, milers d'elefants s'utilitzaven per treballar a la indústria de la fusta, però quan la tala es va prohibir el 1989 els paquiderms van començar a ser exhibits als carrers per demanar almoina i utilitzats en espectacles destinats al turisme.

ARXIVAT A:
Medi ambientÀsia
Anar al contingut