Un jurat format per més d'11.000 infants premia les millors obres de literatura infantil i juvenil catalana

ACN Manresa - "La lectura em diverteix i em fa reflexionar. M'obre mons sencers". L'Aniol Cirera té 14 anys i ha estat un dels 11.000 joves que han fet de jurat als premis Atrapallibres (9-11 anys) i Protagonista Jove (12-16 anys), que promou l'IBBYcat-Consell Català del llibre Infantil i Juvenil. Aquest dimecres, Manresa ha acollit la gala d'entrega dels guardons. La prescriptora de llibres Maryam Assakat ha anunciat les obres guanyadores: 'Els Estels' de Jaques Goldstyn (9 anys); 'Les bruixes de Brooklyn' de Sophie Escabasse (10 anys); 'L'Amy i la biblioteca secreta' d'Alan Gratz (11 anys) del 18è premi Atrapallibres. I 'L'assassina de Venècia', de Pol Castellanos (12-14 anys) i 'Els incendiaris' de David Cirici (14-16 anys) del 27è Protagonista Jove.

L'últim informe PIRLIS situa Catalunya a la cua en comprensió lectora. Els estudiants catalans estan 14 punts per sota de la mitjana espanyola i la lectura és una assignatura pendent. Els impulsors del premi Atrapallibres i Protagonista Jove subratllen la importància d'iniciatives com aquesta per impulsar els hàbits lectors i la importància de llegir des de ben petit.

El coordinador dels premis, Marc Alabart, destaca que la clau d'aquests guardons és que el jurat són els infants i ells són els qui decideixen quina és la seva obra preferida. "Volem escoltar els infants i els joves, donar-los la veu. Pensem que d'aquesta manera els estem motivant a llegir d'una manera més genuïna", ha subratllat.

De la seva banda, el president del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Lluís Zendrera, defensa la importància de les biblioteques escolars. "Costa molts diners està a la cua en comprensió lectora. De fet, costa més diners està a la cua que tenir biblioteques escolars a tots els centres", ha afegit.

Nova veu per promocionar la lectura en català

L'encarregada d'anunciar les obres guanyadores ha estat la prescriptora de llibres Maryam Assakat, molt coneguda pels joves perquè té més d'1,8 milions de seguidors a Tik Tok i més de 20.000 seguidors a Instagram. I, a partir de Sant Joan, serà la nova veu del canal SX3 per fomentar la lectura.

Nascuda a Navarcles, Assakat ha treballat durant 4 anys a la llibreria Parcir de Manresa i, tot i admetre que és complicat desenganxar els joves de les pantalles, ha assegurat que llegir pot ser molt divertit. "Ho intentaré demostrar", ha afegit.

Anar al contingut