L'ictiosaure descrit seria el més gros conegut fins ara
Catalunya Nit

Un ictiosaure de 25 metres: així era el rèptil marí prehistòric més gran conegut fins ara

Restes trobades al Regne Unit ajuden a definir la forma d'aquesta espècie gegant d'ictiosaure, descoberta recentment

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Purificació Barceló

Redactora de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Investigadors britànics han descrit una nova espècie d'ictiosaure, un rèptil marí prehistòric que seria el més gros conegut fins ara i que podria haver fet fins a 25 metres de llarg. Seria, per tant, un exemplar gegant d'aquest tipus d'animals que van viure a la Terra al Triàsic tardà, és a dir, fa entre 250 i 94 milions d'anys.

La recerca, realitzada per experts de les universitats de Bristol i Manchester, es basa en la troballa d'un os de la mandíbula posterior de l'individu i s'afegeix a altres restes localitzades a Somerset, al sud-oest d'Anglaterra, l'any 2018. 

Els ictiosaures van viure a la Terra fa entre 250 i 94 milions d'anys (RawPixel)

El nou os trobat ara és similar en mida i forma al localitzat ara fa 6 anys. També correspon a la mandíbula i l'han recollit en la mateixa formació rocosa, a pocs quilòmetres de distància.

Aquest nou fragment, però, és més interessant que els anteriors, segons assegura a Catalunya Ràdio el paleontòleg especialista en dinosaures i divulgador de la Fundació La Caixa, José Luis Sanz.

"La diferència entre les dues troballes és només de 10 quilòmetres i en els mateixos nivells geològics, però aquest últim té característiques més interessants, en part perquè està més complet."

Les restes que han localitzat corresponen a la part posterior de la mandíbula de l'animal (Flickr)

La gran llargària d'aquest individu, segons Sanz, és la part més sorprenent de la troballa perquè, fins ara, es pensava que els ictiosaures més grossos feien com a molt 15 metres. 

"El caràcter més important del descobriment és que confirma que hi havia rèptils marins de fins a 25 metres. És una notícia sensacional."

Un gegant en l'època dels dinosaures

Sanz assegura que aquestes noves dimensions canvien la perspectiva que es tenia sobre aquest animal i són suficients per "proposar a la comunitat cietífica un nou nom" que identifiqui l'ictiosaure més gros que es coneix.

I així ho han fet. Els investigadors que han analitzat aquestes restes, que han publicat les dades de la seva recerca a Plos One, confirmen que aquest individu pertanyia a una espècie no descrita anteriorment, que han anomenat "Ichthyotitan severnensis"

Els ictiosaures tenien una aparença similar a la dels dofins actuals (DeviantArt)

Els ictiosaures van ser una barreja de peix i rèptil que van conviure amb els dinosaures. Tenien una aparença similar a la dels dofins actuals i els més grossos, com el trobat ara, es calcula que es van extingir fa uns 200 milions d'anys. 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut