Barcelona

Un home de 89 anys mor per legionel·losi a Mollet del Vallès

Hi ha dos veïns de Mollet més afectats, però tots dos ja tenen l'alta mèdica

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut ha informat de la mort d'un home per un brot de legionel·losi a Mollet del Vallès. A més d'aquesta persona, n'hi ha dues més d'afectades, però totes dues ja tenen l'alta mèdica. No es descarta que es pugui declarar algun cas nou, tenint en compte el període d'incubació de la malaltia. Aquest és el tercer brot de legionel·losi aquest mes a Catalunya.

La víctima mortal tenia 89 anys i una patologia prèvia, segons han explicat els responsables de Salut Pública. És la persona de més edat infectada en aquest brot que ha afectat veïns de Mollet. El més jove dels altres dos, també homes, té 37 anys. Tots dos han sortit de l'hospital aquest dimarts, un després d'estar-hi ingressat un sol dia i l'altre, des del 12 d'octubre.

Recullen mostres de deu instal·lacions

Totes tres persones s'haurien mogut per un radi de mil metres quadrats, que és l'espai on se centren les investigacions per determinar l'origen del contagi.

La subdirectora general de coordinació de Salut Pública a Girona i Barcelona, Cristina Pérez, ha explicat que s'han recollit mostres de 10 instal·lacions d'alt risc, com torres de refrigeració, per determinar l'origen del brot. Els resultats arribaran d'aquí a uns 15 dies. De tota manera, de forma preventiva totes les instal·lacions han de fer un tractament de xoc i desinfecció.

En paral·lel, l'Ajuntament de Mollet ha aturat les fonts i ha limitat l'ús d'altres instal·lacions de baix risc, com ara el reg per aspersió o els vehicles de neteja diària.

El director de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que aquesta època de l'any és la que registra més casos de legionel·losi: "Quan són més freqüents és a final d'estiu i principi de tardo, i amb els canvis climàtics que estem vivint, amb humitat i pujades i baixades de temperatura, ho fan més propens."

També a Calafell, l'Alt Penedès i Salou

L'última persona morta per legionel·losi a Catalunya va ser, fa només uns dies, un home que s'havia allotjat a l'hotel Jaime I de Salou. En aquest cas les mostres han donat positiu però encara falta creuar dades per poder atribuir l'origen del brot a la instal·lació.

Després es van investigar quatre casos més a l'Alt Penedès, que han evolucionat favorablement.

Salut Pública ha explicat que el brot de Salou està "tancat", però no es pot dir el mateix de Vilafranca i Mollet, tenint en compte que el període d'incubació és d'entre 12 i 14 dies.

El brot de Mollet arriba el mateix dia que s'ha sabut que han trobat rastres de legionel·la a l'aigua de dues escoles de Calafell. Fins que no desapareguin, el centre haurà de fer servir aigua embotellada i dipòsits externs.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut