Un helicòpter sobrevola la Vall d'Aran per combatre la processionària del pi

És la primera actuació que es fa amb helicòpter després de gairebé 30 anys per contribuir a l'equilibri natural de les seves poblacions

Després de gairebé 30 anys s'ha fet a la Vall d'Aran un tractament aeri de control de la processionària. Un helicòpter ha sobrevolat els boscos amb tècnics de Sanitat Forestal del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat i de l'empresa pública Forestal Catalana.

L'objectiu no és erradicar l'insecte autòcton sinó contribuir a l'equilibri natural de les seves poblacions.

Tot i que l'Aran no és una zona amb alt risc d'expansió de la processionària, en els últims anys s'ha fet més evident la seva presència en els boscos per sobre dels 1.200 metres d'altura, propers a les pistes forestals, molt transitades per veïns, turistes i on també hi ha ramats.


Una pluja fina de producte biològic

El tractament consisteix a llançar en forma de pluja molt fina un producte biològic que disminuirà l'expansió de la processionària i l'afectació tant als arbres com a les persones i animals. Les larves o petites erugues es mengen aquest producte i moren.

En aquesta actuació es tractaran unes 500 hectàrees. A la primavera es posaran trampes o paranys amb feromones per atraure les papallones i poder calcular la població de processionària que hi ha, dades que serviran per decidir futurs tractaments de control.

 

Urticant per a persones, mascotes i ramats

Aquesta plaga, a més dels perjudicis al sector forestal, ramader i turístic, també provoca urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i els animals.

Jorge Heras, responsable de sanitat forestal del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, explica que la processionària afecta de manera important les mascotes i els animals domèstics.

Els tractaments tenen moltes funcionalitats; entre altres, ajuden al desenvolupament i a l'economia rural.

"Els ramaders veuen positivament que es facin tractaments perquè afecta les vaques i fins tot s'han hagut d'anul·lar curses esportives per la processionària."

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut