El CGPJ considera inconstitucional la llei d'amnistia
El CGPJ ha aprovat un informe que considera inconstitucional l'amnistia

Un CGPJ dividit respon al Senat que la llei d'amnistia és inconstitucional

L'informe no és preceptiu, però reforçarà la posició del PP al Senat abans de rebutjar la llei d'amnistia

RedaccióActualitzat

El Consell General del Poder Judicial ha aprovat aquest dijous un informe que considera inconstitucional la llei d'amnistia.

El text, com era previsible, ha rebut el suport de nou dels setze vocals, els del sector conservador, que són majoria. L'informe ha estat rebutjat en bloc pels vocals progressistes, mentre que el president, Vicente Guilarte, ha votat en blanc.

Guilarte ha justificat el seu vot assegurant que la llei d'amnistia és una contraprestació mútua entre el PSOE i Junts per aprovar la norma a canvi de la investidura de Pedro Sánchez. 

La votació d'aquest dijous, que dibuixa un CGPJ dividit, respon a la petició d'opinió sobre l'amnistia que va plantejar el Senat, on el PP governa amb majoria absoluta.

El CGPJ considera inconstitucional la llei d'amnistia
El vocal Wenceslao Olea ha escrit l'informe contrari a l'amnistia (Europa Press/CGPJ)

Dues propostes sobre la taula

Els vocals de l'òrgan de govern dels jutges tenien sobre la taula dues propostes: la del bloc conservador i la del progressista.

D'una banda, la dura proposta del conservador Wenceslao Olea, que apunta que l'amnistia no està recollida al dret espanyol, és "inconstitucional" i vulnera el "principi d'igualtat" i la separació de poders. Assegura que, sigui quin sigui el seu redactat, és "imperatiu" que exclogui els delictes de terrorisme i adverteix que deixar sense efecte una ordre europea de detenció pot ser contrari al dret de la UE.

D'altra banda, hi ha l'informe de la progressista Mar Cabrejas, que creu que l'amnistia és "excepcional", però legal. Aquest informe alternatiu ha obtingut 5 vots, mentre que el president del Consell i un altre vocal han votat en blanc. 

El sector conservador ha fet valdre la seva majoria i la proposta contrària a l'amnistia serà la que s'enviarà al Senat. 

L'informe no és preceptiu, però reforçarà la posició del PP al Senat abans de rebutjar la llei d'amnistia a la cambra alta i retornar-la al Congrés, que l'aprovarà definitivament al maig.

 

ARXIVAT A:
JudicialCGPJAmnistia
Anar al contingut