Els diputats del Congrés, reunits a l'hemicicle del Senat aquest dimecres (EFE/Rodrigo Jiménez)

El Senat admet a tràmit la llei d'amnistia, que la majoria del PP frenarà durant dos mesos

Hi ha afegit l'informe dels lletrats que considera que la llei és inconstitucional, mentre Vox insisteix a plantejar al TC un conflicte d'interessos amb el Congrés

Redacció / AgènciesActualitzat

La mesa del Senat ha admès a tràmit aquest dimarts la llei d'amnistia, i ha decidit fer-ho pel procediment ordinari, com ja havia anunciat el PP, que hi té majoria absoluta.

Comença així, doncs, el pas d'aquesta polèmica llei per la cambra alta, una llei que va ser aprovada dijous de la setmana passada pel Congrés per 178 vots a favor i 172 en contra.

El procediment ordinari implica una tramitació de dos mesos, fins a finals de maig, en comptes dels 15 dies de la tramitació d'urgència que s'hauria d'haver aplicat perquè el Congrés la va tramitar així.

No està clar què han fet els representants del PSOE a la mesa: fonts d'aquest partit han afirmat que no hi han participat perquè podria implicar prevaricació, però altres fonts afirmen que sí que hi han participat, votant en contra.

El motiu d'al·legar prevaricació seria que a l'expedient de la llei s'hi ha adjuntat l'informe dels lletrats del Senat que la qualifica d'inconstitucional.


Reforma per poder evitar la tramitació d'urgència

En això va consistir la reforma del reglament del Senat que va impulsar el PP al novembre: poder decidir si continuar amb la urgència marcada pel Congrés o no, una reforma que el PSOE té recorreguda al Tribunal Constitucional (TC).

El partit d'extrema dreta Vox, per la seva banda, ha proposat no tramitar-la i plantejar un conflicte d'interessos amb el Congrés davant el TC, possibilitat que els lletrats del Senat han desaconsellat.

En un informe encarregat per la mesa, els lletrats de la Secretaria General consideren que l'admissió a tràmit és obligatòria de manera automàtica perquè així ho fixa l'article 90 de la Constitució.

Malgrat això, aquest partit ha insistit, presentant un escrit a la mesa perquè s'iniciï aquest conflicte d'interessos, que afirmen que preveu l'article 73 de la llei orgànica del Tribunal Constitucional.


Els lletrats la consideren "una reforma constitucional encoberta"

En un segon informe, però, afirmen que la llei d'amnistia és inconstitucional perquè consideren que vulnera "principis, valors i drets fonamentals", com el d'igualtat, llibertat ideològica o seguretat jurídica:

"El text que es rep al Senat ha de continuar depurant els vicis d'inconstitucionalitat assenyalats (i encara no resolts) en les observacions tècniques dels lletrats de la comissió de justícia del Congrés".

En aquest sentit, afirmen que la llei d'amnistia és "un frau constitucional", perquè creuen que suposa "una reforma constitucional encoberta" per un procediment no establert.

En l'informe, a més, afirmen que vulnera els tractats de la UE, perquè menciona el delicte de terrorisme "d'una forma incorrecta, remetent a una directiva europea que ja no és d'aplicació".

L'amnistia, "una figura excepcional" no aplicable ara

Una altra argumentació contra la llei és que l'amnistia és "una figura excepcional que respon a un canvi d'ordre polític inspirat en nous valors", cosa que creuen que no és aplicable a l'independentisme.

Per tot plegat, consideren que hi ha hagut "irregularitats" en la tramitació al Congrés, i recomanen a la mesa del Senat que en l'admissió es facin constar "els dubtes sobre la constitucionalitat" de la llei.

També recomanen que la tramitació la faci una comissió conjunta dels 32 senadors de dues comissions ja establertes al Senat, la Constitucional i la de Justícia.

"Avís sense precedents", segons el PP

En la seva campanya contra Pedro Sánchez, el PP ha qualificat l'informe d'"avís sense precedents que faria rectificar qualsevol president si no estigués extorsionat pels independentistes".

En un comunicat, aquest partit fa referència tot seguit a les opinions similars expressades les últimes setmanes per associacions judicials, membres del CGPJ i altres, i conclou:

"Això demostra que quan els professionals poden opinar lliurement diuen sense manies el que sosté el PP des de fa mesos: la llei d'amnistia rebenta els principis de la Constitució."

Hi ha un altre informe pendent: el que el Senat va demanar al Consell General del Poder Judicial, que aquest dijous ha d'escollir entre els dos que s'han redactat, un a favor de la constitucionalitat i un altre en contra.


El PSOE critica l'informe dels lletrats

El PSOE, per la seva banda, ha afirmat que l'informe dels lletrats que considera inconstitucional la llei d'amnistia té "contradiccions", perquè també admet que cal tramitar-la.

Ho ha dit el portaveu d'aquest partit al Senat, Juan Espadas, que ha afegit que demanarà que el dictamen de la Comissió de Venècia, que va demanar el mateix PP, s'afegeixi a l'acord de la mesa.

També altres partits favorables a l'amnistia han criticat l'informe dels lletrats, com és el cas de Sumar, de Podem i del BNG, que han remarcat que només el TC pot dir si és la llei és o no constitucional.

 

 

ARXIVAT A:
PPSenatAmnistia
Anar al contingut