Ucraïna recupera la ciutat de Kherson, després d'una "retirada caòtica" de Rússia

El Ministeri de Defensa ucraïnès afirma que els seus soldats han recuperat la ciutat, després que el govern rus hagi informat que havia completat la retirada de les seves tropes

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exèrcit rus assegura que ha completat la retirada de Kherson, una retirada que el ministre de Defensa rus va ordenar dimecres.

Ha estat un replegament ràpid de fins a 30.000 soldats a través del riu Dniéper, al sud d'Ucraïna, i que permetrà a les forces ucraïneses acostar-se a Crimea, territori que Rússia es va annexionar el 2014.

"La transferència de les unitats de tropes russes a la riba esquerra del riu Dniéper s'ha completat", ha dit el Ministeri de Defensa en un comunicat aquest divendres al migdia.

"No s'ha deixat ni una sola unitat d'equipament militar ni d'armes a la riba dreta. Tots els militars russos han creuat cap a la riba esquerra", afegeix. A més, afirmen que Rússia no ha tingut cap pèrdua.

Una estona després, el Ministeri de Defensa ucraïnès ha confirmat que els seus soldats han entrat a la ciutat per recuperar-ne el control. "Qualsevol intent de contrarestar les nostres tropes serà frustrat", afirma el comunicat.

El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, ha publicat un vídeo on es veu a veïns de Bilozerka, una localitat situada a 10 quilòmetres a l'oest de Kherson retirant un cartell amb la bandera russa i la llegenda "Rússia sempre està aquí". 

 

 

Les banderes ucraïneses tornen als carrers de Kherson. Un grup de residents n'ha col·locat una a un punt emblemàtic, l'edifici de l'administració regional, a la plaça de la Llibertat.


Versions contraposades

Kherson va ser la primera --i única-- capital regional que va caure en mans dels russos després de la invasió d'Ucraïna el 24 de febrer. Només vuit dies més tard, l'exèrcit rus ja controlava Kherson, una ciutat que en aquell moment tenia 300.000 habitants.

Des de finals de setembre, el Kremlin la considerava territori rus després dels "referèndums" convocats a les zones ocupades d'Ucraïna.

El govern rus ha justificat la retirada de les seves tropes amb la necessitat de preservar la vida del màxim nombre de soldats i asseguren que el replegament s'ha fet amb ordre i sense novetats.

Les autoritats ucraïneses, en canvi, parlen d'una fugida caòtica. Diuen que molts soldats han mort ofegats quan volien travessar el riu Dniéper i que encara hi ha desertors i militars perduts a la ciutat. També hi ha molt de material militar abandonat al camí.

Se suposava que l'exèrcit rus havia construït fortificacions al voltant de la ciutat, que havia evacuat la població civil per protegir-la d'una batalla urbana. El relat oficial de Moscou ha quedat, a Kherson, tan despullat com el seu exèrcit.

Segons un diari local, les tropes russes han destruït en la retirada part del pont Antonivskii amb una explosió controlada. Aquest pont és la principal connexió que uneix les dues ribes del riu Dniéper, per intentar frenar l'avanç de l'exèrcit ucraïnès.

Una imatge de satèl·lit mostra els danys que ha patit el pont sobre el riu Dniéper
Una imatge de satèl·lit mostra els danys que ha patit el pont sobre el riu Dniéper (Reuters/ Maxar Technologies)

El cap del consell regional assegura que els soldats russos també han malmès una central de televisió i quatre plantes productores d'energia.

Gran part de la ciutat estaria sense electricitat ni connexions de telèfon o internet, segons alguns residents.

Les autoritats ucraïneses demanen als habitants de Kherson que evitin desplaçaments i que no entrin en edificis administratius o en els que acollien soldats russos pel risc que puguin contenir mines.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut