Sant Joan Despí

TV3 connecta la televisió a internet en una prova pilot

Durant el mes de març, vint famílies experimenten la televisió tal com serà d'aquí a uns quants anys. Als participants del pilot, emmarcat en un projecte de recerca de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), se'ls ha instal·lat un receptor de TDT que es connecta a internet i que els permet accedir a un servei interactiu desenvolupat especialment per a la prova. A través d'aquest servei, que s'activa quan s'entra a qualsevol canal de Televisió de Catalunya (TV3, 33, 3/24 i Super3/300), es poden veure canals i continguts extres, així com la programació de l'última setmana i qualsevol vídeo del 3alacarta.

Actualitzat
El projecte, pioner a Europa, vol estudiar les possibilitats que ofereix el que es coneix com a "televisió híbrida", que combina la difusió tradicional televisiva amb la distribució de continguts a través d'internet, i avaluar les noves maneres de consum televisiu que se'n deriven. Les conclusions seran útils en la definició de noves estratègies de producció i distribució de continguts de la CCMA. El projecte, que es va iniciar fa un any, està liderat pel CREA, el Centre de Recerca de l'Audiovisual de la CCMA, i hi participen TV3, CCRTV Interactiva i Activa Multimèdia.

Què poden fer els usuaris del pilot?

Continguts a la carta
Una de les principals revolucions que provoca el fet de connectar la televisió a internet és la manera de consumir els continguts, ja que l'espectador pot escollir què vol veure i quan ho vol veure. Les famílies que participen en el pilot tenen accés, a través de la pantalla de televisió, a tot l'arxiu del 3alacarta, que inclou més de 100.000 vídeos amb continguts de Televisió de Catalunya. El servei del 3alacarta té una gran acceptació. El febrer va registrar prop de 3.000.000 de visionats i unes 600.000 hores consumides.

A més, poden veure en alta qualitat els programes que s'han emès a tots els canals de televisió de la CCMA durant l'última setmana. Aquest servei és molt popular en algunes plataformes de pagament de televisió per internet.

Accés a més canals
També s'ofereix la possibilitat d'accedir a canals exclusius de Televisió de Catalunya. Són canals que no es reben per TDT, sinó que es distribueixen a través d'internet per a esdeveniments concrets. Durant el pilot, per exemple, s'ha pogut accedir a la retransmissió en directe de la cerimònia completa del Català de l'Any.

Altres serveis avançats

La prova inclou altres serveis que amplien la llibertat de l'espectador i li donen més informació. Així, per exemple, pot accedir a continguts extres que complementen l'emissió en directe, com ara vídeos relacionats del "Polònia".

També s'hi ha incorporat la participació vinculada a xarxes socials d'internet. Per mitjà d'una aplicació ja integrada, Facebook Connect, els espectadors poden comentar els programes en directe. En el cas del programa "Banda ampla", per exemple, les llars del pilot poden aportar la seva opinió sobre el tema de debat simplement escrivint amb el comandament a distància.

Finalment, cal destacar el control de l'emissió en directe. Els espectadors poden aturar l'emissió quan ho desitgin, reprendre-la i rebobinar-la.

Projecte pioner

La prova pilot es duu a terme amb una mostra d'usuaris heterogènia, formada per vint famílies del districte 22@ de Barcelona, a les quals s'ha instal·lat el receptor de TDT que es connecta a internet i té funcionalitats de gravador personal. El pilot desenvolupat està basat en estàndards tecnològics sobre un descodificador lliure, no associat a cap plataforma de televisió de pagament, amb la voluntat de provar el servei sobre un entorn obert i universal. En l'avaluació de l'experiència d'ús del servei es treballa en col·laboració amb experts del centre tecnològic de recerca de la Fundació Barcelona Media.

El projecte s'emmarca en l'aposta contínua de la CCMA per la innovació en el camp audiovisual i és pioner en l'àmbit europeu. La BBC porta a terme una experiència similar a través del Projecte Canvas, que està molt en sintonia amb els objectius del desenvolupat per la CCMA, però de moment no ha fet cap pilot.
Anar al contingut