Un deportat dels Estats Units esperant què decideixen sobre el seu futur en un centre d'atenció als migrants (EFE)
Un deportat dels Estats Units esperant què decideixen sobre el seu futur en un centre d'atenció als migrants (EFE)
Washington

Trump vol expulsar immediatament els migrants sense papers i privar-los de drets

El president nord-americà afirma que el sistema d'immigració dels EUA "és molt injust per a les persones que han arribat legalment"

RedaccióActualitzat

Donald Trump proposa que els immigrants indocumentats no tinguin dret a comparèixer davant d'un jutge i que siguin expulsats "immediatament" després d'haver travessat la frontera. A través del seu compte de Twitter, el president nord-americà s'ha referit a aquesta qüestió mentre anava al seu camp de golf de Sterling, a Virgínia.

Trump carrega contra els immigrants il·legals en un tuit dient que no poden permetre que "aquesta gent envaeixi el nostre país". Afirma que quan algú entra, "els hem de tornar allà d'on han vingut, sense jutges ni casos judicials". Destaca que "la majoria dels nens venen sense els seus pares", i fa aquesta reflexió: "La nostra política d'immigració, de la qual tot el món es burla, és molt injusta per a totes les persones que han arribat pel sistema legal i ja fa molts anys que fan cua."

 

 

 

El sistema legal actual als Estats Units estableix que s'ha de respectar el dret de les persones a unes garanties mínimes perquè el litigi sigui just i equitatiu. Aquest precepte inclou el dret a comparèixer davant d'un jutge. Quan es deté els immigrants per la seva situació legal, aquestes persones poden comparèixer davant d'un magistrat, que decideix si han de ser expulsades o tenen la possibilitat de continuar al país perquè tenen el dret de tramitar una petició d'asil.

Tot i això, el govern de George W. Bush va establir fa 14 anys que poden ser deportats de manera exprés els migrants que han arribat il·legalment als Estats Units en les dues setmanes anteriors i que són a 100 milles de la frontera. Aquestes anomenades "devolucions en calent" només es poden imposar a mexicans i canadencs. Trump, però, va intentar sense èxit aplicar-les també als centreamericans al començament del seu mandat.

Trump insisteix ara en la seva actitud de "tolerància zero". Això va portar a processar criminalment els adults que arriben al país de manera irregular, cosa que va provocar la separació dels nens dels seus pares quan aquests últims estan privats de llibertat. Davant l'allau de crítiques per l'enduriment de la seva política migratòria, el mandatari nord-americà va firmar fa uns dies el decret que atura aquestes separacions. Més 500 nens immigrants ja s'han tornat a reunir amb els seus familiars.

ARXIVAT A:
MigracionsTrump Estats UnitsDrets humans
Anar al contingut