Troben el cap d'un llop de fa 40.000 anys perfectament conservat a Sibèria
Les dents del llop estan perfectament conservades

Troben el cap d'un llop de fa 40.000 anys perfectament conservat a Sibèria

Mesura més del doble que el cap dels llops actuals

Xavier DuranActualitzat

El cap d'un llop de fa 40.000 anys pot donar noves claus sobre l'època en què a la Terra hi vivien animals molt grossos. Està congelat i molt ben conservat.

El van descobrir l'estiu de l'any passat a la vora del riu Tirekhtiakh, a la regió de Iacútia, una de les més remotes de Sibèria. L'autor de la troballa va ser Pàvel Iefimov, que viu a la zona i que el va donar a l'Acadèmia de Ciències de Iacútia.

Els investigadors, al seu torn, van fer arribar algunes mostres del cap i diverses mesures a col·legues de Suècia i del Japó. Aquests van poder determinar que el llop havia mort fa uns 40.000 anys, quan tenia entre 2 i 4 anys.

El gel ha conservat el cap en condicions gairebé perfectes. La pell, les dents, el teixit facial i el cervell es troben molt ben preservats. L'únic que ha desaparegut són els ulls.

Un gran cap

El cap demostra que el llop era molt més gros que els actuals. El cap mesura 41,5 centímetres, més del doble del que fa el cap d'un llop actual --uns 15 centímetres--.

 

El cap té unes dimensions espectaculars

Fins ara només s'havien descobert restes de cries d'aquella època. El cap adult permetrà estudiar millor el plistocè, en què es va produir una era glacial i en què vivien animals molt grossos, com els mamuts.

Per prosseguir els estudis, el cap serà sotmès a un procés químic anomenat plastinació, en què se substitueix l'aigua i el greix per compostos plàstics; això permetrà estudiar-lo a temperatura ambient sense perill que es degradi.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut