La sentència considera provat que l'agressió va ser per motius ideològics, amb abús de superioritat i de forma col·lectiva (CCMA)

Tres anys i mig de presó per als ultres d'Artós que van apallissar un jove independentista

Els quatre condemnats, simpatitzants de grups neonazis, van assaltar la víctima per motius ideològics i amb abús de superioritat, segons la sentència

Redacció/Agències

Un jutjat de Barcelona ha condemnat a tres anys i mig de presó quatre simpatitzants de grups neonazis acusats d'apallissar un jove independentista durant les protestes a Barcelona contra la sentència del procés, l'octubre del 2019. L'agressió, gravada en vídeo, va ser al centre de la ciutat.

El tribunal considera provat que els condemnats van assaltar la víctima per motius ideològics i que van actuar amb abús de superioritat i de forma col·lectiva.

Els agressors havien sortit de la plaça Artós, al barri de Sarrià, on havien participat en una manifestació ultradretana que va tenir una contramanifestació de grups independentistes i antifeixistes.

Els agressors, simpatitzants de grups ultres, van sortir de la plaça Artós a "buscar enemics" independentistes, segons la sentència

Segons la sentència, en un moment determinat, "diversos grupuscles" dels manifestants d'Artós van sortir de la concentració principal "amb la intenció clara de buscar persones independentistes i antifeixistes per agredir-les", armats amb objectes contundents com pals i barres de ferro.

En un d'aquests grups, d'unes 10 persones, hi anaven els quatre acusats i un menor d'edat, que portaven pals, tubs metàl·lics, pedres, banderes amb pals de fusta i simbologia franquista. 

A les deu de la nit, a la confluència entre els carrers Balmes i Rosselló, van trobar la víctima, un manifestant independentista de 23 anys a qui van colpejar brutalment amb objectes que portaven i li van donar puntades de peu i cops de puny per tot el cos, segons ha considerat provat el jutge.

Un cop a terra, i aprofitant que eren molts més, li van continuar pegant "sense pietat" i fins i tot el van agafar pel coll, el van alçar, el van tornar a tirar a terra i un dels acusats li va tirar una pedra a la boca.

Només es van aturar quan altres persones van anar a ajudar la víctima, com es pot veure en aquestes imatges:


Després de l'agressió, ells mateixos van penjar missatges a xarxes socials on presumien dels fets.

El jove agredit va registrar policontusions en diverses parts del cos, perforació del timpà, hematomes i ferides diverses. Va estar 30 dies de baixa i va trigar 50 dies a recuperar-se del tot. També va tenir estrès posttraumàtic, amnèsia, hipervigilància, conductes d'evitació i pensaments persistents.


També els imposa una ordre d'allunyament

La sentència condemna els agressors a tres anys i mig de presó per lesions amb els agreujants d'abús de superioritat i motivació ideològica, i l'atenuant de reparació del dany.

També els prohibeix acostar-se a menys de 500 metres de la víctima durant cinc anys i els obliga a pagar-li 10.800 euros d'indemnització per les lesions. En canvi, els absol del delicte de desordres públics

L'Ajuntament de Barcelona s'ha personat com a acusació popular en aquest cas.

Durant el judici, tots els acusats van negar que formessin part de grups neonazis i només un va reconèixer haver agredit la víctima amb puntades de peu i li va demanar perdó. La resta va reconèixer que eren a la zona, però van assegurar que havien marxat per la tensió existent.

La investigació dels Mossos, però, va situar tots els acusats a la zona en el moment dels fets, a partir dels senyals dels seus mòbils, i va trobar les converses on reconeixien i comentaven els fets. També els van identificar en imatges de la manifestació.

 

ARXIVAT A:
IndependènciaJudicialProcés catalàFeixisme
Anar al contingut