Primer trasllat amb èxit a Catalunya d'un nen amb oxigenació extracorpòria
Una ambulància ha traslladat el nen de 9 mesos a l'avió militar (ACN)
Barcelona

Traslladat amb èxit a Catalunya un nadó amb oxigenació extracorpòria

ACN / RedaccióActualitzat

Per primer cop s'ha fet amb èxit a Catalunya el trasllat d'un nen amb oxigenació extracorpòria. El nadó, de 9 mesos, té una greu malaltia congènita al cor. Durant el trasllat, de Palma a Barcelona, una gran màquina va substituir la funció dels pulmons i el cor en l'oxigenació de la sang.

Per traslladar-lo fins a la Vall d'Hebron es va utilitzar un avió militar, ja que calia un transport de gran capacitat. Ho explica Jaume Izquierdo, professional de l'UCI Pediàtrica de la Vall d'Hebron:

"El repte era traslladar el pacient connectat a tots aquests aparells. L'avantatge de l'avió militar és la seva gran capacitat i la comoditat per treballar si sortia algun imprevist en l'estat de salut del nen."

 

L'operatiu va durar unes 12 hores. Els cinc membres de l'equip van viatjar en un avió ambulància del SAMU 061 fins a l'hospital Son Espases i, després de practicar l'oxigenació extracorpòria a la criatura, van retornar a Barcelona amb l'ajuda d'un avió de l'Exèrcit de l'Aire.

Moment en què introduïen el nen a l'ambulància (ACN)


El nen està a l'espera que el cor i els pulmons millorin amb el temps i amb medicació per poder retirar-li l'oxigenació extracorpòria, que només serveix per "guanyar temps".

"L'oxigenació extracorpòria no cura, però permet mantenir el pacient amb vida i esperar que tant el cor com els pulmons vagin millorant amb medicaments i paciència. "

 

Hi ha molt pocs precedents d'un trasllat aeri com aquest. L'últim cas és el d'un infant que van portar amb un procediment semblant a l'abril del 2018.

El pacient era un nen de 14 mesos amb una greu malaltia pulmonar que va ser ingressat a l'hospital madrileny Doce de Octubre.

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut