La caixa B del PP són "deliris" de Bárcenas: Rajoy i Aznar neguen els sobresous

Els expresidents del govern espanyol, que han declarat per videoconferència al judici com a testimonis, han negat la comptabilitat paral·lela del Partit Popular

Actualitzat

Tant José María Aznar com Mariano Rajoy han negat reiteradament haver rebut cap sobresou durant la seva època al PP i també l'existència d'una comptabilitat paralel·la al partit.

El judici per la caixa B del PP ha arribat aquest dimecres a la desena sessió amb el torn dels testimonis més esperats: els expresidents del govern espanyol, que han declarat per videoconferència. Han hagut de respondre l'interrogatori de les diferents parts, però no del ministeri fiscal ni l'Advocacia de l'Estat, que no tenia preguntes per a ells. 


Aznar: "Mai he rebut cap sobresou"

José María Aznar ha començat la seva declaració negant haver rebut cap sobresou:

"Mai he rebut cap sobresou, ni sent president del govern ni sense ser-ho."

Preguntat si sabia si mai s'havien pagat sobresous al partit, ha estat contundent: "No sé el que han fet la resta, ni m'importa."

Aznar ha declarat amb mascareta des del despatx de casa seva, on estava sol (EFE)

 

L'expresident espanyol ha afirmat que tot el que va rebre del partit va ser per transferència i que ho va declarar a Hisenda.

Aznar ha afirmat que no va autoritzar "mai cap pagament". Quan un dels advocats li ha preguntat si tampoc pagaments regulars, ha contestat que no. "No era la meva funció, això no entrava dins de les meves responsabilitats", ha declarat.

I ha estat contundent a l'hora de negar que el PP tingués una caixa B:

"No he conegut mai cap comptabilitat B al PP. Només he conegut la comptabilitat oficial, que es remetia puntualment al Tribunal de Comptes."

Igualment, ha negat que el "J.M." que apareix als papers de Bárcenas es correspongui amb les seves inicials. "No he rebut cap quantitat ni correspon a cap consideració que a mi em pugui afectar aquestes anotacions, si és que són certes o tenen algun fonament", ha manifestat. 

 

També ha desmentit que, com a president del partit, tingués una funció supervisora dels comptes i ha dit que no va tenir mai "cap problema" amb l'extresorer Luis Bárcenas ni en va rebre "cap queixa".

Preguntat per l'existència de caixes fortes a la seu del partit al carrer Gènova, ha respost, amb el to punyent que ha fet servir en bona part de la declaració:

"Al despatx no hi havia caixes fortes, no soc inspector de caixes fortes ni visitador habitual de despatxos aliens."

El testimoni d'Aznar s'ha allargat poc més d'una hora. 


Amb mascareta tot i estar sol a l'habitació

 

 

Un dels advocats que l'han interrogat ha estat Gonzalo Boye. Abans que li pogués fer cap pregunta, Aznar li ha demanat si era "l'advocat del senyor Puigdemont" i el president del tribunal, José Antonio Mora, l'ha tallat per demanar-li que se cenyís a contestar les preguntes i no a fer comentaris.

Boye ha arrencat l'interrogatori preguntant a Aznar si estava sol a l'habitació, cosa que el testimoni ha admès, i li ha demanat per què duia mascareta si no hi havia ningú més. La resposta ha estat: "Perquè respecto les recomanacions de les autoritats sanitàries". Aznar ha declarat des del despatx de casa seva.

També s'ha referit a l'ús de la mascareta l'advocat en representació d'Esquerra Unida, que ha formulat una protesta per aquest "ús innecessari" que, segons ha considerat, és "una forma de burlar-se d'aquest tribunal".

El president del tribunal ha intervingut en el debat. Ha manifestat que el fet que el testimoni es faci des de casa "ja està resolt pel tribunal" i "que el senyor Aznar porti mascareta o no dins del seu domicili no és objecte d'aquest procés".
 

Rajoy: "No he triturat el que mai vaig tenir a les mans"

Rajoy ha declarat com a testimoni després d'Aznar en el judici per la caixa B del PP

 

Després d'Aznar ha arribat el torn de Mariano Rajoy, que ha declarat sense mascareta i durant força més estona, més d'un parell d'hores., 

Com Aznar, ha negat haver rebut sobresous. "És absolutament fals", ha respost quan li han preguntat si va rebre 25.000 euros en un sobre, una frase que ha repetit davant les primeres preguntes.

I també com el seu predecessor, s'ha desvinculat de la gestió econòmica del partit, inclòs el finançament de les campanyes electorals, que ell va dirigir: "Mai m'he ocupat d'afers econòmics ni dels ingressos i despeses del PP".

Rajoy ha negat que tingués constància de cap mètode per fraccionar els ingressos dels donatius: "Em pregunta que si jo sabia si un senyor rebia diners, baixava al banc i ho posava en un compte corrent. Jo no m'ocupava d'això", ha afegit. 

L'exdirigent del PP s'ha esplaiat més a l'hora de negar l'existència d'una comptabilitat paral·lela. Segons ell, "no hi ha una caixa B" sinó "uns papers de Bárcenas": 

"En el meus 40 anys de militant del PP no ha sentit cap dirigent, militant ni treballador parlar de la famosa caixa B. (...) Insisteixo, no hi ha una caixa B del PP. Hi haurà uns papers de Bárcenas que són els que ell haurà d'explicar. A mi no m'ha entregat cap comptabilitat B perquè jo la primera vegada que vaig veure els papers de Bárcenas van ser en un diari nacional el 2013". 

Sobre si ell mateix va destruir els papers del suposat finançament irregular del partit, com va afirmar Bárcenas, Rajoy ha dit:

"Jo no he triturat el que mai vaig tenir a les mans."

Respecte a les caixes fortes, Rajoy ha manifestat que l'única que ha vist ell és la que es va trobar a La Moncloa. 
 

Les anotacions amb "M. Rajoy" són "falses"

Rajoy ha tret credibilitat a Bárcenas al·legant que "un dia diu una cosa i un altre dia, una altra" i ha qualificat de "deliri", "surrealista" i una "vergonya" les acusacions de l'extresorer.

Ha afirmat que va començar a tenir més relació amb ell a partir de l'esclat del cas Gürtel i ha justificat el seu SMS a Bárcenas dient-li "Luis, sé fuerte" dient que va respondre a un missatge que "suposo que buscava certa comprensió": 

"Algun, en soc conscient, va ser poc afortuntat, però, a la vida, no sempre l'encertem". 

 

 

Sobre el famós "M. Rajoy" que apareix als papers de Bárcenas, ha apel·lat a la falsedat dels documents: 

"Això és absolutament fals, igual que el 95% de les persones que apareixen citades als papers. Tot el que es refereix a mi és mentida." 

Li han demanat si sabia d'algun altre "M. Rajoy" al PP i ha insistit que havia respost amb "meridiana claredat": "És mentida, és fals, ho continuaré reiterant i hi ha gent que perseverarà a apuntar-se amb finalitats polítiques a coses que no són veritats", ha afegit. 

En el judici s'ha mostrat una anotació amb el nom "Mariano Rajoy, 15a paga, 8.420 euros", de la qual Rajoy ha dit que no té "ni la més remota idea", a més d'insistir que els papers "són mentida". 
 

Avís del jutge a Rajoy

Davant les reiterades preguntes pel tema, Rajoy ha acabat dient a un advocat que no donés tan valor als papers de Bárcenas. "No s'entesti a seguir-ho utilitzant com a únic argument i fil conductor, no vagi per aquí, són falsos", ha replicat.

Aquestes paraules han motivat una intervenció del president del tribunal, que ha defensat que el lletrat tenia dret a preguntar per les proves de la causa, i Rajoy, a reiterar la resposta. 

Per Rajoy, qui ha de respondre per aquestes anotacions és Bárcenas: 

"El que ha de respondre és ell, igual que ha de respondre pel que s'ha emportat a Suïssa o pel cas Gürtel. La resta no hem d'explicar les actuacions d'aquestes persones. Només vinc a dir si és veritat o mentida, i això és mentida."


Preguntat per la reunió amb Bárcenas després que dimitís com a senador, Rajoy l'ha definit com un "comiat" en què l'extresorer va demanar "un local o despatx per deixar-hi uns papers i fer servir el cotxe una temporada" i que va pactar "amb algú de tresoreria" una compensació, a la qual l'aleshores secretària general, María Dolores de Cospedal, es va referir com a "indemnització en diferit".

L'advocat que representa Esquerra Unida li ha agraït que declarés sense mascareta i que "doni la cara", comentari que Rajoy ha rebut amb un cordial "gràcies". 


Primera declaració d'Aznar com a testimoni

Aznar i Rajoy, en un acte de la FAES (Europa Press)
Aznar i Rajoy, en un acte de la FAES (Europa Press)


Ha estat la primera vegada que Aznar compareixia a l'Audiència Nacional per donar explicacions de la suposada comptabilitat paral·lela dels populars. I ha fet servir els mateixos arguments que quan va comparèixer a la comissió del Congrés que investiga el possible finançament il·legal del PP.

Per la seva banda, Rajoy ja va declarar com a testimoni en el judici per la primera època de la trama Gürtel, quan encara era president del govern espanyol. A l'Audiència Nacional, va assegurar que "mai" va saber res d'una possible caixa B del partit i que les seves responsabilitats al PP eren polítiques i no comptables.

La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional va acceptar fa uns dies la petició d'Aznar i Rajoy de no testificar presencialment. Tots han seguit els passos de l'exministre i antic secretari general del partit Ángel Acebes, el primer que va declarar telemàticament

Aznar i Rajoy són només alguns dels testimonis que han declarat aquest dimecres. 

L'expectació per les seves declaracions ha crescut després que l'extresorer del partit Luis Bárcenas inclogués Rajoy, Cospedal, Álvarez-Cascos, Acebes, Trillo, Rato, García-Escudero i Del Burgo a la llista de persones que havien cobrat sobresous procedents de la caixa B. Bárcenas va assegurar que Rajoy sabia perfectament que hi havia una comptabilitat paral·lela i que el va gravar destruint documentació de la caixa B.

Mariano Rajoy i José María Aznar, durant la convenció del PP de l'any 2015
Mariano Rajoy i José María Aznar, durant la convenció del PP de l'any 2015 (Europa Press / Marta Fernández)

 

Dimarts de sessió maratoniana

La declaració d'Aznar i Rajoy arriba l'endemà d'una sessió que es va allargar durant més de vuit hores. Van declarart els ex-secretaris generals Francisco Álvarez-Cascos, Javier Arenas i María Dolores de Cospedal. Tots tres van negar l'existència d'una caixa B al partit, haver rebut sobresous irregulars i van assegurar que van declarar a Hisenda totes les retribucions.

Arenas i Cospedal van declarar per videoconferència i Álvarez-Cascos va fer-ho presencialment al tribunal de San Fernando de Henares. "Jo mai he conegut ni manejat ni creat cap caixa B", va declarar el qui va ser la mà dreta de José María Aznar entre el 1989 i el 1999.

 

L'exministre de Foment Francisco Álvarez Cascos (EFE/Fernando Alvarado)

 

Com Álvarez-Cascos, Arenas també va rebutjar la veracitat dels apunts de l'extresorer del partit. L'exlíder del PP andalús va suggerir que al PP hi podria haver un altre Javier Arenas a qui es referissin anotacions com "jar" o "javier arenas" dels papers de Bárcenas, tot i admetre que no en tenia constància.

Pel que fa a Cospedal, va dir que aquesta "suposada comptabilitat" paral·lela corresponia a "qui fos gerent o tresorer del PP", però no al partit. "No admeto que hi hagi aquest sistema de pagament de sobresous", va dir la secretària general entre el 2008 i el 2018. Igual que els seus antecessors, va defensar la legalitat de les donacions que rebia el PP i va assegurar que, quan ella va accedir al càrrec, les donacions anònimes ja estaven prohibides.

En la jornada de dimarts sí que hi va haver dos testimonis, els exdiputats Ignacio del Burgo i Eugenio Nasarre, que van admetre haver rebut diners en metàl·lic del partit en qualitat d'intermediaris. Tots dos, però, van defensar que eren pagaments legals.

 

L'extresorer del PP Luis Bárcenas, en el judici per la presumpta caixa B del PP
L'extresorer del PP Luis Bárcenas, en el judici per la suposada caixa B del PP (Europa Press / Audiència Nacional)

 

Rato i Trillo, dijous

De cara a aquest dijous, serà el torn de l'exvicepresident econòmic Rodrigo Rato; l'exministre de Defensa Federico Trillo; el director del diari El País, Javier Moreno Barber; l'exdiputat Carlos Mantilla Rodríguez; l'exsecretari d'organització del PP gallec i número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo; l'empresari Alfonso García Pozuelo, i l'expresident d'OHL Juan Miguel Villar Mir, entre d'altres.

 

 

ARXIVAT A:
Luis BárcenasJudicialJosé María AznarMariano RajoyPPAudiència Nacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut