Barcelona

Del "Jo seré aquí sempre" al "Us esteu equivocant"

El diari "El Mundo" publica aquest diumenge una sèrie de missatges de text enviats suposadament per telèfon mòbil entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l'extresorer del PP Luis Bárcenas entre el 2011 i el 2013. Fem un extracte.

RedaccióActualitzat
El diari "El Mundo" publica aquest diumenge una sèrie de missatges de text enviats suposadament per telèfon mòbil entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l'extresorer del PP Luis Bárcenas entre el 2011 i el 2013.

El diari publica la foto de 10 pantalles de telèfons mòbils en les quals apareixen alguns SMS de suposats diàlegs mantinguts per Rajoy amb Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias.

El primer text atribuït a Rajoy està dirigit a la dona de Bárcenas i s'hi pot llegir, amb data del 23 de maig del 2011, "Rosa, gràcies, ets un encant. Jo seré aquí sempre, al final la vida és resistir i que algú t'ajudi, tampoc en fan falta gaires. Un petó, i altra vegada gràcies".
 
Després hi ha un altre missatge suposadament de Rajoy amb data d'1 de setembre del 2011 en el qual es llegeix: "Moltes felicitats Rosa. Esperem que tot es confirmi. Una abraçada i a Luis una altra. Mariano".

Els primers suposats missatges directes entre el president i l'extresorer que recull el diari corresponen als mesos de febrer, març i abril del 2012.
 
El mes de març d'aquest any l'Audiència Nacional va revocar l'arxivament de les actuacions contra l'extresorer pel "cas Gürtel" i un missatge suposadament enviat per Mariano Rajoy el 26 de febrer, diu: "Luís, res és fàcil, però fem el que podem. Ànim".
 
El següent intercanvi de missatges data del gener del 2013, mes en el qual es va fer públic que l'extresorer tenia comptes bancaris a Suïssa, en el qual van aparèixer les primeres informacions sobre el suposat pagament de sobresous i en el qual es van fer públics els suposats papers de comptabilitat de l'extresorer.
 
En un d'ells, del 18 de gener, l'extresorer transmet a Rajoy que creu que ell no té credibilitat per desmentir les informacions i que ha de ser "ella" -referint-se, segons "El Mundo", a la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal- la que demani proves sobre el que s'ha publicat.

"Amb mi pots comptar sempre i saps que t'estic agraït pel suport que personalment sempre m'has donat", continua el missatge atribuït a Bárcenas.

Segons la seqüència de missatges, dues hores i mitja després, el president del govern espanyol li hauria respost el següent: "Luis. Ho entenc. Sigues fort. Demà et trucaré. Una abraçada".

Aquest és l'últim missatge que hauria enviat Rajoy a l'extresorer, segons el diari, i en el següent missatge, Bárcenas demana al president del govern espanyol que li truqui, tal com li havia assegurat que faria: "Et demano que em truquis, tal com vam quedar. Per saber on estem. És urgent. Gràcies", assenyala.

Tal com es desprèn de la seqüència de missatges, Bárcenas hauria seguit sense obtenir resposta del president: "Mariano. Necessito parlar amb Javier [Arenas]. Us esteu equivocant. Jo sí que tinc les idees clares. Abraçades", afegeix.

Per part de Rajoy, sembla que només hi va haver una trucada el 6 de març, que Bárcenas no va arribar a atendre, tal com explica en un següent missatge: "Tenia el mòbil apagat. T'he contestat però no he pogut parlar amb tu". Aquest seria el penúltim contacte entre ells.

Ja el 14 de març, i sense que consti en les converses via SMS publicades pel diari, cap contacte entre el president i l'extresorer. Bárcenas, en un nou missatge, diu: "Mariano, vergonyós el comportament dels advocats del partit. No han permès que les persones que he enviat verifiquin el contingut de les caixes que hi havia al despatsx que tu em vas autortzar." I continua: "Tu deus saber a què esteu jugant, però jo quedo alliberat de qualsevol compromís amb tu i amb el partit".

Aquell dia, i segons el relat d'"El Mundo", Bárcenas va iniciar els contactes amb periodistes i columnistes per filtrar les proves de la presumpta comptabilitat B del PP.
Anar al contingut