Madrid

Aznar diu que no sap res del finançament irregular del PP i que no coneix Correa

L'expresident ha aprofitat per atacar i treure els draps bruts de cada partit que ha intervingut

Actualitzat

José María Aznar ha comparegut davant la comissió d'investigació del Congrés sobre el suposat finançament irregular del PP per donar explicacions sobre el període en què va presidir el partit, entre el 1990 i el 2004. Durant aquests anys, Bárcenas era el tresorer i la trama Gürtel, amb Francisco Correa al capdavant i ja amb sentència condemnatòria per al PP, estava en plena activitat.

L'expresident del PP ha assegurat que no sap res del finançament del partit i ha afirmat que no ha de demanar perdó per res. En aquest sentit, José María Aznar ha negat que contractés i que conegui Francisco Correa.

"Ni vaig conèixer el senyor Correa ni el vaig contractar."

També ha negat qualsevol implicació amb cap cas de corrupció i troba exagerada l'afirmació del socialista Rafael Simancas que el PP és corrupte.

"Aznar: No he estat mai imputat ni cridat a declarar com a testimoni. No he de demanar perdó per res i no demanaré perdó perquè vostè m'ho demani."

Simancas: No coneixia el senyor Correa, però estava en algun acte familiar seu molt conegut, sentor Aznar. Vostè ens diu que no té res a veure amb el senyor Correa, però en aquella boda de la qual vostè va ser padrí hi havia més delinqüents per metre quadrat que en la pel·lícula de Coppola. Era allà."

Aznar s'ha defensat atacant i ha retret al PSOE els cas dels ERO d'Andalusia.

 

 

L'expresident del PP ha arribat a la comissió acompanyat de la plana major del partit, amb l'actual president, Pablo Casado, el número dos, Teodoro García, i la portaveu, Dolors Montserrat.

La compareixença ha estat sol·licitada per la majoria de grups, excepte el PP i el PNB.

Tensió entre Aznar i Rufián

A preguntes del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, Aznar ha negat l'existència de la caixa B del Partit Popular i saber res de les inicials que apareixen als papers de Bárcenas

Aznar: "Jo dic que no hi ha caixa B al PP. I si vostè diu que sí, ho haurà de provar. I si dic que no existeix no l'he pogut crear."

Rufian: "I no li grinyola que em demani que provi fets sentenciats pels jutges?"

 

 

En les preguntes del diputat d'ERC Gabriel Rufián, Aznar ha contestat també atacant el partit acusant ERC de colpista i de voler trencar l'ordre constitucional i la convivència entre els espanyols.

"Ja han trencat Catalunya. Ja han fracturat la societat catalana, ja han enfrontat els catalans."

"No hi ha pitjor corrupció que la que vol trencar la convivència i l'ordre constitucional entre els espanyols. Ho han aconseguit entre els catalans però perdran. No aconseguiran els seus propòsits."

L'expresident espanyol ha retret, en contraposició als casos del corrupció del seu partit, el cas del conseller de Governació d'ERC apartat del càrrec del partit acusat de contraban de tabac.

 

 

Rufián ha fet una fotografia amb el mòbil als que a la sala reien i cobejaven els comentaris d'Aznar.

 

 

Intervenció completa entre Gabriel Rufián (ERC) i José Maria Aznar

 

Amb el representant del grup mixt Oskar Matute de Bildu, Aznar ha respost amb la mateixa estratègia, atacar els partits que representen. Preguntat per si havia vist sobres i sobresous al PP, Aznar ha aprofitat per acusar Bildu de ser hereus d'ETA, de partits il·legalitzats i per negar que hi hagi presos polítics, ni bascos, ni catalans, a Espanya, sinó, en el seu cas, terroristes que són a la presó.

Aznar: "Al PP hi havia una retribució com a diputat del partit i una altra com a president del Partit Popular. Jo no he vist cap sobre."

Matute: "Permeti'm que dubti de la seva paraula. Vostè, que va veure armes de destrucció massiva a 5.500 quilòmetres, que no va veure ningú més, no és capaç de veure sobres que tothom veu."

 

 

Tant a ERC i com a Bildu Aznar ha retret que van donar suport a la moció de censura del PSOE per afavorir el debilitament i acabar amb els consensos i el règim del 78. Aznar ha dit que compareix per a tot el contrari.

"Estic aquí per defensar la unitat de la nació espanyola, estic aquí per defensar la transició a la democràcia, per defensar els consensos de la transició i per defensar les llibertats dels espanyols. I estic aquí per oposar-me i defensar tots els que s'oposen que l'ordre constitucional i la convivència entre els espanyols es posi en risc. Com fan vostès."

 

 

Amb el portavei del PNB Mikel Legarda, Aznar ha utilitzat el mateix sistema de treure els draps bruts, en aquest cas sobre 26 imputats que té el partit basc per 21 presumptes delictes de corrupció pel cas de Miguel.

En la intervenció del portaveu de Ciudadans, Toni Cantó, Aznar també ha negat cap relació amb el tema de la Comissió. Cantó ha demanat a l'expresident un comentari sobre la situació a Catalunya. El president de la Comissió s'ha queixat després de la resposta d'Aznar.

Aznar també ha aprofitat per lloar l'actitud de Ciutadans contra el procés a Catalunya. Ha negat haver-se acollit a cap amnistia fiscal i, sense ser preguntat ha afegit que mai ha tingut cap compte a l'estranger.

Pablo Iglesias

Pablo Iglesias, de Podems, a l'inici de la seva intervenció ha recordat a Aznar que en la Comissió té l'obligació de dir la veritat, fet que ha estat motiu de tensió quan l'expresident li ha recordat que "es cuidi de les seves" obligacions si vol ser "una persona respectable i respectada." I ha acusat Iglesias de falta a la veritat en relació amb la sentència de la Gürtel. 

 

 

Aznar també ha utilitzat l'atac a Podemos com a estratègia. Aznar ha negat cap coneixament de cap activitat de corrupció al Partit Popular i de conèixer Francisco Correa, i ha aprofitat per recordar que els diners que apareixen a la sentència conra el PP, són menys que els que ha cobrat Iglesias de "democràcies rellevants con les de Maduro o els aiatolas". Aznar ha mostrat la seva "poca simpatia" amb Iglesias 

"Vostè em sembla un perill per la llibertat i la democràcia a Espanya i ho demostra tots els dies."

Iglesias ha conclòs la seva intervenció manifestant la seva convicció de la responsabilitat política d'Aznar en el cas. I ha acabat amb més tensió.

Iglesias: "Crec que vostè avui aquí ha mentit, crec que avui ha quedat demostrat en aquesta comissió que vostè és el màxim responsable polític de la corrupció del Patit Popular."

Aznar: "Que aquesta era la conclusió de la seva intrevenció no en tenia cap dubte. Vostè ha vingut aquí a dir-ho i ja ho ha dit. Felicitat,  Sr. Iglesias. S'ha quedat descansat.

"El seu populisme no m'importa ni molt ni poc, no m'impressiona gens."

Iglesias: "La imatge patètica que acaba de donar en aquesta comissió és una mala notícia per al meu país. Treballaré perquè cap persona en aquest país s'hagi d'avergonyir de tenir expresident com vostè."

Aznar: "A mi del que vostè s'avergonyeixi m'és absolutament igual, senyor Iglesias."

 

El portaveu del PP no ha fet preguntes i ha reiterat que el seu partit està en contra de la comissió.

 

ARXIVAT A:
PPGürtelCorrupció
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut