Rajoy declarant a l'Audiència Nacional
Madrid

Rajoy: "Mai vaig tenir coneixement de cap finançament il·legal"

El president del govern espanyol ha negat conèixer la suposada caixa B del PP i el cobrament de sobresous en negre durant el judici pel cas Gürtel

Redacció Actualitzat

Mariano Rajoy ha declarat durant dues hores com a testimoni pel cas Gürtel, de presumptes casos de finançament il·legal del PP. El president espanyol no s'ha ajudat de cap document per respondre les nombroses preguntes que li han fet. Rajoy és el primer cap de l'executiu en exercici que declara com a testimoni en un judici.

Ha començat l'interrogatori l'advocat de l'acusació particular, José Mariano Benítez de Lugo, lletrat de l'associació Advocats Demòcrates d'Europa, l'única acusació que n'havia demanat la compareixença.

Només començar la declaració, quan repassava l'organigrama del partit durant els anys que s'investiguen, Rajoy s'ha embolicat amb les dates: "L'última vegada que vaig dirigir una campanya electoral va ser fa 17 anys llargs, el 1990", quan va ser el 2000. Com a director de campanya, ha dit que només es dedicava a qüestions polítiques i no econòmiques.

La suposada caixa B

Sobre la suposada caixa B del partit denunciada per Bárcenas, Rajoy ha assegurat que no en sabia res i ha tornat a remarcar que no ha tingut responsabilitats de comptabilitat.

Preguntat si hi havia finançament il·lícit durant les campanyes per part d'algun donant anònim, ha respost "mai". Rajoy també ha dit que "són absolutament falsos" els sobresous que figuren en els papers de l'extresorer, en els quals apareix ell, i ha assegurat que "cobràvem un sou de diputat i un complement del partit que es declarava a Hisenda", uns diners que reconeix que van deixar de cobrar en accedir al govern.

Quan l'advocat li ha repreguntat si havia rebut algun sobre, tot i no cobrar sobresous, ha dit: "No em sembla un raonament gaire brillant." De fet, en alguns moments de la declaració Rajoy ha mantingut una actitud desafiant amb Benítez de Lugo, a qui també ha demanat "si s'havia confós de testimoni" quan aquest li preguntava pels suposats diners entregats per empresaris al partit.

 

Així doncs, Rajoy ha assegurat que no sabia res del suposat finançament il·legal del partit tot i els 30 anys que va formar part del seu comitè executiu.

No coneixia Correa

El president espanyol també ha negat conèixer el cap de la trama, Francisco Correa, i per tant, les seves activitats. I amb sornegueria ha dit a l'advocat: "Ho sento molt, però les coses són com són, i no com un voldria."

Segons ha dit, tampoc sap per què Correa va seguir treballant amb el PP, després que ell ordenés no contractar-lo més.

 

No sap res dels comptes de Bárcenas a Suïssa

Rajoy ha assegurat que desconeixia els comptes que l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, va tenir a Suïssa i que es va assabentar de la seva existència pels mitjans de comunicació.

El cap de l'executiu ha admès que es va reunir amb ell el 2010 però ha dit que era una trobada raonable perquè l'extresorer es volia acomiadar del partit. També ha explicat que mentre Bárcenas va estar al PP mai va rebre cap queixa sobre ell.

Durant la declaració, l'advocat que representa el PSOE de Madrid li ha recordat el seu SMS a l'extresorer dient "sigues fort" i "fem el que podem". Rajoy li ha respost que té per costum respondre tothom i que no vol dir que estiguessin fent res per ajudar-lo, fins al punt que no li va trucar.

Les obres de Génova

Rajoy ha reconegut que coneixia les obres a la seu del PP a Madrid perquè en aquella època hi anava cada dia. Amb tot, ha dit que no sabia com es van pagar perquè no duia aspectes econòmics. Bárcenas ha denunciat que entorn d'un 30% del preu de les obres de Génova es van pagar en negre.

Què s'està jutjant

La peça del cas que es troba en judici se centra en els negocis de la primera època de la Gürtel, entre el 1999 i el 2005, uns anys en què s'haurien fet pagaments al partit per finançar les campanyes electorals dels candidats del PP a l'alcaldia de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón. Rajoy ha estat cridat a declarar perquè era, en aquella etapa, secretari general del PP. La compareixença l'ha fet com a ciutadà espanyol i no en condició de president.

 

Rajoy declara amb un tracte especial

Rajoy no s'ha assegut al lloc on declaren els acusats, sinó que ho ha fet a l'estrada situada entre els advocats defensors i el tribunal. L'objectiu era evitar la foto amb els principals acusats de fons. No hi eren presents Francisco Correa, ni Pablo Crespo, ni El Bigotes, ni Luis Bárcenas.

El president espanyol ha arribat a l'Audiència enmig d'una gran expectació. Més de 300 periodistes s'han acreditat per seguir-la en directe. Rajoy hi ha entrat a tres quarts de deu del matí, amb cotxe i per un lateral. Malgrat que havia demanat de declarar per videoconferència, la majoria del tribunal ho va rebutjar, tot i un vot disconforme del president.

 

Un centenar de manifestants a l'Audiència

Durant la declaració, un centenar de persones s'han reunit a l'exterior de l'Audiència per criticar el "tracte preferent" rebut per Rajoy. Ha organitzat la protesta Rodea el Congreso. Els manifestants, que han estat ubicats a més de 100 metres de l'edifici, han qualificat Rajoy de "delinqüent" i de liderar una "màfia anomenada Partit Popular".

 

L'Audiència, blindada

La policia ha marcat un perímetre de seguretat al voltant de l'Audiència, on hi havia una forta presència d'agents. També s'han revisat i precintat les clavegueres properes abans de la declaració de Rajoy.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut