Bárcenas declara que va gravar Rajoy destruint documents de la comptabilitat del PP

L'extresorer del PP ha participat per videoconferència en la comissió d'investigació del Congrés sobre l'operació Kitchen

Actualitzat

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha obert aquest dimecres les compareixences en la comissió d'investigació del Congrés que investiga la Kitchen, l'operació presumptament pagada amb fons reservats per robar-li documents que comprometien els populars.

Bárcenas, que ha declarat per videoconferència des de la presó de Soto del Real, ha tornat a apuntar a l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy com la persona que movia els fils de l'operació Kitchen. L'extresorer del PP ha assegurat que va ser ell qui va fer la suposada gravació de Rajoy destruint documents de la comptabilitat del partit.

Tot i que s'ha acollit al dret de no declarar, finalment Bárcenas ha respost gran part de les preguntes que li han fet els diputats. Ha dit que creu que va ser Rajoy qui va ordenar a Interior robar-li documents i gravacions. "És una suposició, però així ho crec", ha dit l'extresorer del PP, que ha admès que no està demostrat:

"Els indicis apunten que l'operació estava orquestrada pel Ministeri de l'Interior i comptava amb l'aprovació de les màximes instàncies"

Bárcenas ha considerat que l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz va ordenar l'operació Kitchen al seu número dos, Francisco Martínez, perquè creu que aquest "no ha pogut tenir un interès personal en ordenar una investigació d'aquestes característiques sense comptar amb el suport del seu superior".

I, "seguint amb les suposicions", ha afegit que Fernández Díaz hauria actuat seguint ordres de "les persones que ocupaven la cúpula del PP i de Mariano Rajoy".

 

Membres de la comissió d'investigació del Congrés, davant d'una pantalla on s'hi veu Luis Bárcenas
Membres de la comissió d'investigació del Congrés, davant d'una pantalla on s'hi veu Luis Bárcenas (EFE / Kiko Huesca)

 

Un xofer que cobrava "per partida triple"

Bárcenas també ha explicat que no li pagava nòmina al seu antic xòfer Sergio Ríos perquè, quan va començar a treballar per ell, estava cobrant l'atur. L'extresorer del PP l'havia conegut per referències, com que havia treballat per a l'exconseller madrileny Francisco Granados.

Irònicament, ha comentat que Ríos "cobrava per partida triple", perquè s'ha sabut que rebia una quantitat a càrrec dels fons reservats com a confident policial. Hauria estat Ríos qui va robar a Bárcenas documents i enregistaments que podrien haver implicat dirigents del PP. Sergio Javier Ríos Esgueva, àlies "El Cuiner", és la persona que dona nom a les indagacions de la policia.

Entre aquest material robat, ha citat la suposada gravació en què Rajoy destrueix papers de la comptabilitat B dels populars i ha reconegut que va ser ell mateix qui ho va enregistrar. És una gravació que s'hauria robat de l'estudi de la seva esposa, Rosalía Iglesias, i ha acusat directament el comissari Andrés Gómez Gordo, que va ser accessor de l'exnúmero dos del PP, María Dolores de Cospedal, al govern de Castella - la Manxa.

Moltes de les preguntes que han fet els diputats tenien relació amb el judici per la caixa B del PP. Sobre això, Bárcenas ha dit que està convençut que la sentència acreditarà que els seus famosos "papers" són certs.

Poca estona abans que comparegués a la comissió d'investigació, s'ha sabut que l'Audiència Nacional ha concedit a Bárcenas un permís penitenciari de 12 dies, en contra del criteri de la Fiscalia. És el primer que tindrà des que va ingressar a la presó per complir una pena de 29 anys pel cas Gürtel.

 

 

ARXIVAT A:
JudicialLuis BárcenasPPMariano Rajoy
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut