Les nuclears en el centre de mira
Les nuclears en el centre de mira
Barcelona

Tori: l'alternativa nuclear segura?

L'incident nuclear a Fukushima va disparar l'alarma a tot el món sobre els perills potencials d'una energia tan potent com temuda. Mentre mig món es qüestiona la continuïtat de les nuclears i el salt a les renovables, científics de l'Índia intenten crear una xarxa de reactors de tori.

Actualitzat
Amb més de mil milions d'habitants, l'Índia constitueix el segon país més poblat del planeta. Totes les necessitats energètiques d'aquests individus xoquen amb les escasses reserves d'urani de què disposa el país. Tanmateix, l'Índia és un dels països amb reserves més abundants d'un element que podria solucionar els seus problemes: el tori.

És per aquesta raó que estan invertint milions de rúpies en la construcció de reactors de tori. A part de l'abundància d'aquest element, el tori també presenta d'altres avantatges respecte a l'urani com poden ser una major facilitat a l'hora de controlar-ne les reaccions i el fet que produeix uns residus amb una vida radioactiva entre 10 i 10.000 vegades menor.

No tots els científics, però, veuen clara la viabilitat dels reactors de tori. I és que per aconseguir l'esperada fissió nuclear continua sent necessari combinar el tori amb urani, en un procés força costós i desconegut. Altrament, els avantatges esmentats anteriorment només són assolibles després de reprocessar múltiples vegades els residus de la fissió.

I és que el mètode de reprocessar els residus seguiria sent el principal problema a l'hora d'apostar per centrals de tori. Mentrestant, les recerques a la central índia de Kakrapar continuen.
Anar al contingut