La Guàrdia Urbana a la Barceloneta el primer divendres sense toc de queda, el 14 de maig (Europa Press/Lorena Sopêna)
El toc de queda es va aplicar del 9 de novembre al 9 de maig (Europa Press/Lorena Sopêna)
Barcelona

Toc de queda imminent: el govern decideix aquesta tarda on i com s'aplicarà

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya té l'última paraula, però fins ara ha avalat la resta de restriccions

RedaccióActualitzat

La informació d'aquest article ha quedat actualitzada: consulta els 158 municipis que quedarien afectats pel toc de queda 

 

L'anunci del retorn al toc de queda és imminent. La Generalitat anunciarà en les pròximes que sol·licita a la justícia poder aplicar un toc de queda local, només als municipis on hi hagi més incidència de la pandèmia.

Es decideix en una reunió de la comissió delegada de seguiment de la Covid aquesta tarda, que presideix Pere Aragonès, juntament amb els consellers d'Interior, Joan Ignasi Elena, i de Salut, Josep Maria Argimon.

Cal tenir en compte que el govern s'ha d'adreçar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè li doni permís per aplicar aquesta restricció, que ja va estar vigent a Catalunya des del 9 de novembre fins al 9 de maig. Llavors, però, estava avalada per l'estat d'alarma i s'aplicava a tot l'Estat.

Fins ara, el TSJC ha avalat la resta de restriccions, justament aquest matí ha autoritzat les mesures anunciades dilluns pel govern: limitar a 10 persones les reunions i acabar totes les activitats a quarts d'una de la nit.


Pendents del llindar d'incidència

En la reunió d'aquesta tarda, el govern ha de decidir els criteris d'aplicació d'aquest confinament nocturn, és a dir, a partir de quin llindar d'incidència es demanarà, i a partir de quina hora s'aplicarà

Un dels indicadors clau serà el nombre de positius acumulats les dues últimes setmanes. Dels municipis de més de 20.000 habitants, n'hi una vintena que superen la taxa de 1.000. A partir de 250 es considera que hi ha un risc molt alt de contagi.

Ara mateix, d'aquests municipis grans, el que té els números més disparats és Sitges, amb una taxa de 2.280 positius per cada 100.000 habitants els últims 14 dies. El segueixen, per aquest ordre, Vilassar de Mar, Sant Pere de Ribes, Sant Cugat del Vallès, Sant Just Desvern i, en sisena posició, la ciutat de Barcelona.

 

Els ajuntaments es van queixar

I ho farà l'endemà de les crítiques d'ajuntaments com el de Barcelona, Badalona o altres ciutats de la costa, que es van queixar de no tenir prou recursos per controlar els botellons o restringir els accessos a la platja. Els governs locals van expressar el malestar pel fet que se'ls va traspassar la responsabilitat de fer complir les mesures.

El president Aragonès va explicar que aquesta limitació s'aplicaria d'acord amb els ajuntaments. "[Les mesures] Hauran de ser delimitades territorialment i en relació a la incidència acumulada o algun altre dels indicadors de seguiment de la pandèmia que tinguem disponibles", va afirmar.

Aprovat al País Valencià i proposat a les Canàries i Cantàbria

L'executiu d'Aragonès vol que aquest cap de setmana ja estiguin vigents totes les noves restriccions contra la Covid, entre les quals hi ha la limitació de les reunions a un màxim de 10 persones i el tancament de totes les activitats, tant l'oci nocturn com l'hostaleria o les culturals, a dos quarts d'1 de la matinada.

El govern català seguirà d'aquesta manera els passos del valencià, que ha rebut l'aval dels tribunals per aplicar un toc de queda entre la 1 de la matinada i les 6 del matí en una trentena de municipis de més de 5.000 habitants, on hi ha més impacte de la pandèmia.

A Cantàbria, la Conselleria de Sanitat ha publicat aquest dimecres una resolució amb el mateix toc de queda, entre la 1 i les 6, a 53 dels 102 municipis, entre els quals hi ha els més grans. Falta que la justícia validi la restricció.

En el cas de les Canàries, la Fiscalia s'ha mostrat a favor de la petició del govern d'aplicar un toc de queda a les illes amb nivells més alts d'incidència, entre les 0.30 hores i les 6 del matí. Per ara, l'única illa en situació d'alerta sanitària 3 o 4, el llindar més alt, és Tenerife.

 

ARXIVAT A:
Toc de quedaJudicialCoronavirus Covid-19
Anar al contingut