El govern vol imposar el toc de queda en 158 municipis on viuen 6 milions de persones

El TSJC haurà de validar el confinament nocturn que demana el govern: d'1.00 a 6.00 del matí a partir d'aquest cap de setmana

Actualitzat

El govern vol imposar el toc de queda a 158 municipis de tot Catalunya. Són poblacions de més de 5.000 habitants i amb una incidència acumulada igual o superior als 400 casos per 100.000 habitants els últims 7 dies.

D'aquests municipis, n'hi ha 145 que superen els índexs d'incidència establerts pel govern i 13 més que no ho fan però que estan envoltats per pobles o ciutats on s'aplica el toc de queda i s'hi aplicarà també.

La mesura afectaria el 78% de la població de Catalunya, 6.017.109 persones.

El confinament nocturn seria d'1.00 a 6.00 a partir d'aquest cap de setmana -pendent que l'aprovi el TSJC- i durant 7 dies prorrogables.

Qualsevol municipi que millori o empitjori les dades haurà d'esperar la revisió, que es farà cada 7 dies, per entrar a la llista o sortir-ne.

Ho ha anunciat el president Aragonès en una declaració institucional sense preguntes des del Palau de la Generalitat, en què ha explicat els motius de la decisió:

"Ho fem per protegir la salut de la ciutadania, especialment de les franges d'edat que no tenen la pauta completa de vacuna a un nivell suficient; per protegir el sistema sanitari, tensionat especialment els darrers dies en aquesta nova onada; i per preservar la reactivació econòmica que ja hem començat a notar les darreres setmanes."

En aquesta taula podeu buscar els municipis que quedarien afectats pel toc de queda, si ho avala el TSJC:

 

 

Aragonès ha justificat que adopten una mesura "del tot excepcional" perquè "la situació és molt delicada. És extremadament fràgil".

També ha explicat que la mesura s'aplica després d'escoltar el món local i que el govern treballarà al costat dels municipis afectats i dels que es puguin veure afectats en el futur:

"Aquests dies he pogut parlar amb molts alcaldes i alcaldesses. Hem compartit la preocupació per l'evolució de la pandèmia i la necessitat d'adoptar mesures extraordinàries per reduir la interacció social i protegir a la ciutadania, especialment als segments més vulnerables que encara no estan vacunats."

"Tenim al davant setmanes en què ens juguem la capacitat de frenar la nova onada de Covid-19 que amenaça Catalunya", ha reblat.


Multes entre 300 i 6.000 euros

En cas que s'aprovi el toc de queda, en el compliment de la mesura hi treballaran, com en l'anterior, els Mossos d'Esquadra i les policies locals. Les multes que s'aplicarien a qui no el complís oscil·larien entre els 300 i els 6.000 euros, basant-se en el decret llei que es va aprovar l'agost passat.

Entre les excepcions hi hauria els desplaçaments d'urgència per assistència sanitària o anar a la farmàcia, anar o tornar de treballar, realitzar serveis essencials, recollida i cura de menors en cas de pares separats i la cura de mascotes i animals de companyia.


Limitació de trobades a partir d'aquest dijous

Fins ara, el TSJC ha avalat la resta de restriccions. Aquest dimecres al matí ha autoritzat les mesures anunciades dilluns pel govern.

Llavors, el govern català va anunciar que limitava les trobades socials a un màxim de deu persones i que totes les activitats, inclosa la restauració i els esdeveniments culturals, havien d'acabar a dos quarts d'una de la matinada.

També va establir la prohibició de menjar al carrer i de fer actes culturals a peu dret. Va recomanar tancar parcs, platges i altres espais públics entre les 00.30 h i les 6 del matí.

Aquestes mesures entren en vigor aquest dijous, després que el TSJC hagi aprovat la limitació de les trobades personals aquest dimecres.

 


Crítiques dels ajuntaments

L'anunci del toc de queda per municipis arriba després que consistoris com el de Barcelona, Badalona o altres ciutats de la costa es van queixar de no tenir prou recursos per controlar els botellons o restringir els accessos a la platja.

Els governs locals consideren que se'ls va traspassar la responsabilitat de fer complir les mesures i van expressar el seu malestar.


Aprovat al País Valencià i tombat a les Canàries

El govern valencià ha rebut l'aval dels tribunals per aplicar un toc de queda entre la 1 de la matinada i les 6 del matí en una trentena de municipis de més de 5.000 habitants, on hi ha més impacte de la pandèmia.

A les Canàries, en canvi, i malgrat que la Fiscalia s'hi havia mostrat a favor, la justícia ha tombat la petició del govern d'aplicar un toc de queda a les illes amb nivells més alts d'incidència. El govern canari ha anunciat que hi presentarà recurs. El tancament que voldria aplicar l'executiu era entre les 0.30 hores i les 6 del matí. L'illa amb més incidència actualment és Tenerife.

Per la seva banda, a Cantàbria, estan pendents de la decisió judicial. La Conselleria de Sanitat ha publicat aquest dimecres una resolució amb el mateix toc de queda, entre la 1 i les 6. Afecta 53 dels 102 municipis

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut