Concentracions festives al carrer en la primera nit sense toc de queda ni estat d'alarma
El passeig Lluís Companys ple de gent, aquesta matinada de dissabte a diumenge a Barcelona (EFE)

Celebracions massives al carrer en la primera nit sense toc de queda ni estat d'alarma

La Guàrdia Urbana ha desallotjat 6.500 persones en 31 espais de Barcelona aquesta matinada, que ha decaigut l'estat d'alarma

RedaccióActualitzat

Milers de persones han omplert places i carrers aquesta nit per celebrar el final del toc de queda. Sobretot han sortit joves que han volgut celebrar la llibertat de moviments nocturns després de sis mesos d'estat d'alarma.

A Barcelona, els ciutadans s'han concentrat principalment al Born, al passeig de Lluís Companys, a les places de Gràcia o a les platges de la Barceloneta. Tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d'Esquadra hi han fet acte de presència per evitar que les celebracions anessin a més. S'han desallotjat al voltant de 6.500 persones de 31 espais diferents de la ciutat.

El 9 de novembre del 2020 entrava en vigor l'estat d'alarma. Finalment, s'ha acabat aquesta mesura extraordinària que va permetre instaurar el toc de queda i el confinament comarcal.

Per tant, a partir d'ara ja es pot sortir de Catalunya o moure's més tard de les deu de la nit.


Nit de celebració

Per celebrar la fi del toc de queda, i com era d'esperar, en alguns punts s'han concentrat moltes persones, sobretot gent jove i sobretot a les grans ciutats.

És el que ha passat a Barcelona, entre altres llocs, a algunes places del barri de Gràcia:

També a la platja de la Barceloneta entre les 10 i les 12 s'hi han quedat uns quants grups petits que han rigut i ballat tot esperant la mitjanit, hora en què hi ha arribat molta més gent.

Ha passat el mateix als passejos del Born i de Lluís Companys, amb joves de moltes nacionalitats que bevien gràcies als llauners, que han tornat als carrers.

Podeu veure la crònica de la nit en aquest reportatge:

A mida que ha avançat la matinada, el lloc de concentració preferent ha estat els voltants de l'Arc de Triomf, amb molta gent sense mascareta i sense respectar distàncies de seguretat.

 

El tap de l'ampolla de xampany

El tinent d'alcalde de prevenció i seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, ha dit que era previsible que la primera nit fos així:

"Ha estat una nit molt intensa, que era el que preveiem, després de 6 mesos llargs d'estat d'alarma i de confinament nocturn, era una ampolla de xampany que el tap havia de sortir d'alguna manera o altra."

Entrevistat al canal 324, Batlle ha admès que, més enllà de les imatges i del risc potencial de contagi, les concentracions han estat força tranquil·les:

"Hem de dir que quan ha fet presència la Guàrdia Urbana o els Mossos d'Esquadra en els espais on hi havia més concentració, la gent ha marxat voluntàriament, per tant, tampoc no hi havia una voluntat d'enfrontar-se amb la policia i que la policia hagués de fer ús de la funció sancionadora."

El tinent d'alcalde ha afegit que l'aixecament del confinament comarcal també implica que molta gent marxa de Barcelona els festius i que això que hi ha "més espai", perquè hi ha menys densitat humana a la ciutat.


Nit de Festa Major a Lleida

A Lleida, la fi del toc de queda ha coincidit amb la Festa Major de Sant Anastasi, però, un cop acabats els últims actes, abans de les 10, ha quedat poca gent al carrer.

A partir de les 12 de la nit ha sigut quan han començat les concentracions de joves. Molts, al marge del riu Segre. Altres s'han reunit al voltant del recinte dels Camps Elisis.

La Guàrdia Urbana ha patrullat per la ciutat i ha fet controls, en una actuació semblant a la d'una revetlla.

El toc de queda s'ha acabat a totes les comunitats autònomes. A Madrid, la Puerta del Sol era plena, i els carrers de barris com Malasaña també.



També hi ha hagut concentracions massives a ciutats com Salamanca:
La plaça major de Salamanca, aquesta matinada de dissabte a diumenge (EFE)


Un toc de queda reduït

Aquesta última nit de toc de queda s'ha produit una situació sorprenent: hi ha hagut toc de queda, però reduït. Ha començat a les deu de la nit i s'ha acabat dues hores després, a mitjanit, quan ha acabat l'estat d'alarma.

Aquesta mesura aprovada pel govern de Pedro Sánchez marcava que les comunitats podien moure el confinament nocturn fins a les onze de la nit, però no més tard. Per això han quedat, depenent de la comunitat autònoma, una o dues hores penjades fins que ha arribat el 9 de maig


Crides a la prudència

Que s'acabi l'estat d'alarma no vol dir que posem fi a la pandèmia, recorden les autoritats. Des del govern han recordat que els riscos encara hi són i demanen prudència a la ciutadania.

També s'havien previst una nit de controls similar al de Sant Joan o Cap d'Any: hi ha hagut controls de trànsit d'alcohol i drogues i agents en llocs estratègics per evitar reunions de més de sis persones i el consum de begudes a la via pública.

Acaba l'estat d'alarma i el toc de queda després de sis mesos de restriccions
L'estat d'alarma ha servit de paraigua per restriccions com el toc de queda (Reuters


Més mobilitat el cap de setmana

També els Mossos d'Esquadra preveuen "un increment important" de la mobilitat amb la finalització de l'estat d'alarma. Interior preveu que aquest cap de setmana creixerà entre un 10 i un 12% respecte al cap de setmana passat.

Per evitar la presència massiva als parcs naturals, el dispositiu conjunt es mantindrà a partir de les 8 hores del matí.


Les mesures que ara queden

El govern de la Generalitat ha aprovat, però, un seguit de mesures que, amb l'aval judicial, mantindran les restriccions per frenar el virus. Les trobades socials continuen limitades a un màxim de sis persones en reunions, tant en interiors com en exteriors, a excepció que siguin convivents.

Sense el toc de queda, bars i restaurants podran estar oberts fins a les onze de la nit i podran tornar a servir sopars. A l'interior, amb el 30% de l'aforament, i a l'exterior al 100%. Però tant a dins com a fora, màxim quatre persones per taula, excepte si són convivents. L'oci nocturn no té data d'obertura.

Els comerços recuperen el seu horari habitual, i els que tenen permís per obrir fins a les 11 de la nit ja ho podran fer. Es manté la limitació del 30% d'aforament en tots els establiments

Teatres, cinemes, auditoris, instal·lacions esportives i gimnasos poden obrir fins a les onze, amb aforament del 50% i un màxim de cinc-centes persones a l'interior i mil a l'exterior.

Poden reobrir fires i parcs d'atraccions amb aforament limitat al 30%. Tibidabo i Port Aventura no ho faran fins dissabte vinent.

Aquestes mesures estaran en vigor fins al 23 de maig.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaToc de queda
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut