Madrid

Solbes assegura en les seves memòries que Zapatero podria haver actuat abans contra la crisi

L'exministre d'economia explica en les seves memòries que va tenir diferències des del principi amb el president socialista, i es penedeix d'haver continuat en el càrrec durant el segon mandat.

RedaccióActualitzat

L'exministre d'Economia, Pedro Solbes, assegura en les seves memòries que Zapatero podria haver actuat abans contra la crisi. Solbes, que des que va deixar el càrrec a l'executiu del PSOE s'havia mantingut allunyat del focus públic, reconeix que des del principi va tenir diferències amb el president Zapatero i es penedeix d'haver continuat en el càrrec durant el segon mandat.

Solbes ha opinat que Zapatero "podria haver fet més", però manté que la crisi no és responsabilitat ni d'una única persona, ni d'un únic govern, sinó que és el resultat d'"un moment històric" en el qual conflueixen una sèrie de factors, com serien l'excés d'endeutament privat i de la construcció, que van "inflant" la situació.

Diferències amb ZP "gairebé des del principi"

En declaracions a TVE, Solbes ha admès que va tenir diferències amb Zapatero "gairebé des del principi", però que es va quedar per responsabilitat, si bé ha assenyalat que el seu "error més gran" va ser no abandonar el càrrec durant la segona legislatura.

"Em penedeixo d'haver-me presentat el 2008", ha dit Solbes, que ha explicat que ho va fer perquè pensava que la seva sortida de l'executiu hagués estat mal percebuda en el context internacional en un moment en què les coses ja començaven a anar malament per a Espanya.

El Pla E, el detonant

L'exvicepresident econòmic ha assegurat que la principal discrepància amb Zapatero van ser les mesures a aplicar per evitar o suavitzar la crisi econòmica que ja es percebia. En aquest sentit, ha dit que ell no era partidari de fer una política expansiva de la despesa, mentre que Zapatero va voler usar el marge pressupostari que encara tenia per estimular l'economia. Així va ser com el govern espanyol va decidir llançar el Pla E d'inversió pública a través dels ajuntaments que, segons ha sentenciat Solbes, "va obrir encara més fractura" que el separava del president.

L'informe ignorat

Segons ell, la situació hagués estat "molt diferent" si l'executiu socialista hagués pres mesures abans. I ha reconegut que "allò del maig de 2010 (quan Zapatero va anunciar importants retallades per primer cop) es va fer molt forçats per l'exterior", ha apuntat.

Tot i això, l'exvicepresident socialista ha admès que en aquell moment Zapatero va actuar amb "valentia", i ha recordat que algunes de les mesures que va llançar les havia proposat ell abans en un document que, en el seu moment, l'expresident va ignorar. "Algunes des les mesures (del citat document) les va aplicar la meva successora (Elena Salgado) i d'altres el mateix Zapatero de forma valenta el maig del 2010", ha indicat.

Solbes també ha subratllat que no és cert que el govern del PP rebés de mans de Zapatero una Espanya "en fallida", sinó un país "difícil i complicat", amb riscos en el sector financer.

Segons Solbes, les complicacions posteriors, com la segona recessió que va patir l'economia espanyola, no van ser culpa del PP, com tampoc ho havia estat el retard europeu en l'adopció d'algunes mesures.

L'exministre socialista afirma que amb la publicació del seu llibre "Recuerdos" "no està intentant venjar-se" de ningú, i ha disculpat la manca de visió de Zapatero amb l'expressió castellana "torear des del tendal es mucho más fácil que desde la plaza".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut