Carles Riera i Eulàlia Reguant, de la CUP, amb Pere Aragonès, el 17 de març (ACN)

Setmana clau: ERC i la CUP, tanquen un preacord per investir Aragonès

Aquestes negociacions posen pressió a Junts, quan només falten cinc dies per a la data límit per a la investidura del president de la Generalitat

Actualitzat

Cinc setmanes des de les eleccions i cinc dies d'esprint final de negociacions per un nou govern. Divendres és la data límit per a la investidura i aquest diumenge al vespre Esquerra i la CUP han anunciat que estan tancant un preacord perquè els cupaires garanteixin la investidura de Pere Aragonès.

El preacord fixa les prioritats de la legislatura en clau social, com el dret de l'habitatge i les polítiques de salut i d'ordre públic, i en clau nacional per preparar un "nou embat democràtic", preferentment, diuen, en forma de referèndum i mantenint l'aposta d'Esquerra per un procés de negociació.

Les assemblees de la CUP - Un nou Cicle per Guanyar debatran i decidiran dimecres de forma telemàtica sobre aquest acord i el seu posicionament final en la investidura.


Aragonès: "Un pas endavant"

El vicepresident en funcions, Pere Aragonès, d'ERC, ha confirmat aquest diumenge que "hi ha una proposta que ara s'ha de traslladar als òrgans de decisió" dels dos partits.

Una proposta que ha valorat com "un pas endavant" a partir del qual "cal seguir donant marge als equips negociadors de la majoria independentista".

Aragonès, a més, s'ha mostrat confiat "que hi hagi govern el més aviat possible".


Pressió a Junts

Aquest principi d'acord entre Esquerra i la CUP posa pressió a Junts. Les negociacions entre republicans i Junts no van al ritme que es voldria, però ara mateix arriba el missatge que divendres hi haurà sessió d'investidura.

En això es treballa, i només una situació molt extraordinària podria abocar a un canvi de guió i que la presidenta del Parlament no proposés cap candidat i comencessin a córrer els dos mesos per a unes noves eleccions.

Fonts de Junts diuen que les negociacions "maduren lentament" i els republicans, que per "Esquerra no serà".

L'òrgan de coordinació de l'estratègia independentista és un dels punts de conflicte. Junts posa l'accent en el Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont, i Esquerra aposta perquè sigui més col·legiat. Aquí hi ha en joc el debat d'unificar l'estratègia al Congrés o la Taula de Diàleg amb Madrid.

A més, Esquerra diu que s'ha d'avançar també en l'estratègia de recuperació econòmica i social. Un altre capítol és l'organigrama del govern i el repartiment de conselleries.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, pot convocar el ple en l'últim moment, d'un dia per l'altre.

Serà una setmana intensa, però, des del 2015, les investidures a Catalunya no han estat ni ràpides ni plàcides.

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021Generalitat de CatalunyaCUPERC
Anar al contingut