Sergi Belbel. (Foto:ACN)
Belbel deixa la direcció artística del TNC. (Foto:ACN)
Barcelona

Sergi Belbel deixa la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya després de set temporades

Sergi Belbel abandona avui la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya després de set temporades al càrrec. Deixa pas, així, al nou director, Xavier Albertí, que demà el rellevarà.

RedaccióActualitzat
Sergi Belbel deixa aquest diumenge la direcció artística del Teatre Nacional de Catalunya després de set temporades al càrrec. Deixa pas, així, al nou director, Xavier Albertí, que demà el rellevarà.

En una entrevista a l'ACN, Belbel ha admès que aquesta temporada, que ha qualificat d'horrible, va arribar el punt que li hauria agradat dimitir, i ha explicat per què finalment no ho va fer. Belbel ha lamentat el tancament de la Sala Tallers, la baixada d'ingressos o l'acomiadament de gent. "Ara la gran sort és que 'Barcelona' i els dos T6 ens han pujat la moral, si no hauria marxat per la porta petita", ha afirmat. Preguntat per si s'havia plantejat dimitir, ha dit que li quedava tan poc que "si ho feia era un lleig als darrers espectacles que tenia programats". "Vaig pensar que m'agradaria poder dimitir, però no em va passar pel cap perquè el meu mandat acabava aviat."

Entre les coses que li han quedat per fer, n'ha citat dues. Per una banda li hauria agradat acompanyar des del TNC tots els dramaturgs que es fan un nom fora de les fronteres catalanes. Per altra banda, ha lamentat "l'escapçament d'espectacles grans de fora que ha hagut de reduir fins el no res."

Belbel s'ha mostrat partidari d'abaixar el preu de les entrades al Teatre Nacional. També creu que amb l'arribada de Xavier Albertí a la direcció artística hi haurà canvis, encara que, segurament, no seran radicals. Amb Sergi Belbel s'han programat 140 espectacles al Teatre Nacional, més de 1.130 funcions, i tot plegat ha suposat més d'un milió d'espectadors, amb una mitjana d'ocupació de prop del 73%. L'espectacle amb més públic ha estat "Agost", de Tracy Letts, amb direcció de Belbel. Aquest ha estat el títol més vist en tota la història del Teatre Nacional de Catalunya.

El pitjor i el millor

Belbel ha assegurat que el pitjor moment del seu pas com a director del TNC va ser la mort d'Anna Lizaran. "Una mort sempre és el pitjor, però si a sobre és la de l'Anna Lizaran, que estava en el moment més àlgid de la seva carrera, amb qui tens projectes de futur i vides compartides... va ser molt dur", ha remarcat, al mateix temps que ha apuntat que "La Bête" la va fer per ella. Per contra, ha assenyalat que el millor moment va ser l'estrena d'"Agost", amb aquella abraçada que li va fer a l'Anna. "Allò per mi va ser un molt bon moment", ha afegit.

El futur de Belbel

Pel que fa el seu futur professional, Belbel dirigirà a La Villarroel "El crèdit", de Jordi Galceran, protagonitzada per Jordi Bosch i Jordi Boixaderes, i després dirigirà "Els dies feliços", de Samuel Beckett, amb Emma Vilarasau, al Teatre Lliure.
Anar al contingut