La gent que no pot embarcar s'acumula a l'estació de València (EFE/Ana Escobar)

Sense AVE de València a Madrid durant tot el dia per una avaria en plenes eleccions

La incidència ha afectat almenys 9.000 viatgers i Renfe assegura que n'ha recol·locat al voltant de 2.000

RedaccióActualitzat

Una incidència que ha obligat a aturar la circulació dels trens d'alta velocitat entre València i Madrid en plena jornada electoral. L'avaria afecta des de la matinada una línia molt utilitzada, per exemple, per ciutadans de Madrid que passen el cap de setmana a València. Ha estat un obstacle per a molta gent que tornava a casa per votar. 

Adif preveu que les tasques de reparació s'allargaran encara tota la nit, perquè encara queda aigua dins del túnel de Sant Isidre. Les tasques es reforçaran amb almenys dues bombes auxiliars, que s'afegiran a la que ja es fa servir des del migdia. 

L'avaria ha impedit la circulació de tots els trens d'alta velocitat, tant els que opera Renfe, AVE i Avlo, com els d'altres companyies, com Ouigo i Iryo. Renfe s'ha ofert per col·laborar i ha traslladat uns 150 clients de l'empresa Iryo.

Almenys 9.000 viatgers s'han vist perjudicats. Renfe ha informat en un comunicat que els seus usuaris eren uns 5.000 i que ha pogut donar solucions alternatives a unes 2.000 persones, mentre esperaven que es resolgués la incidència. Ouigo ha parlat de 4.000 dels seus passatgers i Iryo no ho ha concretat.

 

Compensacions als viatgers

Els afectats podran fer canvis i anul·lacions de bitllets sense costos addicionals. Si volen que se'ls tornin els diners, Renfe assegura que els retornarà fins al 100% de l'import, sempre que els retards hagin estat superiors als 30 minuts. 

La companyia Ouigo ha especificat que reemborsarà tot el preu del bitllet i que els passatgers rebran una compensació, que no exigeix la normativa, del 200%.  
 

Protestes del PP

L'avaria ha tingut ressonàncies polítiques. El secretari general del PP, Alfonso Serrano, ha criticat que "els trens plens de madrilenys no puguin sortir de València" just el dia dels comicis. "Quina casualitat, no?", ha afegit, i ha exigit una actuació "urgent i immediata" per solucionar-ho.

 

Cinc AVEs i Avlo de Renfe i dos Ouigo i dos Iryo, afectats per l'avaria (EFE/Ana Escobar)

Serveis alternatius de Renfe

Renfe, l'operador de cinc trens afectats, ha habilitat alternatives durant el dia per als trens afectats. Els viatgers dels dos AVE --un amb sortida des de Castelló i un altre des de València-- que estaven aturats des de les 07.50 a l'estació de València han estat transbordats en un Alvia per via convencional fins a Albacete i, des d'aquesta ciutat, continuar fins a Madrid.

Pel que fa als dos AVE aturats a Chamartín i Atocha amb destinació a València, els passatgers viatgen en AVE fins a Albacete i des d'allà seguiran en Alvia fins a la capital valenciana.

Els usuaris d'un Avlo de Madrid Chamartín aturat a Requena poden anar amb autobús fins a l'estació Joaquín Sorolla. I un altre aturat a Conca, que està tornant a Madrid.

Un autobús recull els passatgers que han quedat aturats a Conca (EFE/Lorena Mayordomo)

Inundació en un túnel per l'incendi de la bomba

Adif ha explicat que l'avaria s'ha produït per l'incendi en un túnel de la via d'alta velocitat. L'acumulació d'aigua ha arribat als 80 centímetres.

Des d'una mica abans de la 1 del migdia, es treballa amb una bomba auxiliar que ja està evacuant l'aigua per mirar de restablir la circulació. Hi treballen una cinquantena de persones.

 

Adif està mobilitzant "tots els mitjans i efectius a la seva disposició" per intentar solucionar "com més aviat millor" l'avaria, segons ha dit la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé. La delegada ha apuntat que es tracta d'un treball "costós" i no ha volgut donar cap temps estimat per a la reparació, "s'està fent de la manera més ràpida possible", ha dit. 

El túnel de Sant Isidre ha quedat inundat després que es cremessin les bombes d'extracció d'aigua. 

ARXIVAT A:
PPAVEPaís ValenciàEleccions Generals 2023 - 23J
Anar al contingut