Milers de persones es manifesten a Barcelona (Reuters/Albert Gea)
Milers de persones es manifesten a Barcelona (Reuters/Albert Gea)

Protestes simultànies a Barcelona, Vic, Lleida, Tarragona, Girona i Sabadell per Hasél

Els missatges a les pancartes de les diverses concentracions convocades demanen l'amnistia total, la fi de la repressió, la dissolució dels antiavalots i l'autodeterminació

Actualitzat

A Barcelona, Lleida, Tarragona, Vic, Girona i Sabadell, s'han fet aquesta tarda manifestacions en protesta per la detenció de Pablo Hasél i contra l'actuació dels Mossos en la contenció de les protestes en les jornades prèvies. És el dotzè dia de protestes després de l'entrada a la presó del raper lleidatà.

Com en jornades anteriors, la manifestació de Barcelona ha tingut un recorregut tranquil i s'ha desenvolupat en un ambient completament pacífic. Ha estat un cop els organitzadors l'han donat per acabada quan han començat els incidents i els aldarulls a diversos carrers del centre.

Els Mossos han detingut almenys 14 persones a Barcelona després dels actes vandàlics contra comerços i entitats bancàries de la ciutat. Segons fonts del cos, almenys un dels detinguts estaria relacionat amb la crema d'una furgoneta de la Guàrdia Urbana de Barcelona a la Rambla

El Servei d'Emergències Mèdiques ha fet cinc assistències a persones ferides a Barcelona. A tres dels ferits, ha calgut traslladar-los a un centre mèdic, un en estat menys greu i tres en estat lleu.


A la manifestació de Barcelona, convocada a la plaça Universitat, hi han confluït cinc columnes de manifestants que han sortit des de la plaça de Sants, la plaça Lesseps i la Gran Via amb Marina, i també de poblacions limítrofes.

La manifestació ha recorregut diversos carrers del barri de Sant Antoni i el barri del Raval i ha avançat fins a la Rambla.

La marxa ha estat pacífica i entre els crits que s'han sentit proclames com "Llibertat Pablo Hasel", "Catalunya antifeixista", "anticapitalista" o "Visca la lluita de la classe obrera".

 

Ha estat un cop la manifestació ha estat desconvocada que han començat els primers incidents a Barcelona: s'han trencat vidres de sucursals bancàries i s'han cremat contenidors davant la línia policial situada a l'avinguda de les Drassanes.

 

Passades les vuit del vespre, un grup de manifestants ha calat foc a una furgoneta de la Guàrdia Urbana i a una entitat bancària als baixos de l'emblemàtica Casa dels Paraigües, l'edifici Bruno Cuadros de la Rambla de Barcelona.

També s'han trencat vidres d'aparadors de botigues de la plaça Catalunya i de Rambla Catalunya.

 

Una botiga de roba de la plaça Catalunya amb els vidres trencats (Reuters/Nacho Doce)
Una botiga de roba de la plaça Catalunya amb els vidres trencats (Reuters/Nacho Doce) (Reuters/Nacho Doce)

 

 


 

 

Grups violents han fet barricades i han entravessat contenidors i mobiliari de terrasses i de comerços al centre de la ciutat per dificultar el moviment dels efectius policials.

 

Una de les pancartes de la manifestació de Barcelona
Una de les pancartes de la manifestació de Barcelona (Reuters/Albert Gea)

A Lleida, unes 300 persones s'han manifestat per reclamar la llibertat del raper Pablo Hasél, que està empresonat al Centre Penitenciari de Ponent des de dimarts 16 de febrer condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona.

La manifestació, convocada per la Plataforma Llibertat Pablo Hasél, ha sortit poc després de dos quarts de vuit del vespre de la plaça Ricard Vinyes amb el lema "Pels drets i les llibertats democràtiques, llibertat Pablo Hasel".

A Vic, el recorregut de la manifestació ha acabat davant dels jutjats, sense que s'hagin registrat incidents.

 

La manifestació a Vic per la llibertat de Pablo Hasél
La manifestació a Vic per la llibertat de Pablo Hasél (TV3/Txell Carles)

A Tarragona, un centenar de persones s'han manifestat pels carrers del centre per reclamar la llibertat del raper i també dels detinguts que hi ha hagut arran dels aldarulls dels últims dies. La manifestació ha començat a la plaça de la Font i està previst que arribi fins a la plaça Imperial Tarraco.

 

Manifestació a Tarragona
Manifestació a Tarragona (TV3/ Glòria Boquizo)

Els manifestants han fet proclames contra la policia i han cridat consignes com "La solidaritat, la nostra millor arma". Entre les pancartes, una demana la llibertat de Hasél i una altra la de Cristian Mestre, un reusenc que està en presó preventiva a Granada acusat de desordres públics, danys i atemptat a agents de l'autoritat en el marc de les protestes convocades a favor de Hasél.

A Girona, unes 150 persones s'han manifestat amb el lema "Prou repressió, antiavalots dissolució".

La marxa ha estat convocada pel col·lectiu Escac i mat i ha començat cap a dos quarts de vuit del vespre a la plaça Independència de la ciutat. Just a l'inici de la manifestació, els convocants han desplegat una pancarta des d'una bastida d'un edifici en obres amb el lema 'Prou repressió'.

A Sabadell, els manifestants han arribat fins als jutjats, fortament protegits pels Mossos d'Esquadra. La policia ha denunciat el llançament de pintura contra els seus efectius.

 

Forta presència policial davant els Jutjats de Sabadell
Forta presència policial davant els Jutjats de Sabadell (TV3/Aitor Álvarez)


Protestes des del matí

Aquest matí hi ha hagut diverses manifestacions per reclamar la llibertat de Pablo Hasél que han acabat sense incidents. Abans de la manifestació de Girona, un grup de joves han tallat durant prop de dues hores  l'AP-7 a Sant Gregori, en direcció a França.

A Barcelona, centenars de persones s'han manifestat al barri de Sants per celebrar la posada en llibertat del veí que va ser detingut diumenge durant les protestes. També han reclamat l'alliberament dels altres detinguts en les mobilitzacions dels últims dies.


11.500 euros de desperfectes a Terrassa

L'Ajuntament de Terrassa, on divendres a la nit hi va haver aldarulls i càrregues dels Mossos d'Esquadra durant la manifestació convocada per Hasél, ha xifrat en 11.500 euros els desperfectes causats. Es van cremar nou contenidors i es va malmetre mobiliari urbà. El consistori destaca que cap comerç de la ciutat va patir desperfectes i només es van trencar els vidres d'una entitat bancària.

ARXIVAT A:
Pablo HasélLlibertat d'expressió Mossos d'Esquadra
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut