Sánchez s'assegura in extremis la pròrroga de l'estat d'alarma gràcies al suport del PNB
Amb penes i treballs, Sánchez podrà allargar l'estat d'alarma quinze dies més (Europa Press)

Sánchez s'assegura "in extremis" la pròrroga de l'estat d'alarma gràcies al suport del PNB

El pacte d'aquest dimarts al vespre entre La Moncloa i Ciutadans ja va deixar les coses força encarrilades

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats aprovarà aquest dimecres la pròrroga de l'estat d'alarma per combatre el coronavirus. Els diputats que no són a l'hemicicle voten telemàticament aquesta tarda i es preveu que la votació al Congrés sigui a les 18.15.

El PNB ha afirmat que pensa votar a favor de la pròrroga. Amb el suport de la formació basca i de Ciutadans, aquest dimarts al vespre, Pedro Sánchez s'assegura "in extremis" mantenir l'estat d'alarma. Ja no li fa falta l'abstenció del PP, que és, finalment, el que ha anunciat que votaria el seu líder Pablo Casado.

El PNB diu que han rebut la confirmació oficial de La Moncloa que el govern espanyol accepta la seva proposta de resolució, que inclou que la desescalada es gestioni de forma compartida amb les comunitats autònomes. Ho anuncia a través del seu compte de Twitter:

 

 

 

Sánchez s'assegura in extremis la pròrroga de l'estat d'alarma gràcies al suport del PNB
El portaveu del PNB, Aitor Esteban, dona el seu vistiplau a l'estat d'alarma (Europa Press)


Ciutadans, aquest dimarts

Aquest dimarts, el pacte d'última hora entre La Moncloa i Ciutadans ja va deixar les coses força encarrilades. L'acord del govern espanyol amb Ciutadans preveu prolongar l'estat d'alarma almenys 15 dies més i mantenir les mesures de protecció sanitària, econòmica i social.

A canvi, el govern espanyol es compromet a informar setmanalment Ciutadans sobre la crisi i apunten que, si cal, consensuaran mesures per a la desescalada.

Sánchez s'assegura in extremis la pròrroga de l'estat d'alarma gràcies al suport del PNB
Inés Arrimadas ha decidit votar a favor d'allargar el decret, unes hores abans de començar el ple (Europa Press)


Segons la nota de La Moncloa, totes dues parts consideren que l'estat d'alarma només s'ha de mantenir el temps estrictament necessari. També diu que seguiran el diàleg perquè les ajudes a treballadors, autònoms i pimes s'adeqüin a les necessitats que hi hagi després d'aquesta mesura.


Quarta pròrroga de l'estat d'alarma

L'estat d'alarma es va decretar el 14 de març, després d'un Consell de Ministres extraordinari. El govern espanyol podia aprovar-lo per una durada inicial de quinze dies, però per allargar-lo necessitava el vistiplau del Congrés dels Diputats. Fins ara, la cambra baixa l'ha prorrogat en tres ocasions: el 25 de març, el 9 d'abril i, per última vegada, el 22 d'abril.

L'estat d'alarma posa tots els serveis d'emergències sota competència de l'Estat. Hi ha quatre responsables: el ministre d'Interior, Fernando Grande-Malaska; la de Defensa, Margarita Robles; el de Sanitat, Salvador Illa, i el de Transports, José Luis Ábalos.

Els cossos policials locals i autonòmics, com els Mossos d'Esquadra, queden sota les ordres directes del Ministeri de l'Interior. També els serveis de protecció civil. Els mitjans sanitaris públics i privats queden a la disposició del ministre de Sanitat.
 

Sánchez s'assegura in extremis la pròrroga de l'estat d'alarma gràcies al suport del PNB
Sánchez defensant el manteniment de l'estat d'alarma (Reuters)


El 25 de març la cambra baixa va autoritzar la pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril. La mesura es va aprovar amb 321 vots favorables i 28 abstencions. A banda del PSOE i Unides Podem, la mesura va rebre el suport de PP, Cs, Vox, PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canària, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria, UPN i Fòrum Astúries. En canvi, JxCat, ERC, EH Bildu i la CUP es van abstenir perquè reclamaven un confinament total del país.

El 9 d'abril, el Congrés dels Diputats va prorrogar, per segona vegada, l'estat d'alarma a tot l'Estat fins al 26 d'abril. La proposta de Sánchez va tirar endavant amb 270 vots a favor, 54 en contra i 25 abstencions. Els vots a favor van ser del PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, PNB, Més País, Compromís, BNG, UPN, Coalició Canària, Fòrum Astúries, PRC i Terol Existeix. Les formacions independentistes majoritàries, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Bildu, es van abstenir. Només hi van votar en contra, per raons oposades, Vox i la CUP.

I tal com havia avançat ja el 9 d'abril, Pedro Sánchez va portar a la cambra el debat d'una tercera pròrroga. Va ser el 22 d'abril. La tercera ampliació allargava l'estat d'alarma dues setmanes més: des del 26 d'abril fins al 9 de maig. Es va aprovar amb els vots de PSOE, PP, Unides Podem, Cs, PNB, Més País, Compromís, UPN, Coalició Canària, Nova Canàries, Fòrum Astúries, Terol Existeix i PRC. Esquerra, Bildu i BNG es van abstenir. I JxCat, la CUP i Vox hi van votar en contra. En total, 269 vots a favor, 16 abstencions i 60 vots negatius.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutEstat d'alarmaPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut