El Congrés debat una segona pròrroga de l'estat d'alarma, fins al 26 d'abril
Pedro Sánchez, aquest dijous, durant la seva intervenció al Congrés (Reuters)

Sánchez, "convençut" que l'estat d'alarma s'allargarà més enllà del 26 d'abril

El Congrés dels Diputats aprova la segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al dia 26

RedaccióActualitzat

El Congrés dels Diputats ha prorrogat, per segona vegada, l'estat d'alarma a tot l'Estat fins al 26 d'abril. Pedro Sánchez ho ha demanat a la cambra baixa, on ha avançat que està "convençut" que d'aquí 15 dies haurà de prorrogar novament l'estat d'alarma.

La proposta de Sánchez ha tirat endavant amb 270 vots a favor, 54 en contra i 25 abstencions. Els vots a favor han estat del PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, PNB, Més País, Compromís, BNG, UPN, Coalició Canària, Foro Asturias, PRC i Terol Existeix.

Les formacions independentistes majoritàries, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya i Bildu, s'han abstingut. Només hi han votat en contra, per raons oposades, Vox i la CUP.

 

Resultat de la votació al Congrés sobre la pròrroga de l'estat d'alarma, que reflecteix només els diputats presents a l'hemicicle
Resultat de la votació al Congrés sobre la pròrroga de l'estat d'alarma, que reflecteix només els diputats presents a l'hemicicle

 

Sánchez: "D'aquí a 15 dies hauré de tornar"

El president espanyol ha donat per fet que haurà de tornar al Congrés per allargar aquesta situació perquè "no haurem posat fi a la pandèmia". Ho ha explicat en la seva segona intervenció, quan responia al diputat de Bildu Oskar Matute, que havia criticat que el govern espanyol vagi cada dues setmanes a la cambra baixa a prorrogar el decret.

"Ja els avanço que estic convençut que d'aquí a 15 dies hauré de tornar [al Congrés] a prorrogar el decret d'alarma, però si demano un decret d'alarma d'un mes, l'oposició diu que em vull saltar el Parlament, i per tant prefereixo venir cada quinze dies per demanar la pròrroga."


A la seva intervenció inicial, Sánchez ha dit que convocava per a la setmana que ve els partits, comunitats autònomes i agents econòmics i socials per perfilar un gran acord per a la reconstrucció del país arran de la crisi del coronavirus, uns nous Pactes de la Moncloa.

El cap del govern espanyol ha dit que és el moment de preparar un gran acord per poder sortir de la crisi:

"Vull que hi siguin tots els que estiguin disposats a arremangar-se. Hi estan disposats? Jo hi estic, només els demano el que els puc oferir: unitat i lleialtat".


Pedro Sánchez també ha anunciat que les víctimes mortals de la Covid-19 tindran un homenatge d'estat un cop s'hagi superat la fase aguda de la pandèmia.


Un minut de silenci i l'hemicicle pràcticament buit

El Congrés autoritza una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril
La quarantena de diputats durant el minut de silenci al començament de la sessió (Reuters)


El ple del Congrés ha arrencat amb un minut de silenci pels milers de morts a Espanya per la Covid-19.

En una cambra pràcticament buida, amb poc més de 40 diputats, Pedro Sánchez ha dit que la desescalada de les mesures contra la pandèmia serà progressiva i que donarà lloc a una "nova normalitat" que no serà plena fins que el món no tingui una vacuna eficaç.

En aquest context ha demanat als partits unitat i que despleguin la influència que tenen en els seus partits germans de la Unió Europea per continuar adoptant mesures contra l'emergència sanitària i també per superar la crisi econòmica que s'ha generat. Sánchez ha explicat que els científics que assessoren l'executiu han establert uns marcadors que fixaran diverses etapes en funció del ritme de contagis.

El Congrés autoritza una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril
Sánchez convoca una reunió per intentar pactar un gran acord de reconstrucció nacional (Reuters)


El cap de l'executiu espanyol ha evitat fer autocrítica i ha assegurat que "tot Europa va arribar tard, però Espanya va actuar abans".

"Si la crisi ens afecta a tots sense distingir preferències polítiques, quin sentit té la divisió, a qui beneficia? (···) Cap govern pot dir que no ha comès errors. Hem actuat de bona fe, amb tota l'energia, mitjans i amb el consell dels millors experts. Tot Europa va arribar tard, però Espanya va actuar abans."

 

Casado rebutja una reedició dels Pactes de La Moncloa

El líder del PP ha carregat contra la gestió de la crisi del coronavirus que està fent el govern espanyol i ha rebutjat una reedició dels Pactes de La Moncloa. Pablo Casado ha dit en la seva intervenció que l'autoritat moral de Pedro Sánchez és "nul·la" per demanar "unitat i lleialtat" a l'oposició. Tot i això, ha afirmat que voten a favor de la segona pròrroga de l'estat d'alarma perquè els guia l'"ètica de la responsabilitat".

El Congrés autoritza una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril
Pablo Casado, líder del Partit Popular (EFE)


Casado considera una "cortina de fum" l'oferta de Sánchez de reeditar uns Pactes de La Moncloa. Ha dit que no es poden "fagocitar" els Pactes de La Moncloa de fa 40 anys per "tapar fracassos presents".

"Pot ser que aquesta crisi l'hagi superat i per això dediqui més temps a buscar subterfugis i repartiments de culpa que solucions."

"Difícilment pot aspirar a reescriure la transició qui no és capaç de negociar un decret."

 

El líder del PP ha criticat que el govern espanyol no els hagi consultat el contingut de la pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril. Ha dit a Sánchez que encapçali la sortida d'aquesta "tragèdia" amb determinació, coratge i eficàcia. I l'ha emplaçat a dir la veritat sobre la xifra de morts.

Des de Vox, el seu president, Santiago Abascal, ha dit que s'oposen a allargar l'estat d'alarma i ha demanat la dimissió de Pedro Sánchez:

"Espanya pot sortir enfortida d'aquesta crisi, però, perquè això passi, pagui les nòmines i marxi".

Segons el màxim dirigent de la formació d'extrema dreta, 75.000 milions d'euros per pagar les nòmines a treballadors i autònoms del març, abril i juny "a qui el govern ha prohibit treballar" i 10.000 milions d'euros per compensar els empleats dels serveis essencials, serien suficients per lluitar contra la crisi econòmica derivada de la Covid-19.


Rufián: "No hi haurà pactes de La Moncloa si no hi ha pactes amb Euskadi i Catalunya"

En la seva intervenció, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha assegurat que no hi haurà pactes de La Moncloa si no hi ha "un pacte previ a Brussel·les" i també "a Ajuria Enea, a Euskadi, i al Palau de la Generalitat de Catalunya".

El Congrés debat una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril
Gabriel Rufián, portaveu d'ERC al Congrés (EFE)


Rufián ha avançat l'abstenció de la seva formació en la votació de la pròrroga de l'estat d'alarma, igual que va fer en el ple anterior. Ha remarcat que la solució per derrotar el coronavirus...

"No es tanca amb la cúpula de quatre partits, un exèrcit i un rei tancats en un despatx de La Moncloa (···) La resposta no passa per reeditar el que ja es va fer, i es va fer malament fa 40 anys".


El diputat d'Esquerra ha dit a Sánchez que "és la pandèmia més gran a la qual s'ha enfrontat la nostra latitud, el nostre entorn. El que crèiem que només passava més enllà de les concertines, és aquí". També ha retret al govern espanyol que parli de "guerra" quan es té "aire condicionat per a l'estiu, calefacció a l'hivern, Twitter i Netflix per a l'avorriment. És un insult per a milions de persones que han conviscut amb la misèria".

I ha justificat l'abstenció:

"Cal aturar tota activitat no essencial per tenir alguna activitat que poder reprendre demà (···) O aturem el país o no hi haurà país ni bandera per aixecar".


Rufián també ha criticat la "recentralització" d'alguns decrets que obren la porta a "retallar" les polítiques actives d'ocupació de les comunitats autònomes en més de 2.400 milions d'euros, dels quals 215 milions correspon a Catalunya. I ha acabat apel·lant a "menys pactes de La Moncloa i més pactes integrals per la vida".


Laura Borràs avisa que un "mal desconfinament" pot portar a un de "pitjor"

El Congrés debat una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril
Laura Borràs ha seguit el ple a distància


Via telemàtica, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, s'ha mostrat oberta a participar en una reunió transversal per afrontar la crisi del coronavirus, però no a fer uns nous Pactes de La Moncloa.

"Fa una crida a partits, presidents autonòmics i agents socials i allà ens trobarà per escoltar i per proposar. Però no es confongui, hi serem per coordinar la lluita contra la Covid-19, no per reeditar els Pactes de La Moncloa."


Borràs ha advertit que "un mal desconfinament pot ser el preludi d'un nou i pitjor confinament" i ha demanat al govern espanyol que actuï amb "responsabilitat" i sense "pressa".

"No decreti cap desconfinament sense planificar amb rigor una estratègia sanitària sòlida, amb un diagnòstic previ i amb tests massius per a la població."


La diputada de Junts per Catalunya ha criticat que Sánchez no hagi escoltat les peticions de Quim Torra. La diputada ha dit que és hora de fer "autocrítica" i "rectificar".


La CUP es desmarca de la pròrroga

Per part de la CUP, que vota en contra de la pròrroga de l'estat d'alarma, ha parlat la seva portaveu, Mireia Vehí, que ha acusat el govern espanyol d'estar aprofitant la crisi del coronavirus per "refermar el poder mercantil i l'autoritarisme".

El Congrés debat una segona pròrroga de l'estat d'alarma fins al 26 d'abril
Mireia Vehí, portaveu de la CUP al Congrés


Vehí ha dit que del PSOE no els sorprèn, però que d'Unides Podem els "entristeix".

"Estan fent una gestió de la crisi digna del pitjor capitalisme del desastre. Aquell que aprofita la por, el xoc i la incertesa per deixar pas als voltors dels bancs i de les grans empreses."

La portaveu de la CUP ha dit que això no els deixa més remei que "tornar als carrers": "Tant de bo aquest confinament el segueixin les vagues i les lluites en conjunt".

Mireia Vehí ha afirmat que els Pactes de La Moncloa van implicar una "pau sense justícia ni memòria", baixada de salaris, consens sense drets laborals i van deixar la "porta oberta al neoliberalisme". Segons la portaveu cupaire, ara sí que és el moment de la "confrontació política" perquè "ens hi va la vida".

 

Unides Podem acusa el PP de "partidista"

Des d'Unides Podem, el seu portaveu, Pablo Echenique, ha acusat el PP de rebutjar els nous "Pactes de La Moncloa" que proposa Sánchez per un interès "partidista". Echenique ha recordat que els nous acords han de partir de les "lliçons" que deixa la pandèmia i que demostren, ha dit, que les receptes liberals no serveixen i que cal "enfortir" la sanitat pública de l'Estat.

El portaveu d'Unides Podem ha defensat una sortida "social" de la crisi i ha assegurat que les mesures que s'han adoptat fins ara "estan funcionant", tot i que també ha demanat a Sánchez que mantingui el confinament dels treballadors no essencials si cal.

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant el debat (Reuters)


S'aixeca el confinament total a partir de dilluns

La pròrroga aprovada al Congrés permetrà tornar a l'estadi de les primeres dues setmanes, en què treballaven serveis no essencials com el de la construcció.

El debat, però, ha vingut precedit per la polèmica dins del mateix govern espanyol per la data del desconfinament. La ministra portaveu, María Jesús Montero, el va situar aquest dimecres al 26 d'abril, el dia que, en principi, acaba l'estat d'alarma, però altres ministres l'han desmentit.

Aquest dimecres, la ministra d'Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, avançava que el 26 d'abril començarà un desconfinament gradual:

"A partir d'aquest dia hi haurà la desescalada, com diuen els tècnics. De forma progressiva i ordenada, els ciutadans podran anar recuperant la seva vida normal, recuperant l'ocupació de carrers i places, de manera molt controlada perquè no hi hagi cap tipus de pic no esperat de tornada als contagis".

Aquest mateix dimecres a la tarda, els ministres de Salut, Salvador Illa, i el de Transports, José Luis Ábalos, van corregir Montero. Insisteixen que encara s'està en la fase dura del combat i que encara no es pot parlar de dates. Ábalos va declarar: "La ministra ha recordat la data que acaba el decret d'estat d'alarma, però no implica tornar a la normalitat. Serà un procés esglaonat".

La Generalitat critica la incertesa sobre com es farà el desconfinament i continua defensant que s'hauria de mantenir més dies tal com està. Segons la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, no es pot plantejar afluixar les mesures d'aïllament amb les xifres actuals de contagis i sense haver organitzat com es tornarà de mica en mica a la normalitat.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarmaPedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut