Madrid

Sánchez pren el control de tot l'Estat per combatre el coronavirus

Interior, Defensa, Sanitat i Transports assumeixen les competències per aplicar mesures dràstiques per frenar la Covid-19

RedaccióActualitzat

Espanya entra en estat d'alarma pel coronavirus. El president del govern espanyol pren el control després d'un Consell de Ministres extraordinari de gairebé set hores. Pedro Sánchez ha activat un paquet de mesures extraordinàries per combatre el contagi del Covid-19.

A partir del dilluns a les 8 del matí es limitaran els moviments i només es podrà sortir al carrer per comprar productes de primera necessitat, per anar a treballar o per altres motius de força major.

Sánchez ha detallat aquest dissabte al vespre l'anunci històric. L'estat d'alarma posa tots els serveis d'emergències sota competència de l'Estat. El president espanyol ha nomenat quatre responsables: el ministre d'Interior, Fernando Grande-Malaska; la de Defensa, Margarita Robles; el de Sanitat, Salvador Illa, i el de Transports, José Luis Ábalos.

"L'autoritat competent en tot el territori espanyol és el govern espanyol."

Els cossos policials locals i autonòmics, com els Mossos d'Esquadra, queden sota les ordres directes del Ministeri de l'Interior. També els serveis de protecció civil. Els mitjans sanitaris públics i privats queden a la disposició del ministre de Sanitat.

Sánchez ha explicat que cada administració mantindrà les competències però sempre en el marc de les ordres directes de l'autoritat ministerial. El govern central podrà mobilitzar les Forces Armades durant el període d'estat d'alarma.

 


Mobilitat restringida i individual

El decret limita la lliure circulació dels ciutadans a tot Espanya com a mesura per frenar l'expansió del coronavirus. La circulació s'haurà de fer individualment. Només les persones amb necessitats podran anar acompanyades.

Únicament es podria circular per la via pública en vuit supòsits:

- Per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat

- Per anar a centres sanitaris

- Per anar i tornar a la feina per fer "prestació laboral, professional o empresarial"

- Per retornar al lloc de residència habitual

- Per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables

- Desplaçaments a entitats financeres

- o desplaçaments "per força major o situació de necessitat".

Sobre aquestes mesures, Sánchez ha explicat que és el moment de la "disciplina social".

"Són temps d'una extraordinària dificultat. Cadascú de nosaltres té una missió i de màxim nivell."


Comerços

Amb el decret, queda suspesa l'activitat comercial minorista a excepció d'aquella que es dediqui a alimentació i béns de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments per a animals de companyia, tintoreries, perruqueries.

"Els horaris dels comerços que tinguin permís per obrir serà només el necessari. I es mantindran les distàncies de seguretat."

Queda prohibit el consum a l'interior dels establiments i s'hauran d'evitar les aglomeracions, mantenint la distància mínima d'un metre entre persones.

Les autoritats de l'Estat tindran competències per garantir l'abastiment "en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, i permetre la distribució d'aliment des de l'origen fins als establiments comercials de venda al consumidor". En cas que fos necessari i per raons de seguretat es podrà ordenar que les forces de seguretat escortin els vehicles de transport alimentari i de béns de primera necessitat.

El govern espanyol també garantirà el subministrament d'energia i aigua a totes les llars.

Els més de 300.000 bars i restaurants que hi ha a tot Espanya queden tancats mentre duri l'estat d'alarma. Només podran fer entregues a domicili.


Transports

Es mantenen el 100% dels serveis ferroviaris de Rodalies i el transport local per carretera. El transport de mitjana distància es reduirà a la meitat.

Pel que fa al trànsit aeri, Pedro Sánchez ha explicat que es restringirà a la meitat les operacions de les companyies. Tot i això, ha reconegut que aquesta mesura pot trigar uns dies més a fer-se efectiva.


Altres mesures

El Ministeri de Sanitat podrà ordenar serveis extraordinaris al personal sanitari, ocupació de locals -també de centres sanitaris privats, si s'escau-, o mesures per garantir l'abastiment de productes farmacèutics.

Les empreses estan obligades a facilitar el treball a distància sempre que sigui possible.

Les cerimònies civils i religioses, inclosos els funerals, hauran de prendre mesures per evitar les aglomeracions i garantir la distància de seguretat entre persones.

Queda suspesa tota l'activitat educativa presencial.


A partir de dilluns i per 15 dies

L'estat d'alarma afecta tot el territori de l'Estat. Totes les mesures entraran en vigor tan bon punt han sortit publicades al BOE, però la que afecta la limitació de la llibertat de moviments serà d'aplicació a partir d'aquest dilluns a les 8 del matí, precisament per facilitar que la gent torni a casa durant el cap de setmana.

Aquest és el decret que s'ha publicat al BOE:

 

Les mesures tindran, en principi, una durada de quinze dies, que podran ampliar-se a dues setmanes prèvia aprovació del Congrés.

 

Les autoritats adverteixen que la setmana que ve podríem arribar a superar els 10.000 casos positius en coronavirus. L'executiu espanyol tindrà poders excepcionals per limitar la circulació, racionar béns i serveis o requisar béns privats.

Un retard de més de sis hores per discrepàncies

La Moncloa havia anunciat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, havia de comparèixer aquest migdia a les 14h en roda de premsa per explicar les mesures concretes derivades de la declaració d'estat d'alarma per fer front a la propagació del coronavirus. Pocs minuts abans de l'hora prevista, La Moncloa ha anunciat que la compareixença es retardava a les 15.00. I després encara han retardat més l'hora i han explicat que es faria al llarg de la tarda. Finalment, s'ha anunciat que serà "a partir de les 20.00" i ha acabat compareixent quan faltaven deu minuts per les 9 del vespre.

El Consell de Ministres, que ha començat cap a les 10 del matí, s'ha allargat fins a les sis de la tarda pel debat intern entre els ministeris sobre quines mesures s'aplicaven i qui les aplica. Sánchez ha reconegut les discrepàncies i les ha qualificat d'"enriquidores".

 

Les decisions ja han aixecat controvèrsia política. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat que ha parlat amb el lehendakari i que no acceptaran "que el govern espanyol confisqui les competències" dels governs autonòmics.

 

En una compareixença del govern, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat que l'estat d'alarma pot suposar una invasió competències. Sobre la petició del govern de la Generalitat de confinar Catalunya, Sánchez ha explicat que el decret no inclou cap restricció territorial.

"No restringirem la mobilitat territorial, restringim la mobilitat ciutadana."

 

Consell de Ministres presencial i amb Iglesias

La reunió de l'executiu de Pedro Sánchez ha trencat la dinàmica dels últims dies i s'ha fet de manera presencial. Aquest divendres, per exemple, la trobada del govern espanyol va ser per via telemàtica.

Al Consell de Ministres hi ha participat el vicepresident Pablo Iglesias, que estava aïllat pel positiu en coronavirus de la seva parella, la ministra Montero.

 

Consell de Ministres presencial per aprovar les mesures de l'estat d'alarma
Consell de Ministres presencial per aprovar les mesures de l'estat d'alarma (EFE/José María Cuadrado Jiménez)

Les ministres Irene Montero i Carolina Darias no han assistit a la reunió perquè han donat positiu pel coronavirus.


24 hores després de l'anunci

Aquest divendres, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avançar la mesura en una declaració institucional. Tot i això, no va detallar quines mesures comportaria.

L'estat d'alarma està recollit a l'article 116 de la Constitució Espanyola. Aquest estat d'alarma es desenvolupa en la Llei Orgànica 4/1981 d'Estat d'Alarma, Excepció i Setge per a situacions extraordinàries que fan impossible la normalitat, com desastres naturals o crisis sanitàries.

L'estat d'alarma el declara el govern espanyol a través d'un decret i ho ha de notificar al Congrés.

Només hi ha un precedent històric: el 2010 durant la vaga de controladors aeris.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro SánchezSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut