L'estat d'alarma, prorrogat: Sánchez preveu un desconfinament lent la segona meitat de maig

El Congrés dels Diputats ha aprovat la tercera pròrroga de l'estat d'alarma en una sessió en què el president del govern espanyol ha advertit que es faran passos endavant i endarrere, segons l'evolució del coronavirus

Sílvia MateuActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat un "escenari prudentment optimista", per primera vegada, segons ha dit al Congrés. Ha situat a "la segona meitat de maig l'horitzó de desescalada o la fase 2 de la lluita contra l'epidèmia de la Covid-19".

Ho ha dit al ple del Congrés, que ha aprovat la tercera ampliació de l'estat d'alarma, amb dues setmanes més: des del 26 d'abril fins al 9 de maig.

El govern espanyol ha aconseguit tirar endavant la proposta amb els vots de PSOE, PP, Unides Podem, Cs, PNB, Més País, Compromís, UPN, Coalició Canària, Nova Canàries, Fòrum Astúries, Terol Existeix i PRC. Esquerra, Bildu i BNG s'han abstingut i JxCat, la CUP i Vox hi han votat en contra.

En total, 269 vots a favor, 16 abstencions i 60 vots en contra.

Sánchez ha explicat que "les limitacions s'aniran variant per ajustar-se als nous escenaris" i que cal evitar passos en fals per no tornar a la situació anterior.

 

 

"Farem passos endavant i endarrere, segons com es comporti la pandèmia", ha resumit. Ha garantit que Espanya seguirà en tot moment els criteris de l'Organització Mundial de la Salut i que s'actuarà "sempre amb la mateixa premissa de protegir la ciutadania i mantenir fora de perill el sistema de salut per a una desescalada de manera gradual i segura ".
 

Menys suport a l'estat d'alarma

Aquesta pròrroga de l'estat d'alarma fins el 9 de maig ha rebut dures crítiques del PP i de Ciutadans, tot i que hi han donat suport, mentre que Vox hi ha votat en contra. "La paciència dels espanyols té un límit", ha dit el líder popular Pablo Casado.

Pel que fa als partits catalans, ERC s'ha abstingut i Junts per Catalunya i la CUP hi han votat en contra. Tots han demanat que acabi la centralització.  

"La recentralització agreuja la situació. No és nacionalisme. És pura i simplement eficàcia", s'ha queixat Gabriel Rufián, en nom d'ERC.

Junts per Catalunya, que s'havia abstingut en les dues votacions anteriors, ha parlat d'un "155 sanitari i que prioritza la recentralització", segons la diputada Laura Borràs.

Mireia Vehí, de la CUP, ha reivindicat la justícia i el bé comú i ha dit que això vol dir "pa, treball, sanitat i també autodeterminació".

 

El ministre Salvador Illa al Congrés (Europa Press)
 

 

En aquesta pròrroga, s'inclou que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, pugui dictar ordres i instruccions que poden canviar segons els territoris, a diferència de les limitacions que ara estan vigents. Podran ser sobre els desplaçaments autoritzats, sobre l'activitat comercial i obertura de negocis, bars i restaurants i llocs d'oci i cultura com museus, biblioteques o espais d'espectacles.


Taula de diàleg

Durant el debat al Congrés, Esquerra ha posat data per recuperar la taula de diàleg entre el govern espanyol i català. Gabriel Rufián ha parlat del juny al president del govern espanyol:

"L'insto a tornar a convocar la taula de diàleg i negociació quan acabi l'estat d'alarma i no més tard del juny d'aquest any"

Pedro Sánchez no s'ha compromès amb cap calendari:

"El govern d'Espanya manifesta la voluntat de reprendre aquest diàleg quan les condicions siguin les oportunes i sigui comprensible per al conjunt de la ciutadania, per a la catalana i per al conjunt de la ciutadania espanyola"

 

"Els nostres fills ho són tot"

Sánchez també ha parlat de prudència en una breu referència a la polèmica sobre la possibilitat que els menors de 14 anys puguin, finalment, fer "passejos controlats", a partir del diumenge 26 d'abril. "És veritat, pequem de prudència, els nostres fills ho són tot", ha dit.

A la seva compareixença al ple del Congrés, el president del govern espanyol també ha aprofitat per demanar que els pactes de reconstrucció que impulsa a tot l'estat també es traslladin a comunitats i ajuntaments "governi qui governi".

A més, Sánchez ha criticat les paraules de la consellera Meritxell Budó en què deia que en una Catalunya independent el Covid hauria fet menys mal.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut