El Congrés autoritza la pròrroga de l'estat d'alarma fins a l'11 d'abril

La mesura s'ha aprovat amb 321 vots favorables i 28 abstencions

Actualitzat

El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres a la nit la pròrroga de quinze dies més de l'estat d'alarma per combatre el coronavirus, fins a l'11 d'abril, tal com havia sol·licitat el govern espanyol.

La pròrroga ha tirat endavant amb 321 vots a favor i 28 abstencions. A banda del PSOE i Unides Podem, la mesura ha comptat amb el suport de PP, Cs, Vox, PNB, Més País, Compromís, Coalició Canària, Nova Canària, Terol Existeix, el Partit Regionalista de Cantàbria, UPN i Fòrum Astúries. En canvi, JxCat, ERC, EH Bildu i la CUP s'han abstingut perquè reclamen un confinament total del país.

En un ple que ha acabat gairebé a les dues de la matinada i on només han assistit 43 diputats, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha subratllat que totes les mesures del govern busquen reforçar el sistema sanitari i avançar-se a possibles amenaces sanitàries futures.

 

Sánchez també ha assegurat que les mesures implementades per l'executiu pretenen mitigar les conseqüències econòmiques i impulsar una recuperació "en el menor temps possible". En aquest sentit, ha defensat mantenir algunes activitats per permetre anar als supermercats o subministrar a les farmàcies.

En canvi, l'oposició ha criticat que les mesures de l'executiu espanyol han arribat "tard" i són "insuficients". Algunes formacions han reclamat la restricció de les activitats no essencials i, fins i tot, el "tancament total" per frenar la pandèmia.        

 

Pedro Sánchez, durant la seva intervenció al Congrés
Pedro Sánchez, durant la seva intervenció al Congrés (EFE / Mariscal)

 

"No és fàcil"

El cap de l'executiu ha indicat que "no és fàcil" prorrogar l'estat d'alarma, però que l'aïllament social és "l'única opció eficaç contra el virus". Tot i reconèixer que és "molt difícil" i "delicat" l'equilibri en el manteniment de l'activitat i el confinament, ha defensat que cal guanyar la Covid-19, "sense deixar ningú enrere".

Des d'Unides Podem, Pablo Echenique ha donat suport a les mesures del govern i ha demanat més avenços en matèria de lloguer. Echenique ha dit que és "urgent" una suspensió en el pagament de rendes per part dels afectats i ha apostat per estendre la moratòria hipotecària a locals i oficines de pimes i autònoms.

 

Casado: "Les mesures arriben tard"

El líder del PP, Pablo Casado, ha criticat que les mesures del govern "arriben tard i són insuficients", tot i que ha defensat que ara toca tancar files amb l'executiu:

"La crisi econòmica ha arribat i és molt profunda."

Casado també ha demanat una injecció de 200.000 milions de liquiditat a pimes i autònoms, un col·lectiu pel qual demana ajornar impostos i exempcions de quotes. El cap de l'oposició també ha reclamat agilitzar els expedients dels ERTOs.

 

El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés dels Diputats
El líder del PP, Pablo Casado, aquest dimecres al Congrés dels Diputats (EFE / Mariscal)

 

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha donat suport a la pròrroga de l'estat d'alarma, però ha exigit a Sánchez que cessi immediatament el vicepresident Pablo Iglesias i que apliqui l'article 155 a Catalunya per destituir Quim Torra com a president de la Generalitat.

Abascal també ha demanat apartar del càrrec el director del Centre d'Emergències, Pedro Simón, i ha acusat l'executiu d'haver mentit i utilitzat la tragèdia.

 

La cupaire Mireia Vehí i el republicà Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés
La cupaire Mireia Vehí i el republicà Gabriel Rufián, aquest dimecres al Congrés (EFE / Mariscal)

 

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'Esquerra, Gabriel Rufián, ha retret unes mesures que ha definit de "tardanes i laxes" i ha alertat que "o s'atura el país o ens quedem sense país":

"Cal parar i fer-ho com més aviat millor, per tenir alguna activitat demà."

Rufián ha dit a Sánchez que la ciutadania "perdonarà l'excés de prudència, però mai perdonarà mostres d'inconsciència".

L'executiu espanyol va decretar l'estat d'alarma el dissabte 14 de març, l'endemà d'haver-lo anunciat i després d'un Consell de Ministres maratonià. Per implantar-lo els primers quinze dies n'hi havia prou amb l'aprovació del govern, però per a la pròrroga calia l'autorització del Congrés dels Diputats.

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut