Sánchez anuncia una última pròrroga de l'estat d'alarma fins al 21 de juny

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, diu que les comunitats autònomes podran gestionar la desescalada a partir de la fase 3

RedaccióActualitzat

Estat d'alarma fins al 21 de juny. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha posat data final a l'estat d'alarma, serà després de sis pròrrogues i 14 setmanes amb diversos graus de confinament. En la reunió dels diumenges amb els president autonòmics, Sánchez ha anunciat que les comunitats autònomes podran seguir gestionant la desescalada, però que l'estat espanyol mantindrà el control de la mobilitat fins a l'últim moment.

Sánchez, doncs, demanarà dimecres al Congrés dels Diputats aquesta última pròrroga de l'estat d'alarma. Un cop tancat el pacte amb Esquerra Republicana i el suport del PNB, el líder del PSOE s'ha assegurat que la votació tirarà endavant. Tot i això, ha deixat la porta oberta a incorporar altres partits, com podria ser Ciutadans, clau en l'última pròrroga.

"Estem arribant a bon port, però necessitem recórrer el tros més senzill, però també el més decisiu, per acabar amb la desescalada"

Sánchez també ha comunicat als presidents autonòmics que aquesta última pròrroga serà "diferent" perquè que les comunitats podran gestionar la desescalada a partir de la fase 3, tot i que el govern espanyol controlarà la mobilitat fins el 21 de juny. Serà a partir del 8 de juny, quan, segons Sánchez, més de la meitat dels territoris ja estaran en fase 3

"Seran els presidents de les comunitats autònomes els que marcaran el ritme i el pas de la desescalada. Passem de la cogovernança a la governança plena per part de les comunitats, que són les que tenen les competències de Sanitat"

Sánchez alertat que tot i les xifres actuals de la pandèmia cal actuar amb "prudència" i respecte a les regles sanitàries "per evitar qualsevol tipus de recaiguda".

 

Pedro Sánchez en la roda de premsa després de la trobada amb els president autonòmics
Pedro Sánchez en la roda de premsa després de la trobada amb els president autonòmics (EFE/JuanJo Martín)

Dos anys de recuperació econòmica

Sánchez ha encarat també la gran preocupació que deixa la pandèmia: l'economia. El govern espanyol calcula que la recuperació econòmica començarà a Espanya en l'últim trimestre d'aquest any, però avisa que es "prolongarà durant dos exercicis".

Sánchez diu que l'economia espanyola tindrà una caiguda brusca del més de 9% del PIB aquest any 2020. Augura, però una recuperació en forma de V, en sintonia amb la UE. Això sí, reconeix que "no serà simètrica en tots els territoris".

 

L'ingrés mínim vital, per "decència"

Una de les eines per combatre la crisi econòmica, és l'ingrés mínim vital, aprovat aquesta setmana. Sánchez se n'ha mostrat orgullós. Recorda que la la taxa de pobresa a Espanya és la més gran dels països del seu entorn, el triple que la d'Alemanya i el doble de la mitjana de la Unió Europea.

"Ni el Govern ni la societat espanyola mirarà cap a una altra banda mentre els nostres compatriotes fan cua per menjar, sobretot nens"

Sánchez diu que Espanya guanya en justícia social, però sobretot "en decència ". Promet que començarà a aplicar-se al juny i que podrà beneficiar 850.000 llars i més de mig milió de persones.

 

Ajudes a l'automoció i foment del turisme

Per l'altra cara de la moneda, els ingressos, Sánchez ha anunciat ajudes al sector de l'automoció i ha garantit la seguretat del turisme, dos dels sectors motors de l'economia espanyola. Diu que el rellançament del turisme "ha de ser immediat".

"Esperem als visitants des de l'inici del mes de juliol amb els braços oberts i amb locals i hotels segurs i preparats"

Sánchez avança que la quarantena obligatòria als estrangers s'aixecarà quan acabi l'estat d'alarma perquè "al mes de juliol es pugui rebre a molts turistes".

 

(EFE/JuanJo Martín)


Elogi a Illa i Simón

El president espanyol ha dedicat uns instants de la seva intervenció a reconèixer dues figures en la gestió de la crisi, "un aragonès i un català". Del director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, Sánchez ha dit que no el coneixia però que és "un funcionari públic entregat a la seva feina i al bé". Destaca que no va deixar de treballar fins i tot quan es va contagiar de la Covid-19.

"No han caigut en la provocació ni una sola vegada"

Sobre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha elogiat que sempre s'ha matingut "serè i ferm", que no ha repartit culpes i que ha "aguantat les pitjors desqualificacions".


Torra vol que l'estat d'alarma "acabi demà mateix"

En la reunió, Quim Torra ha estat un del més crítics amb la gestió del govern espanyol. El president de la Generalitat ha tornat a deixar clar que no comparteix una nova pròrroga de l'estat d'alarma i ha tornat a reclamar el retorn de totes les competències, sobretot de Salut, de forma immediata.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès a recuperar l'agenda de la legislatura al més aviat possible, quan finalitzi l'estat d'alarma i, per tant, a reprendre també la taula del diàleg amb Catalunya. Preguntat sobre el calendari plantejat per ERC, que situa una primera reunió a principis de juliol, Sánchez ha assegurat que serà "més aviat que tard" i a partir del 21 de juny.

"Si és al juliol, millor, perquè voldrà dir que tornem a la normalitat i que hi ha llibertat de moviments"

ARXIVAT A:
Pedro SánchezCoronavirus Estat d'alarma
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut