Pere Aragonès i Pedro Sánchez
Pere Aragonès i Pedro Sánchez (EFE)

Sánchez aconsegueix l'abstenció d'ERC i té més a prop la pròrroga de l'estat d'alarma

El president de la Generalitat, Quim Torra, "no se sent vinculat" per l'acord d'Esquerra amb el govern espanyol

Actualitzat

El govern espanyol té encarrilada la sisena pròrroga de l'estat d'alarma. El president de l'executiu, Pedro Sánchez, ha tancat amb el coordinador nacional d'Esquerra, Pere Aragonès, un acord que assegura l'abstenció dels republicans en la votació de la setmana vinent al Congrés dels Diputats.

Fonts d'Esquerra han confirmat a TV3 que l'acord amb el PSOE és per a una pròrroga de quinze dies i que serà l'última. A més, les dues formacions han pactat que, si en els propers mesos hi ha un rebrot de coronavirus, es gestionarà amb un instrument diferent de l'estat d'alarma.

En aquest sentit, el govern espanyol s'ha compromès a impulsar canvis legals per desvincular les mesures socials i econòmiques de l'aplicació de l'estat d'alarma "més enllà" d'aquest instrument.

 

Participació en els fons europeus per la reconstrucció

La Moncloa també ha acceptat que la Generalitat participi en la gestió dels fons europeus per a la reconstrucció econòmica posterior a la crisi del coronavirus.

Reunida d'urgència, la Permanent Nacional dels republicans ha validat aquest dissabte a la tarda aquest acord amb el govern espanyol. Dilluns, l'executiva del partit també haurà d'aprovar-lo.

La taula de diàleg sobre la situació política a Catalunya no s'ha inclòs en la negociació, però els republicans asseguren que la Moncloa "ja ha expressat públicament la seva voluntat de tornar a reunir-la", malgrat que Ciutadans va assegurar que el seu suport a l'anterior pròrroga tenia com a contrapartida no reprendre-la.

 

Prestació per als treballadors de la Conca d'Òdena

D'altra banda, Esquerra i el PSOE també han acordat una ajuda per als treballadors d'empreses de la Conca d'Òdena que viuen fora de la zona i que no van poder anar a treballar quan Igualada, Òdena, Vilanova del Camí i Santa Margarida de Montbui estaven confinades.

Aquests empleats tindran una prestació equivalent a la que van tenir els treballadors que viuen en aquests municipis.

 

Els republicans tornen a l'abstenció

Fins ara, Esquerra s'ha abstingut en les tres primeres pròrrogues de l'estat d'alarma i va votar-hi en contra en les dues últimes votacions, que Sánchez ha aconseguit tirar endavant gràcies al suport de Ciutadans i PNB.

 

Torra no se sent vinculat per l'acord

Poc després que Esquerra anunciés l'acord, fonts de Presidència de la Generalitat han assegurat que el president de la Generalitat, Quim Torra, i, per tant, el govern, "no se sent vinculat per l'acord d'un partit com ERC amb el PSOE".

Torra ha traslladat al vicepresident de la Generalitat i home fort dels republicans, Pere Aragonès, que "no entén" com el número dos d'un executiu independentista "contribueix a allargar la situació que ens impedeix" recuperar les competències.

 

Torra, durant la visita d'aquest dissabte a Sant Mateu de Bages
Torra, durant la visita d'aquest dissabte a Sant Mateu de Bages (ACN)

 

Al matí, Torra ha parlat de la possibilitat de prorrogar l'estat d'alarma en la seva visita a les obres del desplegament de la fibra òptica entre Súria i Solsona. Allà, ha assegurat que la Generalitat "s'oposarà, naturalment, a qualsevol pròrroga de l'estat d'alarma que no retorni" les competències autonòmiques.

El president de la Generalitat també ha reclamat "els 4.000 milions d'euros que Catalunya necessita", que s'ampliï l'objectiu de dèficit fins a arribar al 0,2% i que es permeti a les administracions locals fer ús del seu superàvit.

 

El PNB votarà a favor de la pròrroga

A banda de l'abstenció d'ERC, aquest dissabte el govern espanyol també ha aconseguit el vot a favor del PNB, gràcies a un acord en què la Moncloa s'ha compromès a què, quan s'entri en fase 3, els governs autonòmics puguin gestionar la desescalada.

 

 

Segons l'acord, les autonomies podran proposar al ministeri de Sanitat, d'acord amb criteris sanitaris i epidemiològics, la superació de la fase 3 en les diferents províncies o unitats territorials i l'entrada a la "nova normalitat".

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus Pedro SánchezERC
Anar al contingut