Façana del Pavillion des Sources
L'Institut Curie vol enderrocar l'edifici per construir-hi el primer centre de química biològica del càncer a Europa (AFP TV)

Salven de la demolició un laboratori de Marie Curie a París... de moment

Arran de la pressió social, el govern francès ha intervingut aturant momentàniament l'enderrocament de l'edifici, on la Premi Nobel de Física i Química i el seu marit van investigar sobre radioactivitat

RedaccióActualitzat

L'Institut Curie vol enderrocar el Pavillon des Sources, un dels tres edificis que formaven el laboratori de la científica Marie Curie. La demolició havia de començar la setmana que ve, però col·lectius de preservació de patrimoni i activistes han pressionat per paralitzar-la. De moment, han aconseguit que el govern francès hagi mogut fitxa, fet que els dona temps per estudiar el cas. 

La ministra de Cultura francesa, Rima Abdul Malak, explicava en una publicació a X (Twitter) que ha acordat amb el president de l'Institut Curie suspendre la demolició del Pavillon des Sources per tenir temps d'examinar les alternatives amb les parts interessades i la ministra d'Ensenyament Superior i Recerca.

A l'edifici, construït a principis del segle XX i situat al barri llatí de París, a 500 metres del Panteó, van treballar-hi la científica Marie Curie i el seu marit Pierre. Tots dos van obtenir el Premi Nobel de Física el 1903, i uns anys més tard, el 1911, ella va guanyar també el Premi Nobel de Química. Va ser la primera dona que va guanyar un Nobel i la primera persona a guanyar-ne dos.

Un cartell d'obres a la façana de l'edifici
Les obres d'enderrocament havien de començar aquest gener (AFP TV)

El pavelló forma part de l'Institut Curie, juntament amb el Pavillon Pasteur i el Pavillon Curie. La investigadora el va utilitzar com a magatzem per a les matèries primeres utilitzades en les seves investigacions sobre radioactivitat.


"La destrucció del pavelló seria un greu error"

L'Institut Curie vol construir-hi un edifici de cinc plantes amb 2.000 metres quadrats de superfície, on instal·laria el "primer centre de química biològica del càncer a Europa".

Però els defensors del patrimoni consideren que la destrucció del pavelló representaria un atac greu a la memòria de Marie Curie.

El president del col·lectiu Mission Bern, dedicat a la preservació del patrimoni francès, Stéphane Bern, havia escrit a X (Twitter) que demolir-lo "seria un greu error" i que "el que el fa valuós és la seva dimensió commemorativa i simbòlica i, per tant, el seu patrimoni."

La polèmica va començar a mitjans d'octubre, quan la cap de l'oposició de París, la republicana Rachida Dati, va demanar a la ministra de Cultura que inclogués l'edifici a la llista de monuments històrics

Façana de l'edifici envoltada per tanques
L'edifici està situat al barri llatí de París, prop del Panteó (AFP TV)


Només magatzem o també laboratori?

Els crítics de l'enderrocament mantenen que Curie va investigar dins l'edifici, però el president de l'Institut Curie, Thierry Philip, ho nega i diu que només va ser un dipòsit de residus radioactius, actualment buit. En canvi, segons ha explicat a France Presse, l'autèntic laboratori, el Pavelló Curie, no està amenaçat.

Val a dir que al web del mateix Museu Curie, s'explica que el 1916, a l'edifici que es vol enderrocar, "Marie Curie hi va formar un equip destinat a fabricar ampolles de radi, un gas radioactiu que avui s'anomena radó". Aquestes ampolles servien "a l'exèrcit i als hospitals militars per desinfectar ferides de guerra".

Una escultura de Marie i Pierre Curie al jardí de l'edifici
Marie Curie, Nobel de Física i de Química, va treballar en aquest edifici (AFP TV)


Hi ha alternativa?

El president del centre d'investigació assegura que estan oberts a canviar d'ubicació "si es troba una solució alternativa a la muntanya de Santa Genoveva" a la zona on està ubicat el Pavillion des Sources.

Segons Philip, el nou centre d'investigació del càncer s'ha d'instal·lar en aquest punt perquè és on hi ha altres institucions prestigioses i, d'aquesta manera, poder "mantenir els investigadors de més alt nivell" a França.

 

 

 

ARXIVAT A:
CiènciaPatrimoniFrança
Anar al contingut