Falten pediatres, sobretot en pobles petits: un matí a la setmana per atendre 500 infants

A Castellterçol, al Moianès, famílies amb infants petits reclamen més hores de pediatre, que actualment només hi va un cop per setmana

La falta de pediatres a Catalunya afecta en especial els pobles petits i les zones rurals. Ho saben prou bé els veïns de Castellterçol, al Moianès, de 2.700 habitants. El Centre d'Atenció Primària del poble atén també els veïns de Granera, Sant Quirze de Safaja i Castellcir, amb més de 500 infants i adolescents que només tenen pediatre un matí a la setmana, els dimarts.

Un contrast amb el servei que tenien abans de la pandèmia. El pediatre llavors hi anava cada dia. Però es va jubilar i l'ICS no ha pogut cobrir la plaça perquè no troba metge.

"El que no pot ser és que tu truquis dimecres perquè necessites que et visitin el nen i et diguin que fins dimarts vinent no pot ser perquè fins llavors no hi ha el metge", explica Carol Taboada, que, amb altres veïns, s'ha començat a mobilitzar per reclamar més hores de pediatre.

"Per ràtio de població, és cert que no ens toca pediatre cada dia, però sí tres cops per setmana. Amb un matí no n'hi ha prou i ens obliga a demanar festa a la feina o a tirar de familiars"

Una altra mare explica que, de vegades, per qüestions no urgents i davant la falta de pediatre, decideixen desplaçar-se a l'hospital més pròxim, a Manresa, a Urgències, a 45 minuts de distància.

Des de l'ICS diuen que, en el cas de visites programades i atencions no urgents, el servei està garantit del tot perquè, mentre no troben un pediatre estable, han reestructurat el servei i el CAP de Castellterçol té infermera pediàtrica cada dia de la setmana. I de fet, diuen, s'està anant cap a aquest model.

Desde l'ICS diuen que al CAP de Castellterçol, el servei està garantit perquè s'ha reestructurat el model (CCMA)

Segons Elisabeth Descals, cap de l'atenció primària al Bages-Berguedà i Moianès "estem acostumats que sempre ens visiti el metge de família o el pediatre. I el que estem intentant és que cada perfil professional faci en les seves màximes competències les tasques que li pertoquen. De manera que tot allò que pugui resoldre la infermera, no hagi d'anar a parar al metge de capçalera o al pediatre."

De moment, però, s'intenta pal·liar la falta de pediatres amb alternatives com la contractació en origen de metges en països de fora. I en el cas de Castellterçol, l'alcalde Isaac Burgos, explica que no només l'ICS busca pediatre.

"També en busca el Consell Comarcal del Moianès a través de la seva borsa de treball, una fórmula poc habitual de trobar metge."

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut