Gel i mascaretes en una aula del Col·legi Badalonès de Badalona (ACN)
Gel i mascaretes en una aula del Col·legi Badalonès de Badalona (ACN)

Retorn a l'escola: Salut i Educació es reuniran per avaluar ràtios i ús de mascaretes

Argimon es reunirà aquesta setmana amb Educació per avaluar les ràtios del nou curs, la durada de les quarantenes i l'ampliació de l'ús de mascaretes per a majors de 10 anys

RedaccióActualitzat

Els tècnics dels Departaments de Salut i Educació es trobaran aquesta setmana per fixar la part més operativa del pla per al retorn a les escoles en plena pandèmia de la Covid. La reunió arriba després de les discrepàncies públiques entre els dos departaments per les ràtios d'alumnes a cada aula. El conseller d'Educació, Josep Bargalló, assegura que el nombre d'alumnes venia determinant per les recomanacions de Salut, però el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el va desmentir públicament i va parlar d'un malentès.

La trobada haurà d'aclarir l'aspecte de les ràtios i també l'ús de mascaretes. El protocol que va fer públic Educació marca que hi pot haver 25 alumnes a primària i 30 a secundària. Pel que fa a les mascaretes, s'han de fer servir als llocs comuns, com entrades i passadissos. Dins del grup estable no serà necessària, excepte si la situació epidemiològica de l'entorn ho aconsella, una excepció que ara ha de concretar el Departament de Salut.

Argimon ha donat més detalls de les concrecions que vol introduir el Departament de Salut en una entrevista a Rac1. El secretari de Salut Pública argumenta que no és Salut qui fixa les ràtios, però sí que volen que el grup estable de convivència a les escoles sigui "el més petit possible". Admet, però, que la realitat de cada centre el definirà.

"Si aquest grup pot ser petit, que sigui el més petit possible."

Salut destaca que els grups estables de convivència són importants i han de funcionar com una bombolla.

Un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Costa i Llobera de Barecelona
Un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Escola Costa i Llobera de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

Argimon no tanca la porta que els alumnes hagin de dur mascareta a l'aula en funció de les taxes d'infecció. Diu que "pedagògicament la mascareta no és bona" però l'ús a classe anirà lligat a la situació epidemiològica. I cita els nens de 10 anys:

"És un element revisable, sobretot per als nens de més de 10 anys. Ho podem fer molt ràpidament: és només donar la indicació de mascareta sí o no."

Tancaments i quarantenes

Assegura que no té cap intenció de modificar el protocol: "No canviarem una cosa que es porta treballant des de fa mesos." Argimon, però, sí que apunta que hi poden haver concrecions. De fet, contempla canvis en les quarantenes i també en els tancaments d'escoles

Sobre el tancament d'una escola per un rebrot de coronavirus, diu que hi haurà molts elements a tenir en compte abans de fer-ne efectiva la clausura i que caldrà estudiar cas per cas.

"No és igual una escola de mil nens que una de cent."

I sobre les quarantenes, reconeix que podrien durar menys de 14 dies perquè "hi ha estudis que diuen que es pot reduir el període". És una decisió que no està presa i s'ha d'estudiar.

Un alumne d'infantil de l'Institut Escola Costa i Llobera de Barcelona
Un alumne d'infantil de l'Institut Escola Costa i Llobera de Barcelona (ACN/Blanca Blay)

Preocupat pel retorn de les vacances

Argimon, nomenat ara fa un mes, explica que la situació a Catalunya el "preocupa cada dia", ja que el territori està en una fase d'estabilitat però amb una taxa d'infecció i un risc de rebrot molt alts.

"Ara hem de fer que la corba baixi. Abaixar la corba és molt lent, mentre que fer que pugi és fàcil."

El preocupa en especial la tornada de les vacances, sobretot a l'àrea metropolitana.

 

Mapa interactiu relacionat: Índex de risc de brot per municipi

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut