Els detalls del pla per a un retorn segur a l'escola: quarantenes, PCR i mascaretes

En cas que un alumne o professor doni positiu es faran proves PCR a tot el grup estable, que haurà de quedar-se a casa durant 14 dies

Actualitzat

En el cas que un alumne o professor doni positiu de Covid-19 a l'escola es faran proves PCR a tots els alumnes del grup estable de convivència. El govern ha detallat aquest migdia els passos que famílies i direccions dels centres han de seguir durant el nou curs escolar per evitar els contagis.

El protocol presentat estableix en quins casos s'hauran de fer quarantenes, aïllar grups i proves PCR per minimitzar el contagi als centres escolars.

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha insistit que l'objectiu és que la tornada a les aules sigui segura i que en els casos que es puguin donar tant en l'alumnat com en el personal docent, s'actuï de la mateixa manera.

"Hi ha incidències en el dia a dia i hi haurà incidències en el dia a dia. Hem d'estar preparats per afrontar aquestes incidències donant la màxima seguretat en l'aplicació dels circuits i en la resolució dels casos."

Josep Bargalló, conseller d'Educació (CCMA)


Quan un nen no ha d'anar a l'escola?

En primera instància són les famílies que si detecten símptomes compatibles amb la Covid o febre de més de 37,5 no han de portar els nens a l'escola. L'hauran de portar al seu CAP i comunicar-ho al centre educatiu mentre s'està pendent del PCR. Tampoc han d'anar a l'escola els alumnes que convisquin amb una persona diagnosticada.

Es valorarà amb la família i el pediatre si alumnes que tinguin alguna malaltia crònica o de risc no hagin d'anar presencialment a l'escola.

Què s'ha de fer si es troba malament a l'escola

Els directors són els responsables de coordinar i gestionar el procés dins dels centres, i rebran una formació de l'Agència de Salut Pública abans de començar el curs.

Si l'alumne, o personal docent, es troba malament a l'escola el primer pas serà aïllar-lo amb mascareta en un espai separat i ventilat, i si els símptomes són greus trucar al 061.

El director haurà d'avisar la família, el CAP i el Servei de Vigilància Epidemiològica (SVE).

El metge o pediatre del CAP valorarà els símptomes i, si cal fer una prova PCR, aïllar el pacient i les persones amb qui conviu fins a saber els resultats del test. També es recolliran els contactes estrets de l'entorn familiar.

El SVE recollirà els contactes de l'entorn escolar i en funció del resultat del PCR indicarà al centre les mesures que cal adoptar.

Mentre s'esperen els resultats del PCR no cal confinar els contactes del grup estable de convivència escolar.

El director del centre també haurà d'avisar de l'aïllament del personal al Servei de Prevenció de Riscos Laborals perquè faci el seguiment si el test dona positiu.

El protocol vol afrontar un retorn segur l'escola (CCMA) (CCMA)

A qui es farà PCR o s'haurà d'aïllar

En funció de les casuístiques el centre haurà de prendre diferents decisions, sempre orientades a minimitzar al màxim les possibilitats de contagi.

  • Un o més casos positius en un grup de convivència estable: es farà una prova PCR a tots els membres que s'hauran de quedar durant 14 dies a casa, on s'afavorirà poder seguir el curs de manera telemàtica.
  • Dos o més casos positius entre alumnes o professors que conviuen a casa i que són de dos grups diferents a l'escola -com poden ser dos germans en cursos diferents-, i que han compartit un mateix espai (edifici, gimnàs, laboratori, o torn malgrat les desinfeccions després de cada ús), els grups de convivència afectats hauran de quedar-se 14 dies a casa i es farà test PCR a tots.
  • Si els casos positius són en dos grups i no conviuen en l'àmbit familiar, però han compartit diferents espais a l'escola: es posaran en quarantena de 14 dies a casa els grups afectats, es farà el PCR a tots i es plantejarà si cal interrompre les classes presencials a tot el centre. La decisió de tancar el centre la prendran les autoritats sanitàries.

Encara que els membres dels grups afectats donin negatiu al PCR hauran de mantenir el confinament a casa els 14 dies que dura el temps d'incubació. I cal tenir en compte que els contactes dels contactes no es consideren en l'entorn de risc.

Quan es podrà tornar a l'escola

  • Si els mestres o professors donen negatiu en el test PCR podran reincorporar-se quan hagin passat 24 hores sense febre o símptomes, si en tenien.
  • Els casos confirmats de Covid podran tornar a l'escola després de passar un mínim de 72 hores sense febre ni símptomes, sempre que no hagi hagut d'ingressar a l'hospital i hagi estat aïllat almenys 10 dies a casa.


No caldrà fer una nova PCR de control, ja que si s'ha passat la malaltia, el resultat pot ser positiu durant setmanes o mesos, mentre es considera que després de passar la malaltia i els dies d'aïllament el cas ja no és contagiós.

L'infermer de referència del CAP

Una de les mesures que es preveu, com ja va avançar TV3, és la figura de l'infermer del CAP de referència de l'escola, que ampliarà les seves funcions i estarà enfocat a la Covid-19.

L'inici del curs escolar es preveu per al 14 de setembre (CCMA)


L'infermer o infermera de referència és el contacte directe del CAP amb el centre i també per poder assessorar.
Educació ha creat l'aplicació Traçacovid per a la gestió específica dels casos.

També s'engegarà un sistema entre Salut i Educació per tenir una radiografia en cada moment del que està passant a tots els centres.

Pel que fa a les mascaretes, s'haurà de fer servir als llocs comuns, com entrades i passadissos. Dins del grup estable no serà necessària, excepte si la situació epidemiològica de l'entorn ho aconsella.

Escenaris favorables

L'investigador Àlex Arenas ha remarcat a Catalunya Ràdio la necessitat de planificar múltiples escenaris, quan apareguin els brots.

"El que s'ha de fer aquest mes és un plan de contingència important, de manera que quan s'obrin les escoles qualsevol escenari possible estigui contemplat i tinguem com a mínim una pensada de quina serà la reacció."

Magda Campins, epidemiòloga del Vall d'Hebron, ha dit també a "El matí de Catalunya Ràdio" que cal reobrir les escoles amb mesures de seguretat. Assegura que l'experiència d'altres països que ja han tornat a classe fa preveure un escenari favorable.

"Les escoles han de reobrir, no les podem tenir més temps tancades. Als altres països han sigut casos molt puntuals. Molts pocs casos de transmissió nen a nen, i sí més d'adult a nen, però brots petits que es poden controlar fàcilment i sembla que les escoles no contribueixen a un augment de la transmissió comunitària. Això és el què ens diuen els treballs publicats i les experiències d'altres països."

Un grup d'alumnes fent cua per entrar a l'escola
Un grup d'alumnes fent cua per entrar a l'escola (CCMA)


Estudi de contagi als casals d'estiu

Precisament sobre la incidència del coronavirus entre els nens, un estudi de l'Hospital de Sant Joan de Déu constata la baixa afectació de la malaltia entre els que han participat als casals d'estiu.

El cap de Pediatria i coordinador del projecte, Juan José Garcia, explica que l'estudi s'enfoca en un entorn similar al de l'escola.

"En aquest cas volíem veure què passa amb els nens quan estan en un ambient en què circula la Covid-19 i que reprodueix unes condicions semblants a les que trobarem a l'escola al setembre."

 

 

L'estudi ha fet el seguiment de prop de 1.700 nenes i 400 monitors als quals, durant un mes i mig, se'ls ha fet una prova PCR a la setmana. En total, només s'han detectat set casos positius.

Aquest és el segon estudi que a través de la plataforma Kids Corona han fet els investigadors de l'Hospital de Sant Joan de Déu sobre la transmissió de la Covid-19 en els infants. El primer va estudiar el contagi en l'àmbit familiar durant el confinament que va concloure que els infants s'encomanen igual que els adults.

 

ARXIVAT A:
Educació SalutCoronavirus Menors
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut