Carregament de material sanitari arribat a les Canàries (EFE/Ángel Medina G)

Retiren 200.000 mascaretes per a sanitaris que no complien els criteris de protecció

El ministeri assegura que el proveïdor xinès estava autoritzat mentre el CSIF reclama que es posin en quarantena els qui les hagin utilitzat

Actualitzat

Salut ha ordenat als hospitals retirar 200.000 mascaretes defectuoses d'una partida enviada pel ministeri. El ministre ha confirmat que hi ha hagut problemes en la qualitat del material, tot i que el proveïdor estava autoritzat. Són mascaretes fabricades a la Xina del tipus FFP2. La partida defectuosa també ha arribat a l'Aragó i Múrcia, entre altres comunitats.
 

Baixa protecció

L'Hospital Universitari Parc Taulí de Sabadell va avisar que les mascaretes no complien els criteris de protecció necessaris. La Generalitat i el govern de l'Aragó van alertar de la partida defectuosa, que l'Institut de Seguretat i Higiene del Ministeri de Treball va comprovar en les anàlisis fetes al material.

L'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va examinar dos models de mascareta a petició de l'Hospital Parc Taulí. En el seu informe es constata que un dels dos models permet que l'aerosol traspassi en uns barems molt per sobre dels marcats per a les mascaretes FFP2. Aquestes mascaretes, que han de tenir una penetració inferior al 6%, en aquest cas tenien una penetració del 18%, el 27 % i el 29%. L'altre model, en canvi, és correcte, ja que, segons les proves, ha demostrat una penetració inferior a l'1% o el 2%.

"Es tracta de dues mascaretes d'aparença similar, però amb nivells de protecció molt diferents. El model 1 no compleix amb cap classificació indicada en la norma."

Han resultat ser defectuoses, segons el ministeri, les mascaretes FPP2 embolicades en un envàs verd d'una partida de 490.000 proveïda per l'empresa xinesa Garry Galaxy, que assegura que està entre els fabricants autoritzats per la Xina i que "complia tots els requisits de material per ser comercialitzat a la Unió Europea".

Les mascaretes defectuoses no complien els nivells de protecció necessària per al personal sanitari (EFE/Orlando Barrís)

Posar en quarantena qui les hagi utilitzat

A més de la retirada de les mascaretes defectuoses per la seva baixa protecció, el CSIF, la Central Sindical Independent de Funcionaris, reclama posar en quarantena el personal que les hagi utilitzat.
El sindicat critica la "ineficàcia" del Ministeri de Sanitat, la "falta de previsió, la improvisació i la inoperància" del govern espanyol i demana responsabilitats.

"No hi ha dret que, després de setmanes amb falta de material, ara es reparteixin mascaretes que no compleixen la normativa."

El sindicat ho considera un "doble perjudici", per a les arques públiques i sobretot per als treballadors exposats per l'ús de mascaretes que no compleixen la seva funció.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut