Barcelona

Recurs al Suprem contra el blocs electorals als mitjans de comunicació públics

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, el de Galícia i l'Associació de Premsa de Madrid han presentat un recurs al Tribunal Suprem pels blocs electorals. Una resolució de la Junta Electoral Central que obliga a canviar la cobertura que tenia prevista TVE ha motivat aquest recurs. Les entitats representatives dels professionals consideren que els blocs que els obliguen a calcular la informació amb cronòmetre vulneren el dret constitucional a la lliure informació. També creuen que l'última resolució de la Junta Electoral aplica criteris de propaganda a la cobertura informativa de les eleccions.

Actualitzat

El Col·legi de Periodistes de Catalunya, en col·laboració amb els seus homòlegs de Madrid i Galícia, ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem en contra de l'última resolució de la Junta Electoral Central, que obliga TVE a modificar el seu pla de cobertura de la informació electoral per adaptar-se als blocs electorals.

En una roda de premsa al Centre Internacional de Premsa de Barcelona, el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Josep Carles, i el president de l'Associació de Premsa de Madrid, Fernando González Urbaneja, han qualificat els blocs d'"atemptat" a un dret "constitucional i fonamental" com és la llibertat d'expressió.

La JEC va dictaminar el 14 de febrer passat que la cobertura de les eleccions de TVE haurà de respondre "a un criteri ponderadament proporcional al nombre de vots obtingut per cadascuna de les entitats polítiques en les anteriors eleccions al Congrés", un criteri "de caràcter preferent a qualsevol altre".

El recurs que ara han presentat els professionals es basa en la protecció especial que té la llibertat d'expressió com a dret constitucional recollit en l'article 20, i en el fet que la millor garantia de la pluralitat i la neutralitat informativa són els mateixos periodistes i l'autoregulació a través dels codis deontològics.

Carles ha assegurat que el mandat marc d'RTVE aprovat el desembre passat "ja garanteix la pluralitat" que la JEC vol "imposar" amb els blocs electorals, "un criteri de cronòmetre" que suposa un "retrocés" respecte a les resolucions dictades per a les eleccions generals de 2004. De la seva banda, González Urbaneja ha confiat en el Tribunal Suprem i en una resolució favorable al recurs per l'enorme jurisprudència a favor dels mitjans de comunicació.

La resolució del Tribunal Suprem podria trigar uns sis mesos i no afectarà la campanya electoral que avui comença. Mentre el recurs estigui en tràmit, les associacions de periodistes han promès donar suport a "totes les mesures de protesta dels professionals".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut