La placa està dedicada al mossèn i excursionista Jaume Oliveras i Brossa
La placa està dedicada al mossèn i excursionista Jaume Oliveras i Brossa (Mossos d'Esquadra)

Recuperen la placa robada del cim del Matagalls que es venia en un portal d'antiguitats

Els Mossos d'Esquadra l'han recuperat i han detingut el venedor i el comprador de la peça

La placa de bronze commemorativa de la Creu de Matagalls, que corona el conegut cim del Montseny, va desaparèixer en algun moment entre els anys 2020 i 2021. Ara, els Mossos d'Esquadra l'han pogut recuperar i han detingut dues persones, la que la va vendre per internet i el comprador. El primer operava des d'una botiga d'antiguitats de la Comunitat de Madrid, mentre que la persona que va adquirir la placa és de Catalunya.

En un comunicat, la policia ha informat que al juliol va començar les gestions de ciberpatrullatge que han permès localitzar i recuperar la peça. Durant les setmanes vinents la placa es farà arribar a l'Ajuntament del Montseny perquè la restitueixi. 

Es tracta d'una placa commemorativa, de 40 x 25 centímetres, que es va instal·lar en honor del mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista i escalador que va realitzar la Travessa Matagalls-Montserrat l'any 1904.

L'any 2004, el Club Excursionista de Gràcia va instal·lar dues plaques idèntiques; la primera al santuari de Montserrat i la segona al cim del Matagalls.
 

Es venia per internet 

Els investigadors van veure la placa a la venda a un portal d'internet dedicat al col·leccionisme i van començar les comprovacions per determinar si era l'original i si constava alguna denúncia per robatori.

Tot i que la placa va desaparèixer en un moment indeterminat entre el 2020 i el 2021, els fets es van denunciar aquest 2023, després que el club excursionista propietari va tenir coneixement de la investigació policial, segons els Mossos. 

Detall de l'espai on hi havia la placa robada al Matagalls
Detall de l'espai on hi havia la placa robada al Matagalls (Mossos d'Esquadra)

Els agents no descarten que hi hagi més detencions en relació amb aquest cas.
 

Crida a l'ajuda de la ciutadania 

Els Mossos apel·len a la col·laboració ciutadana per ajudar a preservar el patrimoni. Per això demanen que es contacti amb el 112 en cas de veure monuments danyats o sostrets en tot o en part, o bé si es veuen persones malmetent jaciments arqueològics, o paleontològics, o bé utilitzant detectors de metalls. 


Una creu amb molts anys d'història

La creu del cim del Matagalls, el tercer més alt del Montseny
La creu del cim del Matagalls, el tercer més alt del Montseny amb 1.697 metres (Mossos d'Esquadra)

La placa als peus de la creu està integrada com a patrimoni cultural al parc natural de Montseny, protegit aquest pel decret 127/2021.

Els objectius de protecció del parc inclouen conservar i millorar el patrimoni arquitectònic, arqueològic, històric i etnològic. Existeixen referències documentals que evidencien que la muntanya de Matagalls estava coronada per la creu des d'abans de 1694. 

 

 

 

ARXIVAT A:
PatrimoniMossos d'Esquadra
Anar al contingut