Un grup de periodistes enmig de policies i indignats el 15 de juny passat al parc de la Ciutadella (Foto: ACN)
Un grup de periodistes enmig de policies i indignats el 15 de juny passat al parc de la Ciutadella (Foto: ACN)
Barcelona

Reaccions oposades dels polítics a les detencions pels aldarulls davant del Parlament

Si bé totes les formacions polítiques estan d'acord a condemnar els fets del 15 de juny davant del Parlament de Catalunya, les reaccions a les detencions dels presumptes autors dels actes no són coincidents.

Actualitzat
El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha aplaudit les detencions dels presumptes autors de l'assetjament a diputats del Parlament, que "van posar en escac la democràcia d'aquest país".

A la reunió del comitè executiu de CDC, el conseller de l'Interior, Felip Puig, ha informat de l'actuació policial, que Pujol ha justificat. Segons Pujol, aquells que van intentar "segrestar" el Parlament no poden quedar impunes ni es pot "girar full" d'aquell episodi com si hagués estat un mer "divertiment".

El president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal, referint-se a les detencions ha assegurat que "vull interpretar que s'han fet amb totes les garanties i, per tant, res a objectar a allò que va ser objecte de denúncia per part de diputats i diputades perquè no se'ls deixava fer la seva feina".

Per la seva banda, la presidenta del Partit Popular de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, ha fet una valoració "positiva" de les detencions que els Mossos d'Esquadra han començat a fer pels aldarulls del 15 de juny. La líder del PPC ha considerat que d'aquesta manera s'està "traslladant un missatge de compliment de la llei, de fermesa i que qui fa o impulsa actes delictius i punibles té una responsabilitat penal". I és que, per Sánchez-Camacho, aquell dia hi va haver un grup de gent que va "intentar paralitzar un Parlament en la seva activitat" i això "constitueix un delicte i els que ho van impulsar han de tenir la seva responsabilitat".

ICV, en canvi, considera "innecessàries i contraproduents" les detencions de les persones identificades pels aldarulls que van provocar el bloqueig de la cambra catalana. La seva portaveu, Laia Ortiz, ha afirmat que, tot i que van condemnar els fets, entenen que aquestes detencions suposen un despropòsit, no estan justificades i semblen més una manera de tapar la "mala gestió" del conseller d'Interior, Felip Puig, aquell dia.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha dit que "si les institucions d'aquest país, entre les quals els Mossos d'Esquadra, prenen una decisió, estem convençuts que la prenen amb plena consciència de què el que estan fent ho estan fent bé i per això hi ha les garanties judicials oportunes".

El portaveu de C's, Jordi Cañas, ha expressat el seu respecte per la decisió de la justícia d'imputar els responsables de l'assetjament al Parlament, però ha insistit a carregar contra la "mala gestió" del conseller d'Interior, Felip Puig tot assegurant que no va saber reaccionar a temps davant els senyals d'alarma que feien preveure els incidents i l'ha fet responsable d'"enviar els diputats a l'escorxador".

Cañas ha acusat Puig d'"haver dissenyat el pitjor operatiu possible".

Uriel Bertran, de SI, ha advertit que cal anar "amb molt de compte i amb molta cura respecte a aquests tipus d'actuacions per detectar molt bé quines van ser aquelles persones que van propiciar que això succeís".

Anar al contingut