La casa Serra, seu de la Diputació de Barcelona (Ajuntament de Barcelona/Antonio Lajusticia)

Quins partits poden controlar les diputacions després dels resultats de les eleccions

El PSC amplia avantatge a Barcelona, ERC aguanta a Tarragona i Junts guanya Lleida i conserva Girona

RedaccióActualitzat

A més dels regidors, les eleccions municipals també han servit per repartir els 130 diputats de les quatre diputacions.

Aquestes institucions compten amb centenars de milions d'euros de pressupost i amb una gran capacitat per incidir en el dia a dia dels municipis, a través de subvencions i d'inversions directes.

A la Diputació de Barcelona són més de 1.200 milions d'euros, i a les de Tarragona, Girona i Lleida se superen els 150.

Amb els resultats a la mà i a l'espera de possibles pactes, el PSC guanya a Barcelona, mentre que ERC només conserva Tarragona, i Junts conserva Girona i guanya Lleida.

Els socialistes han consolidat el lideratge a la Diputació de Barcelona (de 16 diputats a 18), passen de 3 a 4 a Lleida, n'han guanyat un a Tarragona (en tindran 8) i sumen un diputat a Girona, on ara en tindran 5.

Pel que fa a Esquerra, perd 5 diputats a la Diputació de Barcelona, 3 a la de Lleida --on ja no és primera força--, 2 a la de Tarragona i 1 a la de Girona.

Junts ha pujat 4 diputats i queda segona a Barcelona --empatada amb ERC--, guanya un diputat i queda primera a Lleida, manté els 8 de Tarragona i guanya amb 10 diputats a Girona, un menys que en l'últim mandat.

L'elecció dels diputats és indirecta: no els voten directament els ciutadans, sinó que els partits obtenen més o menys seients en funció dels resultats electorals i poden escollir els seus diputats, amb el requisit que siguin regidors a la província.


A Barcelona, el PSC puja i Junts puja a 11

El PSC és la força amb més representació a la Diputació de Barcelona. Els socialistes han aconseguit 18 diputats provincials, seguits dels 11 de Junts i d'ERC, 5 dels comuns, 4 del PP, 1 de Tot per Terrassa i un últim de Vox. En queda fora Ciutadans, que en tenia quatre.

A la Diputació barcelonina, doncs, hi guanyen representants el PSC, Junts i el PP, i hi entra Vox, mentre que ERC baixa.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha presidit la corporació el darrer mandat, amb un govern conjunt amb Junts per Catalunya, que ha estat al centre de les crítiques per part dels republicans.

A Lleida, Junts relleva ERC al primer lloc

La representació política ha fet un tomb a la Diputació de Lleida. Junts suma un diputat i aconsegueix situar-se en primera posició, amb 10, mentre que ERC baixa d'11 a 8.

Per part seva, el PSC ha ampliat la representació en passar de 3 a 4 diputats, coincidint amb la victòria a la Paeria de Lleida.

El PP tornarà a fer acte de presència a la Diputació amb 2 diputats, i també hi entra Ara Pacte Local, amb 1. Es queden sense representació Cs i En Comú Podem, que, fins ara, comptaven amb un diputat cadascun.

Aquest mandat, la institució l'ha presidit Joan Talarn, d'ERC, amb un pacte de govern amb Junts.

En els primers resultats que s'havien fet públics al portal del Ministeri de l'Interior hi havia errors que ja s'han esmenat.

A Tarragona, ERC guanya

ERC ha tornat a ser la força més votada a la Diputació de Tarragona, amb 74.762 vots.

Els republicans han obtingut 9 dels 27 escons provincials, dos menys respecte als comicis del 2019. Per darrere hi han quedat Junts i el PSC amb 8 escons cadascun, i el PP i Vox amb un cadascun.

Fins ara l'ens provincial l'han governat ERC i Junts, amb la reusenca Noemí Llauradó al capdavant.

El PP torna a tenir representació a la cambra supramunicipal amb un diputat provincials, mentre que Vox hi entra per primera vegada, també amb un. Ciutadans ha quedat fora.

A Girona, Junts manté l'hegemonia seguida d'ERC

Junts manté l'hegemonia a la Diputació de Girona tot i perdre un diputat, i durant aquest mandat el partit tindrà deu representants a la corporació.

ERC, per la seva banda, es manté com a segona força però també perd un diputat i es queda amb vuit. Els dos partits sumen una àmplia majoria i caldrà veure si reediten el pacte de govern que van segellar el 2019, amb Miquel Noguer, de Junts, com a president.

Segons ha avançat El Punt Avui, amb els resultats de les eleccions encara provisionals, el PSC suma un diputat a la corporació i passa a tenir-ne cinc.

La CUP es manté com a quarta força i ara hi tindrà dos representants. Independents per la Selva i Tots per l'Empordà n'hi tindran un cada un.

ARXIVAT A:
JuntsERCPSCEleccions municipals 2023
Anar al contingut