Fèlix Larrosa celebra amb companys del partit el triomf del PSC a la ciutat de Lleida (ACN/Laura Cortés

El PSC guanya a Lleida i el pacte que va portar Pueyo a l'alcaldia no suma

Fèlix Larrosa podria recuperar l'alcaldia per als socialistes en un consistori sense Ciutadans ni la CUP, però amb dos regidors de Vox

RedaccióActualitzat

El PSC ha guanyat les eleccions a Lleida amb el 27,48% dels vots i 9 regidors, dos més que el 2019, malgrat perdre al voltant de 400 vots.

La segona força més votada és el PP, que empata amb ERC i Junts, tots tres amb 5 regidors.



La quarta força a la Paeria és Vox, que per primera vegada obté representació, amb 2 regidors. El Comú és l'últim partit amb representació, n'obté només 1 i empitjora els resultats de fa quatre anys, quan van aconseguir 2 regidors.

Amb aquests resultats, el cap de llista del PSC, Fèlix Larrosa, podria recuperar l'alcaldia per als socialistes, però en les seves primeres paraules després de conèixer el resultat ja ha dit que la governabilitat de la ciutat dependrà de pactes. A les darreres eleccions del 2019, ERC va ser la força més votada a només 80 vots del PSC i un pacte entre ERC, Junts i el Comú de Lleida va acabar amb quaranta anys de governs socialistes.  

Miquel Pueyo, d'ERC, esperava renovar l'alcaldia, però el pacte que es va fer el 2019 amb aquests resultats no suma: es quedarien a quatre regidors de la majoria, que és de 14. A més, ERC ha perdut gairebé la meitat dels vots: ha passat de 13.402 a poc més de 7.000 vots.

En aquest Pactòmetre pots cercar per municipi i provar quines majories es podrien formar a Lleida:



Amb una participació del 51,52%, 6 punts per sota la de les últimes eleccions municipals, la pèrdua de vots s'ha fet notar a ERC, Junts i també, en menys mesura, al partit guanyador.

 

El PP és el partit que obté més bons resultats en comparació als darrers comicis. La llista encapçalada per l'advocat Xavier Palau ha aconseguit tres regidors més. Palau ja va dir en campanya que està obert a pactar; amb els seus escons el PSC podria tenir la majoria per assegurar-se el govern.

Cs, Valents, CUP i Activem no entren

Ciutadans es queda sense cap regidor. El 2019 en va aconseguir 3, però a mig mandat dos van ser expulsats. L'única regidora que va quedar va ser Maria Burrel, que ha estat cap de llista en aquestes eleccions, però no ha aconseguit entrar.  

Els regidors expulsats de Ciutadans es presentaven aquesta vegada amb Valents, però tampoc han superat el llindar del 5% per entrar a l'Ajuntament.

Com tampoc ho ha fet Activem, que s'ha quedat a les portes del consistori amb només el 4,8% dels vots. Finalment, la CUP aspirava a retornar al plenari, però tampoc han aconseguit prou vots.

Projectes urbanístics polèmics

La pròxima Paeria haurà de desencallar o frenar diversos projectes urbanístics polèmics. Alguns, com l'alberg per a temporers al barri de Pardinyes, l'estació d'autobusos o el polígon Torreblanca-Quatre Pilans han estat impulsats pel govern, però molts partits fins ara a l'oposició s'hi mostraven contraris.

Un altre dels projectes urbanístics polèmics és el parc comercial i d'oci Torre Salses, que té el suport del PSC. Xoca amb el projecte de zona comercial del Pla de l'Estació acordat entre ERC, Junts i el Comú de Lleida.

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut