Uns 3.000 treballadors de 70 empreses del Regne Unit treballaran 4 dies a la setmana durant 6 mesos (Flickr - Kloniwotski)

Quin és l'impacte de la setmana laboral de 4 dies? Ho estudien en 70 empreses britàniques

Els treballadors cobraran el mateix i investigadors d'Oxford, Cambridge i Boston faran el seguiment de la prova pilot més gran feta mai al món

RedaccióActualitzat

"La prova pilot de setmana laboral de 4 dies comença demà! Durant els pròxims 6 mesos més de 3.000 treballadors del Regne Unit gaudiran de l'equivalent a un dia festiu cada setmana. I el millor és que aquest podria ser el futur laboral per a tothom. No és fantàstic?"

Amb aquest entusiasme anunciava aquest diumenge a Twitter la campanya 4 Day Week (Setmana de 4 dies) l'inici de la prova pilot més gran que s'ha fet mai al món per reduir de 5 a 4 dies la setmana laboral, treballant 32 hores en total.


El sou i la productivitat

Durant 6 mesos els treballadors d'unes 70 empreses del Regne Unit aniran a treballar 4 dies, però cobraran el mateix, perquè l'objectiu és que la productivitat sigui la mateixa o més alta.

Durant aquest temps, investigadors de les universitats d'Oxford, de Cambridge i de Boston faran un seguiment de com ho viuen els treballadors pel que fa a satisfacció, estrès i salut.

Les empreses participants també rebran assessorament i formació per millorar l'organització de la feina i els faran avaluacions periòdiques dels resultats.

La prova pilot l'han promoguda 4 Day Week i el grup d'estudi Autonomy, dedicat a analitzar i fer propostes sobre el futur del treball des de camps com l'economia política i digital o el feminisme.

 

Millorar la salut mental i el benestar

Les conclusions d'aquesta prova pilot es faran públiques l'any que ve, però de moment ja ha despertat molt d'interès al Regne Unit i a altres països.

Responsables d'empreses que s'han afegit a la prova pilot han explicat als mitjans per què ho han fet: és el cas de Sam Smith, cofundador de la cervesera Pressure Drop Brewing, on treballen 9 persones.

Smith ha explicat a la BBC que la pandèmia els va fer qüestionar com organitzaven la feina, i que l'objectiu principal és millorar la salut mental i el benestar dels que hi treballen:

"Quan parlo de ser productiu no vull dir ser més ràpid en la tasca concreta que estàs fent ara mateix, sinó potser d'aprofitar els moments d'inactivitat per preparar la feina del dia següent."

"Estem molt emocionats de començar avui la prova pilot de quatre dies! Sabem que moltes organitzacions s'han beneficiat d'adoptar una setmana laboral més curta i estem desitjant veure l'impacte que tindrà per als nostres empleats."


La setmana de 5 dies no s'ajusta als negocis del segle XXI

Per la seva banda Ed Siegel, conseller delegat del Charity Bank, assegura que la setmana laboral de 5 dies és un concepte del segle XX que ja no s'ajusta als negocis del XXI:

"Creiem fermament que una setmana laboral de quatre dies sense canvis en el sou o els beneficis crearà una força de treball més feliç i tindrà un impacte positiu en la productivitat."

Aquest pilot forma part d'un moviment internacional que ja ha aconseguit fer proves similars més modestes a països com Irlanda, els Estats Units, Islàndia, Austràlia i Nova Zelanda.

L'economista i sociòloga del Boston College Juliet Schor, que és la investigadora principal de 4 Day Week, considera que ja han demostrat que en 4 dies es pot produir tant com en 5:

"La base d'aquest moviment és que hi ha activitats en molts llocs de treball, especialment els directius i d'oficina, que són poc productives i se'n pot prescindir sense perjudicar el negoci."


En competència amb Boris Johnson

Els responsables de la campanya han ironitzat sobre la coincidència de l'inici del programa pilot amb la moció de confiança que el partit conservador ha fet al primer ministre del país, Boris Johnson:

"En Boris potser ha intentat robar-nos el protagonisme, però és de nosaltres de qui està parlant tothom."

 

ARXIVAT A:
Regne UnitDrets laborals
Anar al contingut