L'actriu va néixer al barri d'Alcobendas de Madrid, el 31 de març del 1972 (Reuters/Stephane Mahe)

Qui és Karla Sofía Gascón, l'actriu trans espanyola que ha fet història a Canes

La intèrpret, que ha fet part de la seva carrera a Mèxic, és la primera actriu transsexual que aconsegueix aquest cotitzat premi

L'actriu espanyola Karla Sofía Gascón ha fet història al Festival de Canes. Gràcies al seu paper al musical "Emilia Pérez", del director francès Jacques Audiard, Gascón va rebre, aquest dissabte, el premi a la millor interpretació femenina i així ha esdevingut la primera dona transsexual a aconseguir-ho.

Karla Sofía Gascón va dedicar el premi a tots els actors i actrius que treballen durament cada dia, però sobretot va fer una crida a lluitar contra la transfòbia i va enviar un "missatge d'esperança" a totes les persones trans.

L'actriu, acompanyada pel director d'"Emilia Pérez", Jacques Audiard (Europa Press/Mickael Chavet/Zuma Press)

L'actriu, de 52 anys, és originària de Madrid, tot i que va arribar a la popularitat a Mèxic, país on ha desenvolupat la major part de la seva carrera.

Anteriorment, a la televisió espanyola havia fet papers a "El súper", "Al salir de clase" o "El pasado es mañana", quan encara no havia fet la transició física. A Mèxic ha treballat a "Corazón salvaje", "Rebelde", "Nosotros los nobles" i fins i tot va concursar a "MasterChef celebrity".


Una transició que va trigar

Tot i que ha explicat que va descobrir que era una dona quan només tenia quatre anys, no va poder començar a fer la transició fins al 2018, quan ja en tenia 46.

En una entrevista a la televisió mexicana, la Karla Sofía va explicar que a l'època en la qual es va trobar a si mateixa, als anys 70, a Espanya es venia "d'una dictadura i era impossible plantejar-se cap canvi físic, ni expressar-te tal com eres".

Però, finalment, i després de molts anys, va decidir anar al metge per començar el procés, va comptar amb el suport total de la seva família, incloent-hi la seva filla adolescent i la seva parella de tota la vida, Marisa Gutiérrez.

Coincidint amb tot aquest canvi, el mateix any va presentar el seu llibre autobiogràfic, "Karsia. Una historia extraordinaria".

Karla Sofía Gascón mostra el premi rebut al Festival de Canes (Europa Press/Italy Photo Press/Zuma Press)

A partir de llavors, ha estat implicada en la lluita a favor dels drets de les dones trans. La demanda d'uns drets que ara ha pogut amplificar gràcies al premi rebut:

"Aquest premi és per a mi, però també per a totes aquelles persones que lluiten per ser elles mateixes i per ser millors persones, perquè ningú ens ha de dir què hem de fer amb el nostre cos."

I és que el seu activisme té un objectiu: que l'etiqueta trans "deixi d'utilitzar-se perquè ja no fa falta".

En l'àmbit professional ha declarat, més d'una vegada, que li encantaria treballar amb Pedro Almodóvar, de qui s'ha desfet en elogis tant per la seva trajectòria professional, com "pel seu compromís amb les persones diverses":

"Tant de bo puguem treballar junts o, almenys, poder-nos saludar, perquè per a mi és un ídol."

 

 

ARXIVAT A:
Festival de CanesCinema
Anar al contingut