El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dijous durant una reunió telemàtica

Putin diu que Rússia tindrà "una unitat d'energia nuclear" per utilitzar a l'espai

Fa una setmana l'agència espacial russa va dir que treballen amb la Xina per instal·lar conjuntament un reactor nuclear a la Lluna

RedaccióActualitzat

El president de Rússia, Vladímir Putin ha dit aquest dijous que vol prioritzar l'ús de l'energia nuclear a l'espai.

Ho ha dit durant una reunió telemàtica amb ministres del seu govern, en la qual ha afirmat que estan treballant en una "unitat d'energia nuclear" que tenen molt avançada:

"Heu esmentat diversos àmbits on som altament competents. Alguns d'ells ja tenen obres en curs de les quals podem estar orgullosos i amb les que podem comptar en el futur. Per exemple, la unitat d'energia nuclear per treballar a l'espai que heu esmentat. S'ha de finançar a temps."

El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dijous durant una reunió telemàtica amb el seu govern

Aquestes paraules de Putin arriben una setmana després que Iuri Boríssov, director de Roscosmos, l'agència espacial russa, digués que estan treballant en una nau amb propulsió nuclear.

Boríssov va afegir que seria una nau espacial per portar grans càrregues, però va admetre que no tenen encara resolt un problema important: com refredar el reactor nuclear.


Instal·lar un reactor nuclear a la Lluna amb la Xina

El responsable de Roscosmos també va explicar que estan treballant amb la Xina per instal·lar conjuntament un reactor nuclear a la Lluna entre el 2033 i el 2035.

Borisov va dir que els panells solars no seran suficients per alimentar una base sobre la superfície lunar, i que la instal·lació es faria de manera remota, sense astronautes.

El programa lunar de Roscosmos, però, no està en el seu millor moment: fa mig any van enviar la que havia de ser la primera nau a arribar al pol sud de la Lluna, però va estavellar-se.

Enlairament de la sonda russa Luna-25, l'agost del 2023 (Reuters)

Amenaces reiterades d'usar armament nuclear

Les referències a l'energia i a les armes nuclears sovintegen els últims anys en els discursos de Putin: aquest dimecres mateix va aprofitar una entrevista per dir que "està preparat" per utilitzar armes nuclears si cal:

"Estem preparats per fer servir totes les armes, també les que menciona, si està en perill l'existència de Rússia o es danya la nostra sobirania i independència".

En l'entrevista, emesa per la televisió estatal russa, Putin va lamentar l'entrada de Finlàndia a l'OTAN i va dir que ara haurà de desplegar tropes i armament pesant a la frontera amb aquest país.

 

El president de Rússia, Vladímir Putin, aquest dijous durant una reunió telemàtica
ARXIVAT A:
Vladímir PutinLa LlunaRússia
Anar al contingut