Brussel·les

Puigdemont: "El suplicatori serà una oportunitat de fer un judici al judici"

L'eurodiputat de JxCat anuncia a "Més 324" que preveu visitar Perpinyà la segona quinzena de febrer

R. RadóActualitzat

L'eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont creu que el debat al Parlament Europeu sobre la retirada de la seva immunitat i la de Toni Comín pot ser una "oportunitat" perquè s'hi parli de la situació a Catalunya.

En una entrevista al programa "Més 324", Puigdemont ha dit que el suplicatori els permetrà a ell i a Comín respondre tant en qüestions de forma com de fons:

"Serà una oportunitat per fer un judici al judici. Per primera vegada, al Parlament Europeu, gràcies al suplicatori, parlarem de Catalunya. Parlarem de la violació de drets fonamentals que està fent un estat membre"

 

 

A Perpinyà, la segona quinzena de febrer

En l'entrevista, Puigdemont també ha revelat que està treballant en una visita a la Catalunya Nord la segona quinzena del mes de febrer. El 130è president de la Generalitat ha dit que té "moltes ganes" de fer un acte a Perpinyà amb Toni Comín, que serveixi com a agraïment a la gent "que ha fet possible" la seva presència al Parlament Europeu:

"Tenim ganes de tornar a Catalunya, d'agrair a tanta gent que ha fet possible que estiguem aquí, de poder agrair en particular a la Catalunya Nord l'enorme esforç, una aportació impagable a la història del nostre país, la generositat que hi ha hagut també a la societat nord-catalana"

A més, Puigdemont ha fet referència a la possibilitat de "veure les terres de les comarques gironines" des del Castellet de Perpinyà o el Canigó i ha afegit que aquest acte pot simbolitzar el "camí del retrobament".

 

Un moment de l'entrevista que Xavi Coral ha fet a l'eurodiputat Carles Puigdemont
Un moment de l'entrevista que Xavi Coral ha fet a l'eurodiputat Carles Puigdemont

 

"Per què la immunitat comença als Pirineus?"

Com va fer dilluns després del ple al Parlament Europeu, Puigdemont ha emplaçat Espanya a reconèixer-li la immunitat per poder anar-hi. Segons ell, "una manera de poder acreditar i verificar si l'estat espanyol és soci de la UE" és veure com encara la seva immunitat:

"Per què, si jo puc tenir immunitat a tots els països, no la puc tenir a Espanya? Per què la immunitat comença als Pirineus?"

L'expresident de la Generalitat ha explicat que demanarà informes jurídics a l'Eurocambra per què no té "la mateixa llibertat que tenen la resta dels 750 eurodiputats per anar a fer una feina a un estat membre":

"Imagini's que el Parlament Europeu vol convidar els diputats d'una comissió i casualment jo soc membre d'aquella comissió i, a més a més, en puc ser el portaveu. Què farà l'estat espanyol? Jo tinc una euroordre, però jo he anat a un territori de la UE que no és Espanya, però que no és Bèlgica i a mi no m'ha detingut ningú"

Puigdemont ha dit que vol utilitzar la seva posició per "desemmascarar" el que ha qualificat de "manca de respecte pels drets fonamentals que té un estat de la UE com és Espanya".

 

 

"Brexit judicial"

Puigdemont ha estat molt crític amb l'estat espanyol i, en referència a la impossibilitat que Junqueras pogués assistir al ple de dilluns a Estrasburg, ha dit que a Espanya hi ha "un Brexit judicial".

L'eurodiputat de JxCat ha dit que el que va ser el seu vicepresident els anys 2016 i 2017 té "els mateixos drets" que ell i Comín, "però no té les mateixes llibertats" perquè Espanya ha creat "un sistema judicial que està al marge del sistema judicial europeu":

"No és un bon senyal per a la democràcia europea que hi hagi un estat membre que, de manera absolutament descarada, sense importar-li gens les conseqüències que tingui per a Europa, estigui petant-se l'estat de dret europeu"

Puigdemont ha lamentat que no es produís la imatge "potentíssima" de Junqueras, Comín i ell junts al Parlament Europeu, que ha qualificat de "flagrant injustícia per a l'Oriol, per als seus votants i per a la democràcia europea":

"Permetrà la UE no només que un estat violi drets fonamentals, sinó que s'aprofiti d'aquesta violació de drets fonamentals i consolidi els abusos, en aquest cas contra l'Oriol Junqueras?"

Sobre el fet que ell pugui moure's per tota la Unió excepte Espanya, ha tornat a recórrer al concepte del Brexit i ha apuntat que, "de facto", ja hi és perquè Espanya "és l'estat, de llarg, que rep més sancions de la UE per incompliment de la normativa".

 

Puigdemont, durant l'entrevista a TV3
Puigdemont, durant l'entrevista a TV3

 

"Un afer europeu"

Puigdemont ha assegurat que, entre els eurodiputats, hi ha "molt d'interès" en la qüestió catalana. Com ja va dir en la seva primera intervenció a l'Eurocambra, ha insistit que la situació a Catalunya és "un afer europeu":

"És un afer europeu, sens dubte, jo crec que tothom ho veu. Tard o d'hora, perquè és un afer europeu, la UE i institucions de la UE hauran de passar a fer en públic i de manera oficial allò que en privat tots beneeixen i desitgen: que és que hi hagi un diàleg seriós que pugui permetre una resolució seriosa i estable"

Puigdemont ha dit que "forma part de la cultura política europea" que les institucions comunitàries reaccionin "tard i lent", però que, quan ho fan, la reacció és "implacable".

"Europa no és una solució màgica, ràpida, que ens doni la raó. Senzillament, és un actor d'aquest conflicte i ha de saber quin és el rol que ha de jugar, sabent que a la Unió Europea no li agrada la independència de Catalunya. Això és un fet"

A més, ha puntat que serà "interessant" veure com es posiciona la UE en el cas d'Escòcia, on la primera ministra, Nicola Sturgeon, reclama celebrar un segon referèndum d'independència.

 

 

Sense detalls sobre una candidatura a la Generalitat

Sobre si es presentarà a unes properes eleccions al Parlament, Puigdemont no hi ha tancat la porta, tot i apuntar que, a dia d'avui, no n'és partidari:

"Si jo hagués de decidir això avui, li diria que no. Si hagués de decidir avui, amb el que tenim avui sobre la taula"

El líder de JxCat, però, ha reconegut que "en una setmana, en la política catalana, poden passar moltes coses". A més, ha recordat que també havia descartat presentar-se al Parlament Europeu, però que posteriorment "les circumstàncies i l'estratègia" van portar-lo a encapçalar la candidatura de la formació independentista.

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontParlament EuropeuProcés catalàGovern empresonatJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut