El Parlament Europeu retira la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras
El president de l'Eurocambra, David Sassoli, en una imatge d'arxiu (ACN)

El Parlament Europeu retira la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras

El president Sassoli ho ha comunicat dient que "està obligat a prendre nota sense dilació" de les decisions judicials "dels estats membres"

RedaccióActualitzat

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha retirat, amb data de 3 de gener, la condició d'eurodiputat a Oriol Junqueras.

La decisió s'ha fet pública aquest divendres a la tarda, després de la resolució del Tribunal Suprem d'aquest dijous que ratifica la de la Junta Electoral Central.

La jurisprudència del TJUE

En el comunicat escrit amb el que ha fet pública la decisió, Sassoli afirma que la institució que presideix hi està obligada:

"Segons la jurisprudència del Tribunal de Justícia Europea, el Parlament Europeu està obligat a prendre nota sense dilació de les decisió que, amb caràcter definitiu, prenguin les autoritats judicials competents dels estats membres."

El president del Parlament Europeu ha avançat que al ple del 13 de gener "anunciarà l'inici del mandat dels tres diputats amb data de 2 de juliol del 2019" i "l'expiració del mandat" de Junqueras.

Els altres dos diputats esmentats són Carles Puigdemont i Toni Comín, que ja han pres possessió dels seus escons fa dies. Sassoli afegeix que demanarà a Espanya "el nom del substitut" de Junqueras. 


Van den Eynde ho recorrerà

Segons ha informat l'agència ACN, l'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, recorrerà la suspensió davant del Tribunal General de la Unió Europea, el TGUE.

Aquest és el segon tribunal europeu de més jerarquia, i està just per sota del TJUE, el que va sentenciar sobre la immunitat de Junqueras.

L'advocat recorrerà la decisió del Parlament Europeu perquè ha assumit la inhabilitació dictaminada pel Suprem, i previsiblement farà servir l'argument que aquesta contradiu la sentència del TJUE.

 

"Les iniciatives" del PP

Qui primer ha reaccionat a la decisió de Sassoli ha estat el PP: el seu líder, Pablo Casado, l'ha atribuïda a "les iniciatives" del seu partit "davant la Junta Electoral i el Parlament Europeu":


Arrimadas: "Guanya Espanya, Guanya Europa"

També la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha celebrat la decisió, afirmant que qui hi surt guanyant són "la democràcia, l'Estat de dret, Espanya i Europa":

 

 

"Alguns treballen per empetitir Europa"

En sentit contrari Diana Riba, eurodiputada d'ERC i parella de Raül Romeva, ha assegurat que la decisió és "una mala notícia per al projecte europeu":

"Que les institucions europees es deixin arrossegar per l'actuació venjativa i euroescèptica de l'Estat és una mala notícia per al projecte europeu. Alguns, treballen per empetitir Europa. D'altres no pararem de lluitar per engrandir-la" 

 

ARXIVAT A:
Oriol JunquerasProcés catalàParlament Europeu
Anar al contingut